Костянтинівська громада планує цьогоріч витратити понад 8 млн грн на культуру: куди саме підуть гроші

Опубликовано admin - Mar 11

Заходи в онлайн-форматі, поповнення бібліотечного фонду, розвиток парків і скверів міста, новий експозиційний зал — на ці та інші потреби Костянтинівська міська військова адміністрація заклала декілька мільйонів у цьогорічний бюджет. Розповідаємо детальніше, які саме суми та куди хочуть виділити. 

"Школа мистецтв у Костянтинівці. 2019 рік"

Школа мистецтв у Костянтинівці. 2019 рік. Ілюстративне фото: Вільне радіо

Про розподіл коштів на сферу культури журналісти Вільного радіо дізналися з Програми економічного і соціального розвитку Костянтинівської громади на 2024 рік, яку затвердила Костянтинівська міська військова адміністрація. 

Протягом 2024 року Костянтинівська МВА планує витратити 8,6 млн грн на культурну сферу. Більшу частину цих коштів — 7,9 млн грн — залучатимуть із бюджету територіальної громади. 

Найбільшу суму з бюджету громади — 6,8 млн грн — цьогоріч хочуть витратити на підтримку та розвиток парків і скверів Костянтинівки. 

483 тис. грн заклали на відновлення роботи закладів культури, а також виготовлення проєктно-кошторисної документації для проведення капітальних ремонтів і реконструкцій таких закладів. Військова адміністрація вказує, що 400 тис. грн на ці потреби залучатиме з інших джерел.

Ще 180 тис. грн знадобляться, аби придбати матеріали для відновлення та функціонування закладів культури. 

310 тис. грн Костянтинівській громаді необхідні для боротьби з бур’янами та благоустрою прилеглих територій. 

250 тис. грн упродовж 2024 року витратять на функціонування стаціонарного пункту обігріву, розташованого в одному з місцевих закладів культури. 

Також у Костянтинівській ВА планують поповнити бібліотечний фонд. На це заклали 300 тис. грн: третину суми візьмуть із бюджету громади, а решту — з інших джерел.

150 тис. грн у 2024 році планують направити на чотири заходи, пов’язані з питаннями охорони культурної спадщини, зокрема, виявлення пошкоджень об’єктів внаслідок російських обстрілів та виготовлення облікової документації. 

Менші суми Костянтинівська громада витратить у 2024 році на такі потреби: 

  • проведення та висвітлення в онлайн-форматі святкових, урочистих, пам’ятних (державних, міських, регіональних, сільських та інших) свят, фестивалів, онлайн участь в заходах різного рівня — 55 тис. грн; 
  • проведення моніторингу закладів культури, аби виявити пошкодження внаслідок обстрілів і розробити план дій з відновлення — 30 тис. грн;
  • участь управління культури, молоді та спорту, а також Костянтинівської школи мистецтв у заходах із запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій — 50 тис. грн; 
  • участь у форумах, навчальних курсах, семінарах, просвітницьких заходах, підвищення кваліфікації працівників управління культури, молоді та спорту, а також місцевих закладів культури — 18 тис. грн;
  • підтримка та популяризація української мови, національнопатріотичне виховання, формування та підвищення національної свідомості, розвиток української ідентичності — 10 тис. грн; 
  • наукова робота з переосмислення історії України, створення нової концепції експозиції Костянтинівського міського краєзнавчого музею — 7 тис. грн;
  • створення нового експозиційного залу “Костянтинівка: спротив російській агресії 2022-2023” — 5 тис. грн. 

Тетяна Харкевич, Вільне Радіо.

Від редакції

Ця інформація викликала обурення серед активістів громади. Зокрема, відома в Костянтинівці волонтерка Virginia Goro на це повідомлення відреагувала у себе на ФБ-сторінці, зазначивши:

Моє обурення!!! Не можу сьогодні взагалі нічим поділитися з інших груп, неможу на сторінці публікувати ніякі посилання і ще 6 днів, бо фб чомусь не дозволяє, тому ось для обговорювання. Переходьте до новин у стрічці Вільного радіо та читайте про Костянтинівку!

Прошу репостів таких новин. Все нічого, але б якщо влада хочаб звітувала, скільки було викинуто грошей на той відділ культури у 2022 та 2023. А саме представники відділу культури не хотіли два роки вшановувати пам'ять наших полеглих місцевих захисників, саме музей не збирав історію нашого міста під час війни, а кормлять з будинку музея сепарів гуманітаркою, доречі яку на початку війни всі бачили по місцевих магазинах, але вже то не їх уровень.

Якщо не погрожували б активісти на не писали про це не підіймали тему вшанування вони б нічого не зробили б і так зробили не поважаючи родичей загиблих, як кажуть тяп-ляп фото не захотіли всіх захисників розмістити. Досі там сидять ті, хто при владі ОПЗЖ та інших просто людей у місті за людей не вважають. Які їм гроші, сократити там пора всіх, хто нічого не робить за для  перемоги та патріотичного виховання молоді і не тільки молоді. Взяли лопати пішли рити окопи, тоді хоча б зарплату будуть отримувати хоть за щось.  

Вони вже пробачте за слово "вижрали" стільки грошей, але це ніяк не допомогло нашій армії та патріотичним настроям. Я ще розумію кружки секції, але ж дітям з. Костянтинівки вже пора евакуйовуватись. Тоді куди ті гроші підуть і що відновляти потрібно?

***

Добиває вироблення проектно-кошторисної документації на відновлення складають, майже кожного дня прилітає по адмінбудівлям та домам людей, вони щось там відновлювати думають, замість підготовки міст до евакуації та утворення гумштабів для місцян які виїхали. Досі не може влада сказати куди евакуювати інвалідів та лежачіх, досі гумдопомогу видають тримаючи людей цією допомогою у місті, а вже є приклади таких неправильних дій у Бахмуті та Авдіївці. Так там хоч з евакуацією було терпимо, а тут кошториси на відновлення. В місті стільки безробітних, які б могли допомогати у прибиранні парків, але ж треба гроші списати. Чим там за два роки може похвастатись відділ культури на який постійно виділяють гроші? Що вони культурного зробили, до дат сумних або військових їх постійно змушують місцяни хоча б щось робити. Якщо класні спеціалісти, вони повинні щось дійсно важливе робити та на користь громади. Сумно, що знов грабують бюджет. Доречі у 2022 та 2023 розбазарювали набагато більші суми.