Стратегія розвитку громади — AT THE BEGINNING

Опубликовано moderator - Jun 14

Костянтинівка, а разом із нею села, що увійшли до нашої громади, просто скучили по серйозних Програмах та проектах, в яких би брала участь вся активна частка наших мешканців, а краще — усі. А може такого на наших теренах взагалі ніколи й не було?

А давайте тепер зробимо! Давайте об'єднаємося над розробкою Стратегії розвитку Костянтинівської громади.
Це просто — для початку зайдіть на сайт міськради, знайдіть у стовпчику праворуч внизу “СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ” і посилання на анкетну форму та надайте відповідь на питання:

1. Що Вам подобається у Вашій громаді?

2. Що б Ви хотіли змінити?

3. Якою Ви хотіли б бачити громаду через 10 років?

Ваші щирі відповіді на запитання анкети допоможуть визначити напрямки розвитку, які мають вплинути на покращання життя усієї громади.

Для узагальнення результатів анкетування, а також для загальної організації та підготовки пропозицій до проекту Стратегії розвитку, керівництвом міста створено Робочу групу у складі наших відомих громадян:

О.Азаров, Д.Коржиков, Г.Власенко, М.Андрейко, М.Бащинский, С.Горбунов, О.Дудзінський, І.Загурська, С.Зубахіна, Г.Іващенко, І.Колюбаєва, Я.Кульчицький, Н.Лопатіна, Л.Мінаєва, Л.Мірошниченко, Т.Моргунова, В.Нагінський, А.Озерна, Ю.Остапів, О.Плахотнік, І.Полохливець, О.Руденко, С.Сівова, Н.Сосницька, Л.Удовенко, Т.Шишимарева, Д.Штагер, О.Щєкодина.

До групи входить і “не наш” — Максим Ткач, голова регіонального офісу в Донецькій області U-LEAD з Європою (структура, яка займається зміцненням спроможності громад та підтримкою регіональної політики і децентралізації на Донеччині). Ще входить автор цих строк, тому чекайте на ХРОНІКУ ЗСЕРЕДИНИ.

Група буде:

— Організовувати збір та аналіз статистичних та нестатистичних даних з метою проведення підсумків діагностики стану розвитку громади, що необхідно для стратегічного планування.

— Організовувати проведення опитування громадян з метою вивчення громадської думки щодо розвитку громади.

— Організовувати навчання, семінари та тренінги з працівниками міськради, виконкому, представниками громадськості, бізнесу щодо суті і специфіки стратегічного планування, SWOT — аналізу поточної ситуації, розробки базових елементів Стратегії — бачення, місії, стратегічних пріоритетів та операційних цілей і завдань тощо.

— Готувати пропозиції виконкому щодо стратегічних цілей, поетапного плану дій та механізму реалізації Стратегії, готувати базовий проєкт «Стратегії розвитку Костянтинівської міської територіальної громади та плану заходів з її реалізації до 2027 року».

— Організовувати та брати участь у проведенні громадського обговорення проєкту Стратегії.

Все це повинно бути проведено з урахуванням основних положень Стратегії розвитку Донецької області на період до 2027 року.

4 червня, швиденько, було вже проведено перше засідання Робочої групи. Ми проголосували за те, щоб не закривати засідання групи, а продовжити його наступного разу, де проведемо розподіл завдань і відповідальності членів Робочої групи, а також за прийняття документу:

План-таймінг заходів з розробки Стратегії до 2027 р.:

До 30 червня буде проведено опитування мешканців, до 5 липня — обробка анкет, до 20 серпня (засідання №2) — презентація профілю громади, формулювання місії, бачення, SWOT — аналізу, вересень 2021 р. (засідання №3) — затвердження місії, бачення, напрямів, обговорення “дерева цілей”, жовтень 2021 р. (засідання №4) — затвердження “дерева цілей”, структури заходів, завдань, ресурсного забезпечення, головних виконавців та партнерів, листопад 2021 р. (засідання №5) — розгляд та обговорення проекту Стратегії, терміну та форми проведення обговорення, до грудня 2021 — звіт стратегічної екологічної оцінки, січень 2022 — оформлення остаточної версії Стратегії, затвердження міськрадою.

Запис засідання ви можете передивитись на каналі міськради у ютубі.

На зустрічі мер натякав, що наша Стратегія повинна бути часткою стратегії розвитку області та країни. Головний "двигун" групи — начальник відділу економіки та торгівлі Г.Власенко розповіла, що група буде займатися, перш за все, пошуком відповіді на питання КУДИ МИ ЙДЕМО?

Будуть вибрані максимум 5 стратегічних цілей (наприклад: розвиток економіки, екологія, інфраструктура) та десь з десяток задач.

По Стратегії (на 7-10 років) буде розроблений план дій на 2022-2024 роки, а потім далі.

Закінчиться все моніторингом та оцінкою виконання того, що розробимо.

Я брав участь у розробках подібних стратегій, тому готувався відповідати у 2-3 словах на питання: ЯКОЮ ВИ БАЧИТЕ НАШУ ГРОМАДУ ЧЕРЕЗ 7-10 РОКІВ?

Я бачу її, перш за все, УКРАЇНСЬКОЮ (це принципово — бо тільки так у нас буде і бізнес розвиватися, створюватися робочі місця, тощо), а також ДРУЖНЬОЮ ДО ПРИРОДИ ТА ЛЮДЕЙ.

Ще я попросив слова наприкінці зустрічі та сказав, що у нас величезна громада і на її теренах багато військових частин. Ясна річ, що через 7-10 років ми б хотіли, щоб був мир, але треба визнати сучасну реальність — без них наша громада не повна. Тому пропоную одним із напрямків діяльності зробити взаємодію між військовими та мешканцями громади.

І було б гарно залучити до нашої роботи їх представника, наприклад, військового коменданта. А що Ви думаєте з цього приводу? Які Ваші пропозиції?

Не стійте осторонь, щоб потім нікого не звинувачувати, а задати питання собі — де був я?

В.Березін