По “Поліцейському офіцеру громади” Костянтинівка “пасе задніх”

Опубликовано moderator - Nov 15

Про безпеку мешканців в області зараз вже дбають 38 поліцейських ("шерифів"), яких було обрано в результаті відкритого конкурсу.

Планується, що протягом року цій якісний поліцейський сервіс матимуть жителі кожної ТГ. Проєкт «Поліцейський офіцер громади» пройшов презентацію в Мирноградській, Добропільській, Криворізькій та Новодонецькій ТГ.

Особливістю проєкту є його спрямованість виключно на потреби громади. Офіцер працює лише на території громади та вирішує проблеми її мешканців. А постійна присутність поліції в ТГ дає змогу реагувати на виклики у найкоротший час.

Так, у вересні поліцейський офіцер Лиманської громади Дмитро Мазуров швидко відреагував на ДТП і допоміг постраждалим. Автомобіль на слизькій дорозі з’їхав у кювет і перекинувся, водій і двоє пасажирів отримали важкі травми. Правоохоронець знайшов трактор, який відтягнув перекинуту автівку, та доставив травмованих до найближчої лікарні.

Сторони обговорили умови співпраці. Громада забезпечує робоче місце для поліцейського офіцера та надає у використання службовий автомобіль, що належить громаді.

У свою чергу «шерифи» повністю сфокусовані на створенні безпечного середовища та виконують широке коло завдань - реагують на повідомлення, охороняють громадський порядок, протидіють домашньому насильству, працюють з молоддю, а також разом із мешканцями беруть участь у житті громади. Про свою роботу офіцери звітують перед громадою.

На цей час до проєкту «Поліцейський офіцер громади» вже долучилися 19 громад Донеччини, серед них - Краматорська, Лиманська, Миколаївська, Черкаська, Андріївська та Олександрівська ТГ.

Відділ комунікації поліції Донецької області.

Невже правоохоронці входять  в епоху повної  фіксації їх дій?

З метою визначення рівня готовності до впровадження «Custody Records» Краматорське райуправління поліції відвідали представники Уповноваженого Верховної Ради України та Нацполіції України з прав людини, міжнародні партнери. «Custody Records» спрямована на забезпечення контролю за дотриманням прав і свобод затриманих осіб, а також захист прав поліцейських від неправдивих звинувачень у неправомірних діях щодо затриманих осіб.

Проєкт включає в себе роботу інспекторів з дотримання прав людини, електронну базу, належні умови утримання, нормативно врегульовані процедури та ефективний зовнішній контроль та відеофіксацію дій в режимі 24/7.

Система фіксує всі дії осіб, які перебувають в підрозділі поліції, здійснює дистанційний зовнішній контроль, а також включає в себе обов’язкове інтерв’ю затриманої особи та поліцейського. Повна фіксація дій затриманого в режимі онлайн дає змогу спостерігати що відбувається із затриманою особою та дистанційно аналізувати роботу самих поліцейських. Крім того, до складових елементів проєкту входить унеможливлення контактів з особами, які не мають на це повноважень.

Зараз проводяться заключні роботи щодо підготовки приміщень райуправління згідно з розробленими стандартами для встановлення необхідного обладнання «Custody Records».

Краматорське районне управління поліції.