Радуйся, Земле – «Антипал» народився!

Опубликовано moderator - Jan 21

Від українського Христа до Сосюри та сонячних батарей

Навіть починається це село (тепер Званівська громада) з екологічного вірша Володимира Сосюри (народився як раз 6 січня та малим мешкав тут): "Верби над Бахмуткою, Званівки сади, піснею я хуткою прилечу сюди…". 

Ці слова на зупинці написано місцевою громадською організацією «Чарівні руни», яка разом з друзями з «Будуємо Україну Разом» не тільки це написали, але й викорчували чагарники навколо, убрали сміття, почистили гарний дубовий гай, с залізничниками встановили сонячні батареї, світильники. Зробили красивим, по суті, обличчя Званівки. 

З нами були не тільки учасники проекту – вчителі, школярі з 5 до 11 класу Костянтинівського ліцею №9, представники ГО «Бахмат», газети «Провінція», «МАМА-86», але й гості з Дніпра, а також з Бахмуту та Костянтинівського медичного училища. 

Приймали нас у гостинному «ЛЕМКО-ЦЕНТРІ», його засновники та керівники ГО «Чарівні руни» Андрій та Юлія Тимчаки. Ми не тільки подивилися знаменитий Званівський вертеп та показали свій, але й скоштували різдвяні страви («Лемко-центр» славиться своїми голубцями з бульмою-картоплею), а також занурилися у дохристиянську епоху завдяки розповіді Андрія Стефановича: «Вертеп – це закодована інформація. Ви бачили персонажів, які представляли три світи. Ми живемо в одному – ЯВЬ. А всі хочуть попасти в гору (рай, небеса) – ПРАВА. А ще є підземний світ, де дуже погано. Це світ – НАВА. Представник вищого світу – це ангел, який спустився з неба.

Нижчого – чорт, він знизу виліз. Але є нюанс – ангели та чорти один одного не бачать, вони зустрічаються тільки в людині. Людина (світ ЯВА) для них – поле боя. Це наша – українська магія. З нею ми жили тисячі років і будемо далі жити. Нашу культуру тисячу років вбивали і нічого - вона є! В Єгипті були фараони, які збудували піраміди, а пройшло якихось 100 років і все – немає ні єгиптян, ні єгипетської мови, є тільки араби, піраміди, туристи та верблюди… Ви щойно співали про Ісуса Христа. А знаєте хто він? Звідки? Іудей з іудеї? Про єдину націю, про яку висловився Христос, про яку записано у Біблії, він чітко сказав: «Я не єврей». Тоді якої він нації? Тоді події проходили в Ізраїлі та столиці Єрусалим. Звідки це слово? Корнєве слово – Рус, тому що це місто 3 тисячі років тому називалося Русосалим. Ще 5 тисяч років тому - Русасалей.

З однієї з версій це місто було збудоване нашими нащадками, які мешкали на наших землях, а потім двинулися та почали освоювати землі на березі Середземного моря та збудували Русасалей – Русів постій (дослівно). Ось на цій українській землі народжується дитина. Це віщуни, знахарі, волхви з багатьох народів та країн пророкували, а також що вона змінить все навколо. І найвищі посланці з цих країн пішли до цього хлопчика з дарами. Тільки цар Ірод стверджував, що тільки він тут цар, єдиний володар, а йому говорили, що буде цар над царями. Це все українська історія зберегла та показала вам у вигляді вертепу та різдвяних свят. Зберегла те, що було тут 3-5 тисяч років тому – співали коляду під час зимового сонцестояння... Відроджуйте ці традиції, а особливо скажіть чиновникам, що вони дуже просто можуть показати, що вони українці – запросити собі додому на Різдво вертеп! Отак ми й побудуємо Україну!»

Сублімація «Чарівних рун» 

З роботою в сфері еко-просвіти «Чарівних рун» нас ознайомила Юлія Тимчак: «Екологія, як політика рано чи пізно все рівно зацікавиться вами та прийде у вашу свідомість. Робити простори екосвідомими – це те, куди ми рухаємося. Працюємо з дитячими садками, школами, молодіжними центрами в нашій та сусідніх громадах. Граємо в ігри (наприклад, «Зелене місто майбутнього», «Пластикожуй»), приймаємо участь у семінарах та екофорумах, де представляємо свої ідеї, збираємо інші, робимо круглі столи в сільраді, працюємо з дітьми та молоддю, проводимо опитування (що робити з простором Малий Бонячок, що біля Бахмутки, яка брудна, як і ваш Торець), проводимо еко-толоку (навіть у грудні!)! До речі – на толоці не тільки виймали коряги, різали чагарники, а головне – чистили річку, бо департамент екології надав агрегат, який коштує 5 млн грн і його можна замовляти. Беріть на озброєння! З громадською спілкою «Екосистема» ми створили корисну типографію «Сувенірку» - ми її вам покажемо та зробимо сублімацію на чашки, проводимо фешн-ідей (одяг зі сміття), еко-фести. Надихаємо всіх практичними прикладами». 

Далі Юлія провела для присутніх мозковий штурм по еко-свідомості, розповіла про принципове використання на заходах посуду з тростини, листя та інше, будування еко-сан туалетів, проведення моніторинг водних обєктів , роздільний збір сміття, торбо-манію та інше.

«Слідкуйте за нашими активностями у фейсбуці «Чарівні Руни» та і Інстаграмі «Лемко-центр”. Окрім Зупинки ми також створили класний громадський простір на Химівці, де є альтанка (теж завдяки БУРу), дитячий майданчик, футбольно-волейбольне поле, пункт прийому вторсировини (скло і пластик возимо у Краматорськ), в сусідній Чубарівці ми поставили сміттєвий контейнер, проводимо Субітку, рок-фест Ольга, Івана-купалу, День Кіндратія Булавина. 

А зараз запрошуємо на вулицю, де ви побачите соняшну енергетику, роздільний збір відходів і сублімацію кружок», - закінчила гостинна господарка Юлія Тимчак. Школярі отримали еко-подарунки та кружки з наклейками по Різдву та Чарівним рунам. Господарям гості подарували також сувеніри та великий святковий коровай (А.Тимчак сказав, що це від «корови» - священної української тварини), який спекла головний ініціатор та реалізатор поїздки, координаторка проекту «Антипал-2022», вчителька Анна Василівна Данильченко.

Скрізь, де ми були, – питали про ситуацію в громаді з випалюванням листя, очерету та стерні. З’ясувалося, що проблема існує і незважаючи на роботу еко-активістів і, навіть, священників, люди (особисто похилого віку) продовжують свою «чорну справу». То є над чим працювати разом у центрі «Антипал» (домовилися про співпрацю).

Ну і не можна не згадати про невід’ємну складову таких поїздок – відвідування «місць української сили». Тут, окрім «Лемко-центру», ми побачили великий Собор та монастир УГКЦ на Сході України, могилу героя-званівця, загиблого в АТО Сергія Перепелиці, будинок колишньої земської управи в Бахмуті, де вперше над Донеччиною у 1917 році було підняте державний український прапор. 

До нової зустрічі, Званівка! 

До речі – якщо ви не зрозуміли, чому повинна радіти Земля нашому проекту «АНТИПАЛ-2022», нагадаємо, що ми боремося за захист земельних ділянок від недобросовісних орендарів, які випалюванням рослинних залишків надмірно виснажують та забруднюють ґрунти.

Учасник подорожі В.Березін

Проєкт виконується в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом “Відродження” за фінансової підтримки Швеції.