Наші сусіди вже зменшують кількість безпритульних тварин. А ми?

Опубликовано moderator - Nov 07

У сусідньому Бахмуті почав реалізуватися проєкт "Безпритульні тварини та громада: вчимося жити разом". Його завдання — створити систему адоптації бездомних тварин та популяризувати ідею забирання тварин з вулиці. 

Буде створена база даних тварин, які чекають на прилаштування, онлайн-ресурс на платформі Animal ID, запроваджено електронний облік, чіпування та реєстрацію домашніх тварин. Зареєстрована тварина матиме жетон з QR-кодом або чип з інформацією, як розміщена на Animal ID. Планується також встановити станції прибирання за собаками в парках та скверах. Проєкт реалізують ГО "Бахмутське товариство захисту тварин Лада", ГО "Світлодарське товариство захисту тварин і рослин" за організаційній підтримці ГО "Взаємодія Плюс" у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримці Європейського Союзу. 

Цікаве, що по свідченню останнього перепису (в Бахмуті його роблять системно) - кількість собак за рік зменшилося практично на 10% та становить 429. Що вже досягнення. Головне — у цьому місті вже давно розроблена та діє Програма по вирішенню проблем з безпритульними тваринами. Це не єдина громада, де є така програма. Наприклад, в Краматорську під впливом місцевих зоозахисників (під керівництвом Л.Тітомир) також втілюється така програма. 

Декілька років тому до нас приїжджав керівник однієї з самих ефективних в Україні структур по вирішенню цього питання — Львівського притулку собак. Зустріч була в “Друзях” (вони ініціювали та запросили людину), але прийшло лише 5 зацікавлених осіб. Від влади нікого не було... А жаль, бо тільки у Львові добилися повного вирішення питання — на вулицях вже немає нічийних собак, тому мери багатьох міст країни їздять туди переймати досвід. 

Сподіваємося, що зоозахисники Костянтинівки, хоча б в наступному році, зможуть ініціювати та “пробити” прийняття такої програми. Тим паче — вони тепер і депутати, і працівники міськвиконкому. І Громадська Рада їм в допомогу!

В.Березін

P.S. 

Треба також мати на увазі, що скарги про напади та укуси собак продовжуються. В жовтні біля будинку №1 по б.Космонавтів собака укусила жінку (зафіксовано на службі “05”). А вже у листопаді подібний випадок стався біля Центрального ринку.

А это одно из мнений жителей города в соцсетях:

Что люди сделали для того чтобы бездомных животных стало меньше? Сколько своих животных стерилизовано? Только не нужно говорить что это дорого, в нашем городе уже примерно 4й раз проходит акция на стерилизацию животных по 50% скидки