Депутати повинні остаточно прийняти житло хімзаводу у власність громади

Опубликовано moderator - Feb 21

На розгляд чергової сесії міської ради виноситься питання прийняття у комунальну власність Костянтинівської міської територіальної громади 31 житлового будинку, які не увійшли до ліквідаційної маси їх попереднього власника, підприємства-банкрута — Костянтинівського державного хімічного заводу.

Рішення міськрада повинна виконати згідно з вересневим (1.09.2021 р.) рішенням Господарського суду Донецької області.

Епопея з передачею багатоповерхівок збанкрутілого заводу місту тягнеться вже з півтора десятка років, ще до оголошення про банкрутство, з того моменту, як збиткове підприємство намагались виставити на приватизацію через Фонд Госмайна України ще у нульових роках. Міська влада усіх каденцій всіляко чинила опір цьому процесу, аргументуючи це тим, що завод не має ані технічної документації на дома, ні навіть планів з комунікацій, які ведуть до житла. Монополісти-постачальники комунальних послуг теж від цих труб відхрещувались і відхрещуються.

До того ж, житлфонд хімзаводу відверто старий і зношений — більшість будинків, що розташовані по обом сторонам міста, були зведені ще в 50-х роках минулого сторіччя. Серед них є і пара будівель яким вже по 92 та 97 (!) років. Мешканці цього “безпритульного”фонду з 2016 року, коли завод оголосили банкрутом, обходилися без допомоги місцевої влади як могли, — ремонти комунікацій, каналізації робили за свій кошт, а у випадках якихось серйозних аварій комунальний заступник мера домовлявся про допомогу з комунальними підприємствами. І ті йшли назустріч, якщо хотіли. Всілякі довідки видавав та приймав оплату за обслуговування “хімічніх” багатоповерхівок залишок заводського ЖЕКу (бо без цього не отримати субсидії). В виконкомі багаточисельним ходакам радили створювати ОСББ, і деякі громади домів таки спромоглися самоорганізуватися. Але більшість мешканців, особливо пенсіонери, більше сподівалися перейти під крило якогось ЖЄКу.

Нарешті, восени 2018 року міська рада Костянтинівки офіційно відмовилася приймати на баланс безхозні дома хімічного заводу. І відразу ж отримала позов прокуратури до Господарського суду про визнання незаконним цього рішення.

В вересні 2021 року суд погодився з правовою позицією прокуратури та зобов'язав Костянтинівську міську раду забезпечити прийняття колишнього житлового фонду хімічного заводу в комунальну власність громади.

Фінал цього процесу маємо спостерігати на 24-ї чергової сесії міськради, яка відбудеться 24 лютого.

Чи буде це кінцем епопеї? Мабуть, навряд. Як каже міський голова, перед тим, як братися за будинки, потрібно виготовити технічну документацію на ці житлові споруди. Для чого ще потрібно знайти десь 500 тисяч гривень і тоді можна буде приступати до їх обслуговування.

В.Данько