Комунальному закладу «Костянтинівський медичний фаховий коледж» - 90 років

Опубликовано moderator - Oct 04

Історія Комунального закладу «Костянтинівський медичний коледж» почалася у 1931 році, коли була створена у місті фельдшерсько-акушерська школа. Перший випуск було здійснено у 1935 році в кількості 35 чоловік помічників лікаря, у 1936 році вже було випущено 90 медсестер і фельдшерів. Під час другої світової війни, знаходячись на окупованій території, медична школа 2 роки не працювала. Але у 1943 році заклад освіти знайшов можливість поновити свою роботу і готував необхідних Батьківщині медичних працівників, які прямо з аудиторій йшли на фронт. 

З 1 вересня 1954 року фельдшерсько-акушерську школу перейменовано у «Костянтинівське медичне училище». З кожним роком удосконалювалась матеріальна база училища, змінювались приміщення з метою покращення умов для підготовки молодших медичних працівників. 

Великий вклад у розвиток навчального закладу внесли директори, які очолювали заклад на різних етапах його існування.

Першим директором був Кригер Б.І., викладач математики та фізики. Наступними директорами були Скубій П.М., Вислоухов Є.Н., Моісеєв Н.М., Бербенець М.І., Новіков П.І., Карнаухова Т.І. Найбільше від усіх, 31 рік, роботою училища керував Голубов Едуард Михайлович, «Відмінник охорони здоров’я СРСР», «Відмінник середньої спеціальної освіти», викладач вищої категорії. Він створив авторитетний колектив педагогів, втілив ряд ідей щодо удосконалення освітнього процесу, значно поширив матеріально-технічну базу училища. Продовжуючи кращі традиції, у подальші роки училище очолювали Катюха Н.І., Шарий К.В., які втілювали нові розробки та проекти у навчально-виховний процес. 

З 2016 року – директор закладу освіти Моніч Тетяна Василівна, викладач вищої категорії, викладач-методист, член методичної ради директорів при МОЗ України. Протягом усієї трудової діяльності мала єдине місце роботи, пройшла шлях від викладача до посади директора. Вона підняла на новий щабель розвитку заклад освіти, і у 2020 році його перейменовано у Комунальний заклад «Костянтинівський медичний фаховий коледж». 

На нинішньому етапі коледж – це оновлений часом та зусиллями педагогів освітньо-розвиваючий простір, у якому навчаються здобувачі освіти за такими освітньо-кваліфікаційними програмами: «Лікувальна справа», «Сестринська справа», «Акушерська справа». Потужна матеріальна база коледжу дає можливість майбутнім медичним працівникам отримувати міцні знання та формувати професійні навички під час аудиторних занять та самостійної роботи. 

З ініціативи директора відновлено навчання на основі базової загальної середньої освіти. Організована тісна співпраця коледжу з ПРООН. Одним із найплідніших напрямків є сумісна робота у проекті з підготовки тренерів з надання населенню невідкладної медичної допомоги. З Фондом Бориса Колеснікова коледж сумісно вирішував питання з розвитку спортивної підготовки студентів та з розвитку матеріальної бази закладу освіти. Впроваджуючи нові методи та технології сучасного освітнього процесу, Комунальний заклад «Костянтинівський медичний фаховий коледж» активно співпрацює з багатьма закладами освіти України. Студенти та викладачі коледжу щороку беруть участь у Міжнародних та Всеукраїнських науково-практичних конференціях, професійних конкурсах, фестивалях, що проводяться у державі серед закладів освіти, посідаючи призові місця.. Команда коледжу з черлідингу є чемпіоном області упродовж останніх п’яти років. 

Сьогодні коледж працює над втіленням нових цікавих ідей та проектів. 

Ведеться робота щодо повної комп’ютеризації освітньо-виховного процесу, впроваджуються нові технології традиційного та дистанційного навчання, яких вимагає сьогодення, розробляються нові програми розвитку у межах Закону про фахову передвищу освіту.

За 90 років заклад освіти підготував біля 17 тисяч спеціалістів. Випускники коледжу працюють не лише в Українській державі, але і далеко за її межами. Багато з них стали видатними медичними працівниками Донецької області, керівниками лікувально-профілактичних закладів України

У коледжі склався високопрофесійний педагогічний колектив, у якому 44% викладачів вищої кваліфікаційної категорії, 8 з них мають звання «викладач-методист». Рік назад пішла з життя Сидоренко Г.М., «Відмінник охорони здоров’я СРСР». Пів століття свого життя вона віддала коледжу, сорок років працювала на посаді завідувача практичним навчанням. Сьогодні перебуває на пенсії, але тридцять п’ять років методичну роботу у коледжі очолювала Громакова Н.О. Більшість педагогів у колективі працює понад тридцять років. Вони складають «золотий фонд» коледжу і користуються великим авторитетом серед молоді, передаючи свої знання та досвід. Це Відющенко Л.М., Живило Л.Г., Катюха Н.І., Косар Т.І., Курочкіна Л.Б., Ліщенко О.В., Місюра Н.В., Рожнова О.В., Сінчук А.А., Тимошенко Л.О., Чудайкіна О.М. У коледжі працюють навіть родинами: Мар’яненко К.М., пропрацювавши керівником фізичного виховання більше сорока років, передав свою справу сину - Мар’яненко П.К., який достойно і з успіхом продовжує роботу з розвитку фізичної культури. Бондарчук А.В. та Бондарчук І.І., Погорєлов Ю.О. та Погорєлова Н.В., Шишимарєва Н.Л. та Шишимарєв О.В. є прикладом багаторічного добросовісного служіння справі підготовки медичних фахівців. Більш ніж чверть століття віддає студентам свої знання і уміння завідувач практичним навчанням Заварзіна Н.М. Третина педагогічного колективу – випускники нашого коледжу, продовжувачі кращих традицій та надбань закладу освіти. Троє з них сьогодні працюють у складі адміністрації: Голєва Г.Ю. – заступник директора з навчальної роботи, Булгакова Н.В. – завідувач відділенням, Караміна О.М. – методист коледжу.

Усвідомлюючи вимоги сьогодення, педагоги ведуть пошук нових педагогічних технологій і у вихованні майбутніх медичних працівників. Пріоритетним аспектом педагогічно-виховної діяльності у коледжі є виховання громадянина, патріота, вільної та творчої людини. Тому особлива увага приділяється розвитку студентського самоврядування та проведенню позакласних заходів, спрямованих на вивчення української культури, мови, національно-патріотичних традицій. Цьому сприяє створений педагогами та студентами Музей народознавства, у якому зберігається біля тисячі експонатів народної творчості. Колектив коледжу переконаний, що сьогодні дуже важливо викликати у здобувачів освіти любов до своєї родини, землі, міста. Треба іскорки цієї любові роздмухати в щире, гаряче почуття. Хай майбутні медики додивляються до краси Донецького степу, слухають українську пісню, рідну мову, знають своїх героїв і щодалі більше свідомо ставляться до того національного осередку, в якому формуються, якому будуть служити. 

У коледжі працюють предметні гуртки, спортивні секції, розвинута художня самодіяльність. За необхідністю студентам надається соціальна та психологічна допомога.

Бібліотека закладу освіти має у своєму фонді біля 40 000 книг. Це наукова, медична та художня література, але сьогодні бібліотека перш за все надає можливість формування інформаційної культури студентів, вироблення навичок отримання інформації з друкованих видань та мережі Internet. Сорок три роки цьому присвятила завідувач бібліотекою Гончарова В.М.

Успішну роботу коледжу забезпечують секретар Сідєльник С.С., лаборанти і технічні працівники, робітники гуртожитків під керівництвом завідувача Цимбалюк В.А. Великий внесок у розвиток коледжу протягом праці більше тридцяти років зробили Білобаба Г.М., Касперович Т.М., Понедельченко Л.М., та інші.

Планомірно розвиватися, удосконалюватися та передбачати майбутнє коледж має можливість завдяки добросовісній та кропіткій праці робітників бухгалтерії на чолі з головним бухгалтером Меланченко О.В.

Дев’яносто років – це поважний вік, який демонструє духовну зрілість та майстерність. Але це і пора нових пошуків. Стратегія колективу сьогодні – динамічний розвиток, створення інноваційного закладу освіти нового типу, який здатний забезпечити практичну охорону здоров’я України конкурентоспроможними спеціалістами. Ресурси, бажання, можливості у колективі є для того, щоб у Костянтинівці продовжував успішно працювати медичний фаховий коледж, до якого з бажанням їдуть звідусіль випускники шкіл здійснити свою мрію – стати медичним працівником, щоб стояти на сторожі здоров’я людей нашого промислового краю, примножувати здоров’я української нації. 

Олена ЛІСОВА, заступник директора з виховної роботи, викладач вищої категорії, викладач-методист.