Донбас український

Про таке

10 років Донецькому Євромайдану
10 років минуло, як ми всі пережили реальний цівілізаційний разлом. Ми з вами вже тоді відчували, що для нашої держави діється щось історичне, щось грандіозне. 
/
До уваги всіх, хто цікавиться історією та культурою Донеччини!
/
«Перед Різдвом 1867 року, 22 грудня (за новим стилем 3 січня 1868 р.), під солом’яною стріхою, в селі Торській Олексіївці (або Шаховій) Бахмутського повіту, побачив світ Божий.
/
Сьогодні важлива дата в історії літературної Донеччини.
/
Цього дня у 2014 році Анатолій Водолазький, у розпал денеерівського шабашу, вийшов на центральну площу міста з прапором України. Він чудом залишився живий.
/
«Вибиті шибки, двері, немає даху та все навколо поросло чагарниками – все, що залишилося від будинку Тихих в селі Їжевка, де 95 років тому народився Олекса Тихий – зараз це Костянтинівська громада…», — так починалися в ці дні репортажі, присвячені нашому видатному земляку по загальноукраїнських каналах телебачення.
/
Дату його народження на Донеччині визначають з початку Незалежності. Починали з Олексієво-Дружківки, Дружківки, а з 2007 року ми постійно їздимо на місце його народження в Їжівку, проводимо молебень, покладаємо квіти.
/
Від українського Христа до Сосюри та сонячних батарей Навіть починається це село (тепер Званівська громада) з екологічного вірша Володимира Сосюри (народився як раз 6 січня та малим мешкав тут): "Верби над Бахмуткою, Званівки сади, піснею я хуткою прилечу сюди…". 
/
Чи розуміє влада Костянтинівки, наскільки це відноситься до нашої громади? Чи пам’ятає, що у нас народився та виріс Олекса Тихий?
/
На Донеччині 1 січня відбулися вже традиційні смолоскипні ходи на честь Дня народження головного Провідника держави, теоретика та ідеолога українського національного руху ХХ століття Степана Бандери. В Слов'янську це були вже сьомі заходи, які, як і зараз, закінчуються мітингом та панахидою біля пам’ятника Т.Шевченко.
/
20 серпня, біля стадіону Рекорд (в минулому «Автоскло») пройшов фестиваль української культури «Вільний степ», який був приурочений до 30-ї річниці відновлення Незалежності України.
/
Це списки періоду масового заселення донецьких степів після знищення в 1775 році Вольностей Запорозьких російською царицею Катериною Другою. Землі Вольностей були окуповані і роздані царськими урядовцями поміщикам з умовою заселення мало населених запорожцями степів.
/
Я так хотів туди попасти. Попав, але так замало.
/
Як ми писали, нова костянтинівська влада приємно вражає своїм українством. Всі офіційні заходи - принципове мовою, учасників АТО щиро підтримують, на День пам'яті Кіборгів схилили голови перед їх пам’ятником – це не просто, як раніше, на сайті написати.
/