Фестиваль «Вільний степ» — у розпалі танців та пісень

Опубликовано moderator - Aug 30

20 серпня, біля стадіону Рекорд (в минулому «Автоскло») пройшов фестиваль української культури «Вільний степ», який був приурочений до 30-ї річниці відновлення Незалежності України.

У рамках заходу містяни мали змогу отримати емоції від українського колориту, пісень та танців, а також смаколиків. Це перший фестиваль у місті Костянтинівка, де зібралася вся громада. «Це було зроблено для об’єднання міста та найближчих куточків, для знайомства один з одним», - каже начальник управління культури, молоді та спорту Ольга Хоменко. 

Було розроблено багато локацій, а саме розважальна, дитяча, зона майстер-класів, караоке, де люди куштували українські смаколики від громади, діти проводили час з аніматорами, а на сцені виступали таланти громади. Родзинкою був концерт від групи «GG ГуляйГород», фаєр-шоу, а також кулінарний батл між громадою. 

Сама локація фестивалю була обрана не даремно, бо вид на природу розтягнувся на всі 360 градусів, свіже повітря, водойма, яскравий захід, і все це було зроблено для люду, який прийшов. 

Для зручності людей були прокладені 2 шляхи міських автобусів, які забирали бажаючих з Центрального ринку, а також від залізничного вокзалу безкоштовно. Приємний бонус до всього іншого. 

Атмосфера панувала яскрава, запальна, люди водили хоровод, знайомилися, фотографувалися, танцювали, співали, куштували українські страви, отримали позитивні емоції. І все це завдяки фестивалю української культури «Вільний степ»!

Євгенія Верцишевська

***

Скільки енергії, бажань та теплоти зосереджено в цій фразі. Ще не встиг вистигнути куліш, як вітер у «Вільному степу» зібрав велику сім’ю Костянтинівської громади. 

Воістину, що козацькому роду нема переводу, нема переводу українській пісні, традиціям, гумору. Нема переводу енергії вишиванки та рукотворним художнім шедеврам. А вареники, пампушки, сирники, наливочки, голубці та різні там крученики. А понад всім тим стояла особлива атмосфера – атмосфера щирого людського спілкування. 

Перлиною свята, звичайно ж, була молодь. Завзята, талановита, працьовита та винахідлива - вона розривала шановну публіку на кожному кроці - і зі сцени, і з дивакуватих тематичних павільйонів. Якщо проста пересічна людина з вулиці Громова була здивована таким форматом, то це мало сказано. Ця людина не встигла зрозуміти, що відбувається, причому стрімко, у неї під ногами, в атмосфері її міста. 

Перегорнуто сторінку у шаблонах, село і місто знову разом, дух українства запанував у східних степах. Ми всі добре розуміємо, що відбувається, але життя продовжується, і воно готовить нам нові виклики та сюрпризи. І тільки той народ гідний свого краю та своєї землі, котрий боронить свою спадщину, береже та розвиває свою культуру, а не цурається її і не продає за «гречку». 

Звичайно, що було проведено велику роботу до фестивалю. Міський відділ культури феєрично про себе нагадав, викликавши таке питання: а в якому підпіллі ви переховувались ці всі роки? 

Видно, що колосальний ресурсний запас несе у собі Палац культури та дозвілля під керівництвом Миронова С.І.. А яка плеяда зірочок від наших сільських митців. Підприємці міста долучились до свята із своїм традиційним сервісом: смаколики, напої та шашлик. 

Голова громади також продегустував і відчув на собі подих вітру вільного степу. Народ вдячний, все на рівні, але є на перспективу, а ця перспектива є, багато питань по інфраструктурі заходу: біотуалети, освітлення, вода, стежки, дороги і т.д. Але початок є, і громаді, так само як і її очільнику, є чим пишатись.

Віктор Токай

***

Фото з фестивалю дивіться тут. Відео - на нашому ютуб-каналі.