Центр “АНТИПАЛ” за підтримкою МФВ допоможе боротися з палінням листя, очерету та стерні

Опубликовано moderator - Nov 22

Громадська організація «Бахмат», хоч і заснована та має офіс у Бахмуті, вже давно діє на теренах всієї області. А Костянтинівка, як одне з екологічно проблематичних міст, так взагалі є для “бахматян” пріоритетом. Достатньо згадати реалізований тут у 2012 році разом з міським краєзнавчим музеєм грандіозний багатокоштовний проєкт «Останній в’язень» по допомозі костянтинівцям, які під час 2-ї світової війни були насильно вивезені на роботи у Німеччину. Але ще раніше тут був реалізований проект «АНТИПАЛ-2002», коли «бахматівці» їздили по Костянтинівському району та розповідали про шкоду від випалювання, перш за все стерні, агропідприємствами.

Зараз “бахматівці”, разом з костянтинівським ліцеєм №9 та газетою “Провінція” починають реалізовувати проект “АНТИПАЛ-2022”. Вони написали проєктну пропозицію у Міжнародний Фонд Відродження (МФВ) на конкурс малих грантів «Практичні рішення для довкілля в Донецькій і Луганській областях» та виграли його.

Треба зазначити, що МФВ зараз активно допомагає розвитку екологічного руху та, завдяки конкурсу, об’єднує місцевих “зелених” над пошуком відповіді на питання: Як силами місцевих ІГС (Інститут громаднського суспільства) можна поліпшити стан довкілля Донбасу? З якими проблемами довкілля (як причинами, так і наслідками) реально готові працювати екологічні активісти? Що, окрім донорської підтримки, для цього потрібно громадським організаціям та ініціативним групам? Які підходи до вирішення екологічних проблем обирають самі місцеві організації громадянського суспільства? Як об‘єднати інтереси громади та еко-активістів, аби вирішувати місцеві проблеми довкілля без конфліктів? 

Завдяки проєкту на базі ліцею буде створено Центр “АНТИПАЛ”, завдання якого - протидія підпалам очерету, стерні, сухої трави, виховання свідомого ставлення до природи у громадян, через екологічне виховання учнівської молоді задля збереження біорізноманіття і здоров’я людей. В ході проєкту планується об’єднання фахівців, громадськості, правоохоронців та влади у боротьбі з палінням, прийняття плану дій, робота по інформуванню громадян, збір та реагування на сигнали, зйомки та випуски відеороликів.

9 листопада до нашого міста з моніторинговим візитом приїхала група представників МФВ: менеджерка ініціативи з розвитку екологічних організацій Тетяна Кухаренко, координаторка програми «Демократична практика» Олена Луцишина, координаторка з комунікацій Олександра Оберенко, директор Програм "Демократичні практики" Олексій Орловський.

Група зустрілася з керівником “Бахмату” та проєкту журналістом В.Березіним, фінансовим менеджером І.Чекановою, координатором освітянських програм, вчителькою ліцею №9 А.Данільченко, директором Донецької обласної жіночої екологічної організації “МАМА-86” Г.Олійниковою та відвідала редакцію “Провінції” на базі якої працює “Бахмат”, а також ліцей №9, де буде створено Центр “АНТИПАЛ”. Були обговорені деталі проєкту, вимоги грантодавця. Гості подякували за живу зустріч та змістовну розмову. 
“Провінція” буде висвітлювати хід проекту. 

Запрошуємо всіх, кому небайдужа природа Донеччини, до співпраці.

Керівництво проекту “АНТИПАЛ-2022”.

Проєкт виконується в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом “Відродження” за фінансової підтримки Швеції.