Назва наших вулиць – це ми, це наше відношення до України

Опубликовано Berezin - Jun 05

Нарешті, 1 червня, розпочала свою роботу в нашій громаді Комісія з упорядкування найменувань вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів, інших об’єктів, демонтажу пам’ятників та пам’ятних знаків, яка повинна виконати Закон «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» та прибрати в найближчі місяці з карти Костянтинівки назви та символи, пов’язані, як сказано в Законі - «з російською імперською політикою та її пропагандою»:

Засідання Комісія з упорядкування найменувань вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів

Засідання Комісія з упорядкування найменувань вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів

Ця інформація не стала новиною для тих, хто хоч якось цікавиться політичним життям країни. Вже давно була створена така комісія та перейменовано 307 вулиць, сквери, парки та площі в Краматорську:

https://www.kramatorskpost.com/leontovica-sicovix-strilciv-ta-family-park-pereimenuvannya-vulic-i-objektiv-u-kramatorsku-c1-vulici-u-centri_85363

https://www.kramatorskpost.com/viktora-krivosejeva-vasilya-kramatorskogo-oleksandra-ptici-ta-insi-c-2-novi-nazvi-vulic-na-cest-kramatorciv_85403

На Полтавщині, Чернігівщині, Рівнищині, в багатьох регіонах цій процес вже закінчився чи йде повним ходом.

Тобто головний аргумент, що це не на часі – «не катіт». В інформаційній війні це, навпаки, зброя.

Аргумент, що за це пересічні громадяни заплатять – неправда. Гроші потрібні будуть тільки на зміну табличок та вказівників, що в наших умовах остаточно заплутає ворога.

Тож, костянтинівці – підключайтеся, щоб наш стріл по рашистам був дійсно потужним.

Але вже початок цього процесу викликає сумнів в тому, що він, дійсне буде стріляти.

Знову в комісію серед її 30 членів понабирали чиновників, які вже боролися зі всім українським до 2014-го року, а після не дали прийняти нормальні українські назви під час декомунізації. Це колишні члени антиукраїнських партій, які були заборонені за те, що привели війну чи їх обслуга.

Ми, разом з «Провінцією», активістами, істориками, краєзнавцями десятки років, як ніхто інший, займалися пошуком та відзначенням видатних постатей та подій, пов’язаних з нашим краєм.

Тут маленька частка - https://konstantinovka.news/search/node?keys=%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%8C&page=2%2C0%2C0%2C0%2C0%2C0%2C0%2C0%2C0%2C0%2C0

Практично всім членам цієї комісії всі ці роки це було не цікаве.

Ще маленька деталь – мене включили до складу Комісії з перейменувань тільки після написання особистої заяви та підключення до цього голови Донецької організації Національної спілки України В.Романька. Тобто мене, як офіційного керівника костянтинівських краєзнавців, навіть не запросили.

Але ще питання - чому нас не запросили до формування комісії та створення попереднього переліку топонімів, які треба перейменовувати?

Дуже просто – тому що ми би пропонували включити в комісію, перш за все, тих авторитетних костянтинівців, які зараз воюють (наприклад В.Хотєнков, О.Сосніцкий, А.Тараман та іншіх, які говорили нам, що не проти приймати в цьому участь), представників українських церков (о.Костянтин, о.Віталій та о.Володимир також підтвердили свою зацікавленість), тих героїв-активістів, що були у полоні (Я.Маланчук, А.Попік – він взагалі учасник АТО і зараз воює ), що воювали (Л.Москаленко, С.Свириденко та інші), відомого своїм геройським вчинком та патріотизмом О.Стативу, я вже не говорю про лідерів громадської думки В.Токая, О.Меланченко, кандидата історичних наук О.Барабаш, журналістів Петра Чумакова, Наталю Поколенко, Маріну Попік та інших людей, якім не треба доказувати свою українську позицію на відміну від багатьох членів цієї комісії.

Мало цього, вони знають, що ми будемо жорстко і чітко відстоювати головні критерії перейменування в нашій громаді:

  1. Костянтинівка повинна ззовні та внутрішньо стати яскравим УКРАЇНСЬКИМ містом.
  2. Кожна назва не повинна бути випадковою та стріляти!
  3. Треба враховувати думку мешканців. Тому, у зв'язку з тим, що з 2014 та ще на багато років ми військове містечко, відношення хлопців, що віддають за Україну життя вкрай важливо та переважно.
  4. Діти повинні виростати в назвах, які будуть формувати їх свідомість, знання великої та малої Вітчизни, виховувати патріотизм.
  5. Перейменування - перевірка Костянтинівської військової адміністрації на "українськість". Тільки не на ту, що була у попередніх влад ( в т.ч. декого, хто й нині працює) - без всього українського.

Існуюча комісія не спроможна нічого з цього врахувати.

Вона ніколи не погодиться назвати головний проспект міста – Степаном Бандери, що принципове і є перевіркою – чи дійсно ми вважаємо країну єдиною, що цій герої не тільки галичанський (як вважають деякі костянтинівці, надивившися шаріюподібним). Та є й засади – ми провели незалежне опитування - https://konstantinovka.news/polls

Так, так, вулиці С.Петлюри, І.Мазепи у нас обов’язково повинні бути, якщо ми українці, а не путинці. Це перша частка – загальні Герої, видатні люди, наші святині, структури (наприклад, Січові Стрільці)події, об’єкти. Далі – теж саме Донеччини, потім – нашої, костянтинівської громади.

Окремо від вулиць я б запропонував назвати місцевість біля Центрального ринку(де розвертався трамвай) – площею Василя Гайворонського, бо цій видатний представник Розстріляного Відродження там народився, а ще надати ім’я нашій бібліотеці Володимира Вакуленко:

https://konstantinovka.news/blogs/berezin/volodya-vakulenko-zaslugovue-na-pamyat-v-kostyantinivci

Але важливо не тільки назвати вулиці Героями-костянтинівцями, які тут жили чи служили – С.Ісаєва, І.Зубкова, І.Брановицького та ін., геройськими військовими частинами чи підрозділами, що мали чи мають до нас відношення («Азов», «Донбас», 90-го окремого аеромобільного батальйону, 122-го окремого аеромобільного батальйону, 82-й десантно-штурмової бригади та ін.), головне – звернутися та отримати пропозиції від керівництва самих цих військових структур.

Також треба залучити громадські організації. Наприклад вірменська громада запропонувала назвати вулиці ім’ям Сергія Параджанова (від себе ми б додали ім’я Сірануш Арутюнян-Бозоян). Також кримськи татари, що мешкають в нашому місті запропонували назвати вулицю – Відродження киримли. Чорнобильці давно пропонують - вулицю Героїв-чорнобильців.

Але, все ж таки – зараз мова про комісію. На моє запитання – «Чому на сайті військової адміністрації немає списку членів комісії?», мені відповіли, - «Тому що мені легко, я далеко, а ті, хто в Костянтинівці бояться за себе та близьких...». Тут щось не так – раз бояться, то навіщо бути в комісії? Схоже люди просто чекають «своїх», тому, взагалі, як вони можуть працювати в державних структурах?     

Один з головних лозунгів сучасності нашої держави, який постійно звучить на телерадіо-марафону - З ВОРОГИМ НЕ ДОМОВЛЯЮТЬСЯ, ЙОГО ЗНИЩУЮТЬ! То чи є сенс домовлятися з такою комісією? На мою думку її треба розформувати та набрати нових членів.

Ще – цікава ідея. Тепер в Костянтинівці ніякого органу самоврядування не існує, тому на наше звернення Президенту (копія голові обласної та Костянтинівської військових адміністрацій) нам, як раніше – не «відмажуться», що ви ж їх обирали(як це було на звернення по 120 тисяч зарплатні Давидову). Може опробувати такі нові можливості?

P.S. Ще вкрай важливо зрозуміти, що виконання законів зверху - принизливо нашій громаді, нашому місту з богатою історією. Якщо ми маємо свою місцеву, українську гідність - без вказівок зверху приведемо до ладу костянтинівську топонімику.

Ви не увляєте собі який бардак у нас с назвами вулиць, номерами будинків тощо(хто займався виборами - знає). Наврядчі ця влада цім займеться, але не можна відкладати на нащадків упорядкування та систематизацію номерів будинків та назв вулиць. Упорядкування може допомогти визначити нові вулиці, якім треба буде давати нові назви.

Треба зробити це перейменування не одноразовою акцією, а продуманим та вивіряним, сталим рішенням. 

P.P.S. Тут друзі попросили ще раз озвучити мою позицію - перейменуваня повинно бути творчим та глибоким. Тільки сухі призвища не прикрасять Костянтинівку. Тому ми й пропонуємо - давати також події, об'єкти та подібне. Наприклад, вулиці по природнім перлинам нашого краю - Клебан-бикська, Кравецбкої балки, Білокузьминівська та інше. Також дуже гарно б було мати вулицю Званівського Різдва, Велесова (на честь Миролюбова, що з нашого краю), Гуцулки Ксені - 

https://konstantinovka.news/blogs/berezin/krasa-pereymenuvannya

Приєднуйтеся, творіть українське обличчя громади.

В.Березін.