Липневі каналізації, або “Шоб ти здох!”

Опубликовано admin - Nov 27

Як каже трудовий люд — “Пі$діти — не мішки тягати”, або, якщо цей вислів докласти до костянтинівський реалій (взагалі, таких аналогій можна знайти багацько, але одну-дві наведемо), то можна сказати і так — “Грамоти роздавати, то вам не сміття розгрібати...”, або ж ось так — “PR — то така штукенція, що дозволяє комунальникам знаходити на території міста якесь нове комунальне майно, не ясного якого походження та призначення”.

Та й такі фразеологізми на кшталт “за ініціативою...” або “за підтримки...” щось там таке зробили. Скажіть, будь ласка, якщо людина щось очолює, то вона, напевно, має проявляти ініціативу? Якщо на цій посаді знаходиться безініціативна людина, або така, що взагалі нічого не робить, то, може вона не там сидить? Тим більше, що ця діяльність оплачується з кишень платників податків... Тож, мабуть варто загадати тезу, що не по словах, а по діях оцінять людину...

Ось, нещодавно, на офіційній ФБ-сторінці Костянтинівської міської адміністрації було написано:

“Працівники комунального підприємства «Комунтранс» не на день не припиняють роботи з  благоустрою території міста. Щодня вони виходять на вулиці та  прибирають ділянку за ділянкою.

Костянтинівська міська військова адміністрація закликає мешканців громади не залишатись байдужими до чистоти рідного краю та поважати щоденну працю наших комунальників!

Війна триває, але наша громада - наш дім і ми повинні дбати про його чистоту!”

Та ось таке:

“Працівники комунального підприємства «Комунтранс» щодня виходячи з ранку на роботу не втомлюються працювати заради комфорту мешканців нашої громади.

Фахівці КП «Комунтранс» в одному з мікрорайонів нашого міста вивезли несанкціоновані сміттєзвалища, що були створені на вулицях Фрунзе та Хабаровській. Нестерпний сморід та самі відходи вітер розносив по всьому мікрорайону, створюючи  антисанітарні умови. 

Шановні мешканці громади! Вкотре звертаємося до вас та просимо слідкувати за територією, прилеглою до ваших будинків, дотримуватися Правил благоустрою Костянтинівської міської територіальної громади. Саме цим ви дасте можливість працювати нашим комунальникам задля покращення санітарії в місцях загального користування, не відволікаючись на прибирання стихійних сміттєзвалищ”.

Як писав про літпсихоз сучасний класик літератури та мистецтва Іван Семесюк в своєму творі “Щоденник україножера”: 

“Симптоми: маніакальне бажання описати і запхати в голову читачеві всі свої, навіть найдрібніші, враження та нікчемні відчуття від повної хуйні. Використання замість доречного слова “їбануло” ідіотських фольклорних конструкцій типу “бурцикпицьнулося”. Вживання замість простого словосполучення “холодний ранок” кошмарних висерів на кшталт “брунатно пронизане полум’я чорноптахо блимнуло вихоплене, мовби сновида, межи окатистими хребтинами рушників небесної мушлі, ранкове бемкання пустки”. Побудова — замість ясних та зрозумілих речень — непролазних філологічних колдойобин і лінгвопаралічних рівчаків.”

Тому не треба писати, що комунальники “не на день не припиняють роботи з  благоустрою території міста” і при цьому “не втомлюються”, бо вони, напевно вже за&бались прибирати те лайно, яке “безрукі” чи “безногі”, або “безголові” містяни не можуть донести до сміттєвих баків чи урн. Бо, “Як казала одна заморена працею людина, тяжко дивлячись на свіжозораний город, - шоб ти здох!”.

Але, в той же час, як пише далі в своєму оповіданні Іван Семесюк: 

“Всі, хто їздив в столичному метрі, чули таку апокаліптичну промову з гучномовців: “Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять!”. Звичайно, це не так, бо людина не срати не може, а от прибирати цілком собі здатна. Цікаво було б подібну промову пускати з гучномовця в київському зоопарку на мавп’ярню, де сидять мавпуни.

“Ахтунг, репані абізяни! Ми до вас звертаємося! Чисто не там де ви є, а там, де вас нема!”. А в парламентській бібліотеці повісити оголошення: “Тихо не там, де мовчать, а там, де не пиздять!”.

І підпис: штадткомісар, генерал-майор Курт Ебергард”.

Тож, гадаю, варто дати оголошення наступного змісту:

“Шановні містяни та гості Костянтинівки! Ви задовбали смітити! В країні війна, тож якщо маєте змогу викинути сміття у бак або урну — викидайте та зберігайте чистоту, бо ви не в зоопарку, а комунальники вже задовбались за вами прибирати!”.

Дбайливі костянтинівці вже давно навчились висловлюватись коротко і ясно / Фото з пошти редакції

Або так - "Экологическое сознание граждан растет" / Фото из архіву редакції

Ну і, звісно, треба щось робити із Комунтрансом та із комунальним сектором міста взагалі. Всі ми знаємо, що в місті пилялися “на ліво” не тільки дерева, а й гроші — зробити аудит хоча б з будівництва тої дощової каналізації, на яку було витрачено величезну купу грошей, а саму систему до ладу так і не довели.

Як повідомляє на своїй офіційній ФБ-сторінці Костянтинівська міська адміністрація:

“Утримання мережі лівневої каналізації в належному технічному стані перебуває на постійному контролі у комунального підприємства «Комунтранс» 

Для того, щоб під час осінніх дощив уникнути підтоплень, особливо тих ділянок міських територій, які  відповідно особливостям географічного положення знаходяться в проблемних місцях,  підприємством КП «Комунтранс» організовано роботи з розчищення об’єктів водоприймальної системи в цих районах.

Робота по очищенню липневих каналізацій буде продовжуватися до морозів”.

Перечитайте цей текст іще раз. 

Вся ця офіційна риторика — дуже схожа на поганий PR та перекладання відповідальності за погану роботу або бездіяльність на городян та на “ділянок міських територій, які  відповідно особливостям географічного положення знаходяться в проблемних місцях”.

Але тут виникає риторичне питання: що то таке — “липневі каналізації” і хто у кого на контролі?..

Михайло Разпутько.