Начальника МіськУО О.В. Барабаш костянтинівська влада намагається винести у закритому режимі - без ЗМІ

Опубликовано admin - Sep 16

Сьогодні, 16 вересня, в кабінеті секретаря Костянтинівської міської ради Д.Коржикова відбулось чергове засідання комісії з розслідування інциденту, який мав місце на початку серпня - коли очільниця міського відділу освіти Ольга Барабаш побила мобільним телефоном свого заступника — Маслова.

Ольга Вікторівна з тією ж самою мобілою, якою вона нанесла телесні ушкодження Маслову.

Про це Провінція писала на своїх шпальтах - “«Она еще и дерется!» — новое служебное расследование по Ольге Барабаш”:

Скандал случился на почве увольнения уборщицы горуо. Та, написав заявление об уходе, позже решила это заявление забрать. Но документ ей не отдали. Тогда она обратилась за помощью к отстраненному начальнику горуо. Та вмешалась и вместе с увольняемой техничкой тоже потребовала отдать женщине заявление об уходе. Когда бумагу не отдали, О.Барабаш вызвала полицию от имени уборщицы с жалобой на то, что ее насильно увольняют. Во время телефонного разговора заместитель В.Маслов начал выхватывать телефон. По словам О. Барабаш, она попыталась его отодвинуть рукой от себя, так как он вторгся в ее личное пространство, но уж никак не ударить.

Однако, зам. начальника все же заявил, что начальница таки нанесла ему телесные повреждения — «била телефоном по лицу» и, хотя официально побоев он не снимал, но «донесение» в горсовет написал и обратился в полицию.

та “Заседание комиссии по «избиению младенца» сделали закрытым”:

Первым же действием заседавшей комиссии под председательством секретаря совета Дениса Коржикова, стало закрытие разбирательства от прорвавшихся туда СМИ. 

В виду отсутствия каких-либо доказательств «избиения младенца», Ольге Барабаш вменяют нарушение этики служащего самоуправления — зачем она вызывала полицию от чужого имени?

Отлупцованный заместитель настаивал, что повреждения его лица все-таки были и обвинил начальницу в т.н. мобинге или преследовании подчиненных. И даже заявил, что из-за его побития напрочь срывается вся подготовка к учебном году (в его обязанности входит подписание всех хозяйственных договоров) и школы к нему готовы не будут.

Попереднє засідання міська влада зробила закритим від громадськості та ЗМІ. Сьогоднішнє теж не стало винятком. Секретар міськради Денис Коржиков аргументував закритість засідання тим, що:

“є порядок, який регламентує діяльність і який нас зобов'язує діяти в правовий спосіб. Присутність засобів ЗМІ не передбачена, бо розслідування ще не закінчено”. Начеб-то під час засідання будуть озвучені персональні дані...

Однак, Д.Коржиков пообіцяв представникам ЗМІ винести це питання на голосування комісії.

Після початку засідання, почалося з'ясування — чи всі з присутніх є представниками ЗМІ, чи не прокрався хтось зі сторони?.. Але правомірність, точніше сказати — неправомірність дій зі сторони влади відносно ЗМІ — гостро висіла в повітрі й жваво обговорювалася усіма присутніми в кабінеті секретаря.

Петро Чумаков був вимушений пред'явити Коржикову посвідчення журналіста, при цьому повідомив, що після минулого інциденту з охоронцем, він написав заяву в ДБР.

Було зазначено, що Законодавством не передбачено обмежень доступу медіа на засідання органів місцевого самоврядування. Крім того, відповідно до Закону України “Про доступ до публічної інформації”, зокрема статті 3 - “Гарантії забезпечення права на доступ до публічної інформації”:

1. Право на доступ до публічної інформації гарантується:

4) доступом до засідань колегіальних суб'єктів владних повноважень, крім випадків, передбачених законодавством;

Далі події почали розвиватися більш динамічніше та цікавіше.

Доктор, прошу вас, съездите с ним в цирк. Только, ради бога, посмотрите в программе – котов нету?

Журналіст Петро Чумаков зацікавився відеокамерою, що стояла на штативі неподалік столу. І цілком резонно — навіщо вона знімає, коли засідання закрите, а протоколів з минулого засідання взагалі немає; як буде використовуватися запис; і взагалі — чия то камера, чи є в неї інвентарний номер?

Петро підійшов до камери, став її роздивлятися і крутити. Аж раптом зарепетували жінки — членкині комісії — “не чіпайте будь ласка, не чіпайте камеру!”. Секретар Коржиков вистрибнув з-за стола і голосно покликав охорону — “охорона, сюди, тут камеру похіщают!”

- Минулого разу ви намагались заволодіти стільцем... - додав Д.Коржиков на адресу Петра Чумакова...

Увійшов охоронець, якому всі присутні заявили, що твердження Коржикова не відповідають дійсності — ніхто не намагався заволодіти відеокамерою.

В підсумку, комісія, за винятком Павла Островського — помічника депутата Романа Лозинського, одностайно проголосувала проти присутності представників ЗМІ на засіданні.

У той же час, ані голова, ані члени комісії, не змогли назвати жодних норм законодавства, які би обмежували право журналістів бути присутніми на цьому засіданні.

Михайло Разпутько.