Місцева влада мріє придбати нові шкільні автобуси, для чого потрібно прийняти нову програму

Опубликовано moderator - Sep 13

На розгляд майбутньої сесії міськради виноситься місцева Програма “Шкільний автобус”, дія якої запланована на період з 2021 по 2024 роки. Розроблена вона відповідно до Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту» та «Про місцеве самоврядування в Україні». Згідно цих нормативно-правових актів, місцева влада повинна забезпечити у сільській місцевості регулярне та безоплатне підвезення до місць навчання і додому учнів та педагогічних працівників.

По даним на кінець серпня, підвезення до шкіл потребують 305 учнів наших старостинських округів, які мешкають поза межами пішохідної доступності. До того ж, у зв’язку з демографічними змінами значно зросла кількість малокомплектних закладів освіти різних ступенів у мережі області, що викликає необхідність їх реорганізації й навіть закриття, так що потреба у підвозі дітей, а значить і в шкільному спеціальному транспорті, буде зростати. 

У розпорядженні костянтинівської міської громади є 9 шкільних автобусів, але для транспортування дітей задіяні лише 5 транспортних одиниць. Як сказано в документі, презентованому на сесії, три шкільних автобуса мають термін експлуатації від 11 до 17 років і потребують заміни (як кажуть, четвертий — переданий Міжшкільному навчально-виробничому комбінату, щоб на його базі проводити навчання водіїв). 

Придбанню цих трьох автобусів і присвячена ця Програма, на яку відводиться 7,5 млн гривень. Які будуть закладені в бюджеті різних років, згідно з його можливостями.

Території обслуговування при підвезенні учнів, як і обслуговування самих автобусів, у документі закріплені за МНВК. Також програмою передбачається введення посад інженера-механіка та медпрацівника по випуску автобусів на лінію.

До речі, на попередньої сесії наприкінці серпня депутати затвердили Порядок використання шкільних автобусів в Костянтинівський міський громаді. Де віддали всі права на розміщення та обслуговування шкільних автобусів Міжшкільному навчально-виробничому комбінату, який на тієї ж сесії перейменували в Міжшкільний ресурсний центр. 

Обговорення Положення про використання шкільних автобусів не пройшло гладко. Деякі депутати не розуміли, навіщо фактично функції автопідприємства віддали учбовому закладу. На думку депутата Лариси Степаненко, в учбовому закладу немає достатньої матеріальної бази для цих функцій: “Я розмовляла з механіками, вони кажуть, що в МНВК немає навіть смотрової ями, щоб можна було подивиться машину, немає боксів достатньої висоти, щоб поставити автобус. Як вони будуть їх обслуговувати? Ліцензованих медиків, які б випускали в рейси шкільні автобуси, в МНВК теж ще нема”

Частина депутатів запропонували укласти договір на обслуговуванні з якимось із вже існуючих АТП. Або користуватись вже існуючим Положенням по використанню шкільних автобусів в старий редакції (тим більш, що в деяких навчальних закладах, як то в Новодмитрівському ліцеї, є власні гаражі). Але міський голова О.Азаров та його фракція у міськради заперечили, що вони хочуть всі роботи по шкільному транспорту проводити в системі управління освітою і МНВК (бо є гаражі, є спеціалісти, які навіть навчають інших) та в одному місті, “бо ми все одно платимо їм гроші”. А всі необхідні дозволи будуть отримані, а спеціалісти - найняті. 

В підсумку, Положення по використанню шкільних автобусів у нашій громаді міськрада таки прийняла, певно, згодом прийме і Програму по автобусам для шкіл. На даний момент всі автобуси вже базуються у МНВК.

А от з допомогою від ОГА нашій громаді, на жаль, не склалося. В серпні ОГА передала 16-ти тергромадам Донеччини по шкільному автобусу. Двомільйонні транспортні засоби були отримані на умовах софінансування. Новенькі автобусі зараз возять учнів та педагогів до шкіл в Торецькій, Іллінівській, Соледарській, Лиманській, Селідовській та інших громадах. Але не в Костянтинівській, бо нам такого автобуса не дали. 

Чому — на останньому брифінгу доволі загально пояснив мер: “Всі ці програми (обласні) реалізуються на базі запланованого в минулому, 2020 році. Це не єдина програма, вона щорічна і ми також будемо прийняти в ній участь. Є певні недоліки, ми їх виправляємо — поставили передані нам з колишнього Костянтинівського району автобуси на облік, відремонтували... ми подаємо... будемо подавати на участь в цих проєктах розподілу і будемо отримувати також... Костянтинівська міська громада — є частина України і тому як і про будь яку частину України, про нашу громаду держава піклується”.

В.Данько