Краса перейменування

Опубликовано Berezin - May 16

Залишу тут цікави (сподіваюсь, не лише для мене) думки, що показують витонченість та мистецький підхід до перейменування вулиць, бо зараз це треба зробити у зв'язку з набуттям чинності антиімперського Закону.

"Ось би зробити вулицю ГЕРОЇВ УПА", - цілком зрозуміла, влучна та оправдана в умовах продовження боротьби повстанців на наших теренах. От би тоді вся Україна сказала - "Які молодці, які реальні патріоти живуть в Костянтинівці, який сильний хід зробили по знищенню рашизма та підтримці хлопців, які їздять цими вулицями, щоб захищати Батьківщину".

"Стоп, але ж є конкретний герой УПА, який був в Котянтинівці в 2007-му році, а головне - 1942-43 роках! Цє - Євген Стахів - так може назвемо на його честь вулицю!". Так, ми зустрічалися з "УПА на Донбасі" Євгеном Стаховим - "Донецький націоналіст-підпільник із Нью-Йорка"

Він тоді розповів неймовірне - що коли приїхав зі Львову до Донеччини у 1942-му році з двома валізами (в одному було сало, в іншому - листівки проти Сталіна та Гітлера), то проїхав багато наших міст. І більше всього його вразила Костянтинівка. Тут нікого не треба було в чомусь переконувати. Тут вже була створена спільнота націоналистів, яка поставила свого бургомістра, який видав перший указ - герб Констахи - тризуб, прапор - жовто-блакитний, мова - українська. Стахів, як молода людина, приїжджав велисипедом на місцеві вечорниці - де співали, танцювали, грали на музиках, та навчав їх модерновій тоді на Заході пісні - "Гуцулка Ксеня". Тому називали всі тоді Євгена - Гуцулка Ксеня, тому й псевдо (позивний) в нього був - Гуцулка Ксеня.

"То давайте й назовемо одну з вулиць - вулиця Гуцулки Ксені!", щоб надати назві більшу глибину, більшу яскравість. Ви чули "Гуцулку" у фільмі "Кіборги"? Велика кількість кіборгів жила в Костянтинівці.

А ще - це улюблена пісня ще одного нашого легендарного земляка, який заслуговує на назву вилиці його ім'ям - Миколи Погасія.    

Написав, розуміючі, що улицю Гуцулки Ксені сучасна військова адміністрація, яка працює в парадигмі попередників, не допустить. Але як би це було красиво і сімволично.

Я перевірив - такої вулиці в Україні ще немає!

Видео