Невикопані траншеї та злочинна змова: деталі корупційної справи щодо мера Костянтинівки

Опубликовано admin - Aug 30

Корупція при обороні Костянтинівки: слідство підозрює, що мер Олег Азаров разом з керівником місцевого комунального підприємства заволоділи бюджетними коштами, які мали бути витрачені на влаштування захисних об’єктів міста.

Встановлено, що міський голова Костянтинівки Олег Азаров, будучи розпорядником бюджетних коштів, на початку квітня 2022 року уклав від імені виконавчого комітету з комунальним підприємством «Комунсервіс» договори про надання послуги з влаштування захисних об`єктів міста, передає «Вчасно» з посиланням на ухвалу суду.  

Згідно з даними відкритих реєстрів, очільником «Комунсервісу» з 2021 року є Самір Балабеков. 

Загальна сума договорів між сторонами — 363 тисячі 708 гривень.

За версією слідства, після укладення зазначених договорів Азаров, діючи за попередньою змовою з директором КП, склали та підписали акти, зазначивши в них завідомо неправдиві відомості щодо фактичних об’ємів виконаних робіт.

При цьому станом на початок квітня 2022 року фактично не були виконані роботи, необхідні для оборони міста згідно з договорами. Йдеться про невиконану розробку ґрунту в траншеях та котлованах, а також відсутність улаштування захисного валу з піску.

У подальшому Азаров надав акти та довідки для здійснення оплати до Управління державної казначейської служби. На підставі вказаних підроблених документів «Комунсервісу» було необґрунтовано перераховано кошти. Внаслідок чого, на думку слідчого, мер міста та директор КП, зловживаючи своїм службовим становищем, заволоділи коштами бюджету виконавчого комітету Костянтинівської міської ради, виділеними на потреби оборони, та отримали можливість розпоряджатися ними на власний розсуд.

По справі, зокрема, було опитано 43 свідки з числа підлеглих та знайомих очільника міста, а також проведено огляд автодоріг, де мали бути траншеї та вали. 

Азаров підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем», яке передбачає основне покарання у вигляді позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Наприкінці серпня Олега Азарова було взято під варту на строк 60 днів до 19 жовтня 2022 року включно. Аби підозрюваний, який наразі проживає у Києві, не зміг впливати на свідків та не вдався до знищення доказів тощо. Одночасно йому було призначено запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 200 розмірів прожиткових мінімумів для працездатних осіб, тобто 496 200 грн.

Поки що інформації про внесення застави не надходило. Журналісти «Вчасно» продовжать слідкувати за справою.

ІА «Вчасно»