Мешканець Донеччини почав збирати підписи за скасування заборони на алкоголь в регіоні, вже долучились понад 2,5 тис. людей

Опубликовано admin - Nov 15

Мешканець Слов’янська Дмитро Браславський просить скасувати чинну заборону на продаж і ввезення алкоголю в Донецьку область. Пропозицію він оформив в петицію. За спостереженнями Дмитра, нинішня система не працює: алкоголь все одно продають та завозять до регіону нелегально.

Петицію житель Слов’янська Дмитро Браславський зареєстрував на офіційному сайті Кабінету міністрів України.

Автор петиції пропонує обмежувати продаж алкоголю на Донеччині так само, як і в сусідніх регіонах, де тривають бойові дії

Дмитро вважає дію “сухого закону” на території Донеччини беззмістовною та “відверто шкідливою”. Наводить приклад Запорізької та Херсонської областей, де також є тисячі захисників: там діють лиш локальні обмеження, а не повна заборона продажу та ввезення алкоголю.

“Алкоголь продається у великих масштабах, податкових надходжень ніяких, на цьому збагачуються окремі посадовці і так звані “алкобариги”, яких розвелося неміряно.  Також мене бентежить алогічність рішення. У тому ж Барвінковому чи Ізюмі можна купити алкоголь і привезти собі додому. І це ніяк не протидіє боротьбі, яка закладалася від початку”, — пояснює Вільному радіо Дмитро.  

Водночас, продовжує автор петиції, Донеччина втрачає податкові прибутки від алкоголю.

Тільки в двох судах Донецької області до кінця тижня розглядатимуть 5 справ про порушення правил торгівлі алкоголем

Про те, що нелегальна торгівля в регіоні триває регулярно звітують і в поліції. Наприклад, у Слов’янському міськрайонному суді тільки до кінця тижня розглянуть 3 справи про порушення правил торгівлі алкоголем, а у Дружківському міському суді — 2.

Дмитро вважає, судові справи є, але паралельно все ж з’явилось і поле для корупції. Саме тому він хоче змінювати систему:

“А схеми полягають у тому, що із сусідніх областей фурами завозять алкоголь, який тут в області реалізують із 200/300% накруткою. Якщо скасувати повну заборону і запровадити тимчасову, це повністю зламає (ну, сподіваюся повністю) ці схеми. Адже алкоголь можна буде продавати легально, величезній кількості поліції не доведеться чергувати і ловити ці самі фури з алкоголем на в’їзді в область.

Бо всі знають, за скільки і де можна купити алкоголь, всі знають про величезні хабарі, всі все знають. Але мовчать. Тому що воєнний час і тема така, ніби табуйована. Але деякі недобросовісні люди відчули себе бутлегерами. Це головне, що мене засмучує”, —  роз’яснює свою позицію автор петиції.

Зазначимо, справи щодо торговців алкоголем у правоохоронців теж є.

Дмитро питав у поліції куди поділи вже вилучений алкоголь, після цього до нього приходила поліція

Тему щодо алкоголю ще до петиції Дмитро розвивав на своїй сторінці у Фейсбук. Як журналіст та громадський активіст він також цікавився деталями ситуації у поліції. Після окремих запитів до нього приходили правоохоронці. 

Це була поліція, у якої я запитав про кількість вилученого алкоголю з початку дії заборони. Ці заборони в правовому плані дещо “діряві”. А там де “дірки”, там є місце для маневру зі зловживанням повноважень. І мені справді цікаво, куди діваються ті фури/вантажівки алкоголю, які поліція періодично зупиняє в регіоні. Після такого звернення до мене приїхала поліція, не зовсім зрозуміло навіщо, нібито дати пояснення (хоча не ясно навіщо). Відповідь надіслали доволі розмиту. Тому я подав скаргу, хочу бачити конкретні відповіді на конкретні запитання”, — розповідає Браславський.

Зазначає, окремо після публікації петиції з ним не зв’язувались.  Поки вона продовжує набирати голоси. За перші дві доби після публікації її підтримали понад дві з половиною тисячі людей.

"Вільне радіо".