“Кальміюс” — яскрава модернова Україна поряд з Констахой

Опубликовано moderator - May 26

Я так хотів туди попасти.
Попав, але так замало.

Раз на рік кожен з вас має можливість за день-два стати фахівцем національного сучасного мистецтва. Це такий кайф — бачити, слухати у себе на Донеччині С.Жадана, С.Пантюха, І.Мацко, Т.Левченко, С.Гридіна, Г.Вдовиченко, В.Янкевича, І.Білоцерковську, В.Амеліну, Т. Горіху Зерня, О.Михеда, О.Лотоцьку, С.Синюка, С.Дерманського, К.Кулик, Є.Пірога, В.Піддубного, Віталія Запеку... Це саме сучасне і саме українське. Ще з запахом друкарні. Немає автівки — пару десятків грн автобусом, електричкою з Констахи до Крама.

...Головна площа Краматорську зустріла на диво конячим запахом (вигул поні), фонтанами, що б’ють з-під асфальту (жарко, тому діти купалися, у т.ч. мій онук) та численними наметами. Ні, не лякайтеся, це не новий майдан — це літературно-культурологичний Львівсько-Києвсько-Харківський (ще купа міст) десант, який декілька днів панував у місті на Торці на традиційному фестивалі “Кальміюс”.

Ведучі теж наші добрі друзі — Олександра Паніна (Донеччина) та Тетяна Пилипець (Львівщина). Під верхівками наметів тріпотіли ганчіркові птахи. Книжкова толока, зустрічі з письменниками та майстер-класи тривали до самого вечора. Жадан познайомив зі своїм новим "Псалмом авіації", Пантюк провів бесіду "Несерйозно про серйозне". Літературні читання, мастер-класи "Створи власну казку", "Поезія - сіль душі людської", "Поговоримо про заборонене?", дискусія від ПЕН-клубу "Україна в книжках наших авторів", група “Очеретяний кіт” - невже не цікаве.
 Я слухав О.Михеда, який презентував свою нову книгу «Я змішаю твою кров із вугіллям. Зрозуміти український Схід» і він, несподівано, згадав мене, бо ми познайомилися, коли він тут з командою створював The MostFest та мурал у Промзоні: “Переїзд з Костянтинівці у Бахмут в маршрутці, де біля водія бельгійський прапор, емблема Євро-2012, серп та молот та іконка. Ти їдеш через цей іконостас. В моєму Ніжені я такого не можу собі уявити. Володимир Березін мені щось подібне про Донеччину говорив — і тут ось воно! Записував, всмоктував...”.

Завершилася програма на площі Миру концертом гурту "Лінія Маннергейма" з всюдисущим Жаданом.

А до цього здійснилася моя мрія — подивився і навіть подарував квіти акторам Львівського академічного театру естрадних мініатюр «І люди, і ляльки». Митці високого класу привезли нам “казку про АТО”, яку написав у 1918 році по замовленню С.Петлюри Степан Васильченко (мешкав у нашому Торецьку). Ась типичний москалик, Ось - українець.

На прикладі двох казкових героїв показані багатовікові відношення між Україною і Росією.

По закінченню вистави зал десять хвилин аплодував стоячи...

Ви ще встигнете - українська музикантка та продюсерка літературно-музичних проєктів Соломія Чубай з симфонічним оркестром «Чубай.Україна.Любов. POETY», з гуртом «Джалапіта» та Shockolad», симфонічним оркестром Луганської обласної філармонії буде на площі в Краматорську - 22 травня у Краматорську. 14.00. Вхід вільний!

В.Березін