Родина екс-очільника Донецької ОВА Кириленка купила майна на 70 млн, поки він є посадовцем, — журналісти-розслідувачі

Опубликовано admin - Mar 29

Маєток та дві земельні ділянки під Києвом, чотири елітні квартири в Ужгороді та ще три — у Києві, 200 квадратних метрів офісної нерухомості в столиці й два кросовери, — все це майно виявили журналісти-розслідувачі проєкту “Схеми” у рідних колишнього очільника Донецької ОВА Павла Кириленка, який нині обіймає посаду керівника Антимонопольного комітету.

"Павло Кириленко. Ілюстративне фото: Донецька ОВА"

Павло Кириленко. Ілюстративне фото: Донецька ОВА

Про це йдеться у новому розслідуванні проєкту “Схеми” на Радіо Свобода.  

Журналісти стверджують, що рідні Павла Кириленка збагатилися майном на понад 70 млн грн за останні роки, поки він обіймав посаду очільника ДонОВА та продовжує бути очільником Антимонопольного комітету. Окрім цього, родичі Кириленка не мають офіційного прибутку, який дозволив би такі коштовні покупки, про які йдеться далі.

Журналісти стверджують, що рідні Павла Кириленка збагатилися майном на понад 70 млн грн за останні роки, поки він обіймав посаду очільника ДонОВА та продовжує бути очільником Антимонопольного комітету. Окрім цього, родичі Кириленка не мають офіційного прибутку, який дозволив би такі коштовні покупки, про які йдеться далі.

Нерухомість під Києвом

Посилаючись на документи купівлі-продажу, які надали журналістам “Схем” джерела, розслідувачі стверджують, що у квітні 2020-го (коли Кириленко очолював ДонОВА) тесть посадовця Олександр Матієнко став власником двоповерхового будинку та земельної ділянки у чверть гектара на півночі Київщини.

Це майно, кажуть розслідувачі, коштувало тестю Кириленка 4 млн грн, однак раніше продавалося на OLX за понад 10 млн. Розслідувачі припускають, що офіційну ціну в документах могли зменшити задля зменшення податкового навантаження.

Журналісти знайшли непрямі підтвердження того, що рідні Кириленка та він сам принаймні бували у будинку, який Матієнко нібито купив за 4 млн. У родинних фото тодішнього очільника ДонОВА є світлина, де можна помітити елементи оздоблення, які були на фото цього ж будинку на OLX. Наприклад, такі самі гардини.

У квітні 2021 року, пишуть розслідувачі, тесть Кириленка купив у цьому ж котеджному містечку нову ділянку площею у 25 соток. Вона коштувала 1,8 млн грн в документах, що відповідає ринковій ціні. Наразі там можна побачити вже зведений фундамент майбутньої будівлі.

"Будинок під Києвом, який нібито придбав тесть Кириленка. Фото: “Схеми”"

Будинок під Києвом, який нібито придбав тесть Кириленка. Фото: “Схеми”

"У квітні 2021-го тесть Кириленка купив в цьому ж котеджному містечку нову нерухомість. Фото: “Схеми”"

У квітні 2021-го тесть Кириленка купив в цьому ж котеджному містечку нову нерухомість. Фото: “Схеми”

Квартири в Ужгороді

10 серпня 2022 року тесть Кириленка став власником двох квартир у комплексі Residents Park в Ужгороді, які коштували йому 800 та 640 тисяч гривень за 90 та 74 квадрати відповідно. Про це йдеться у документах купівлі-продажу, які опинилися в руках журналістів “Схем”.

Ринкова ціна цих квартир, кажуть розслідувачі, є в рази вищою за прописану в договорі: 7 млн за більшу квартиру та 6 — за меншу. 

У квітні 2023-го рідні Кириленка купили ще дві квартири у комплексі  Residents Park в Ужгороді: тесть купив апартаменти на 77 квадратних метрів за 670 тисяч (при ринковій вартості майже у 6 млн), а теща — на 78 квадратів за 670 тисяч (при ринковій вартості майже у 6 млн), — зʼясували журналісти “Схем”.

“Якщо є значна різниця між ціною майнових прав і ціною квартири, це, можна сказати, є маркером схеми оптимізації оподаткування”, — додав незалежний експерт та консультант з нерухомості Євгеній Полунов.

Нерухомість у Києві

Журналісти “Схем” вважають, що сім’я Павла Кириленка у Києві мешкає у квартирі площею 200 квадратних метрів, власницею якої є Альбіна Віннікова, рідна бабуся дружини Кириленка із Горлівки. Згідно з договором купівлі-продажу, жінка купила цю чотирикімнатну квартиру за 265 тисяч гривень у січні 2020 року, коли Кириленко вже очолював ДонОВА.

Окрім цього, Альбіна Віннікова, кажуть журналісти, подарувала своїй доньці Наталії Матієнко (тещі Кириленка) офісне приміщення площею 188 квадратних метрів у ЖК бізнес-класу Obolon Plaza, яке обійшлося рідним колишнього очільника ДонОВА в майже 12 млн грн.

Також теща керівника АМКУ Наталія Матвієнко оформила в комплексі Obolon Plaza право власності на дві квартири, що розташовані на одному поверсі. Загалом вони, згідно з документами, які мають “Схеми”, коштували 9,5 млн грн. Тесть Кириленка також володіє майном у житловому комплексі — двома паркомісцями, кожне з яких на початок продажів коштувало від 40 тисяч доларів. Скільки ж коштує і Volkswagen Tiguan 2020 року, яким володіє тесть Кириленка, додають журналісти.

Автомобіль, яким користується дружина Кириленка

Хоч у декларації Кириленків “Схеми” не знайшли автомобільного транспорту, дружина колишнього керівника ДонОВА користується авто BMW X3 2020 року. До такого висновку журналісти дійшли, проаналізувавши ухвалу про ДТП за участю цього авто та фото з камер системи фіксації штрафів МВС.

Журналісти стверджують, що авто належить тещі Кириленка, вона придбала його з салону у грудні 2020 року. Вартість на момент купівлі — від 1 мільйона 200 тисяч гривень.

Відповідно до даних розслідування, родина придбала майна на понад 70 млн грн за час, коли Кириленко був очільником Донецької обласної адміністрації та залишається керівником Антимонопольного комітету.

У рідних Кириленка немає бізнесів, а їхніх офіційних прибутків не вистачило б на придбання описаної вище нерухомості та транспортних засобів.

Що каже сам Кириленко

Сам Павло Кириленко пояснив статки родини своєї дружини тим, що її бабусі вдалося вигідно продати акції горлівського заводу “Спиртол”, де остання працювала в 90-х роках. Рідні Кириленка кажуть, що тоді змогли заробити на акціях близько 40 тис. доларів.

Документи, які могли б підтвердити ці операції, додають рідні посадовця, залишилися в тимчасово окупованій Горлівці.

Нагадаємо, Павло Кириленко був на посаді начальника Донецької обласної адміністрації з 5 липня 2019-го по 5 вересня 2023 року. До призначення на цю посаду він працював військовим прокурором Ужгородського гарнізону

В'ячеслав Попович, "Вільне радіо"