У Костянтинівці правоохоронці викрили групу осіб, причетних до заволодіння соцвиплатами померлих пенсіонерів з тимчасово окупованих територій

Опубликовано moderator - Nov 15

Досудовим розслідуванням встановлено, що 41-річний мешканець Костянтинівки, діючи у змові з посадовими особами Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, Управління соціального захисту населення, Фонду соціального страхування та філії одного з банків, незаконно отримував соціальні виплати на осіб з тимчасово окупованих територій без їх відома або на померлих громадян.

Інформацію відносно потерпілих, переважно шахтарів, фігурант отримував від своїх спільників на тимчасово окупованій території. У подальшому зловмисник підробляв доручення та інші документи померлих для отримання їх пенсій та віддавав їх своїм спільникам в органи соцзахисту.
Правоохоронці встановили, що злочинна схема діяла понад рік. Щомісяця фігуранти привласнювали близько 400 000 гривень.

Загалом в результаті протиправної діяльності зловмисник та його спільники отримали грошові кошти з державного бюджету, оформлені на 53 осіб, які в подальшому розподілили між усіма учасниками схеми.

Наразі встановлюється загальна сума спричинених збитків.

Правоохоронці провели 11 санкціонованих обшуків в установах та за місцем мешкання підозрюваних. Вилучено 7 000 доларів, 350 євро, 24 000 гривень, підроблені документи,  електронні носії інформації, мобільні телефони, жорсткі диски та персональні комп’ютери з доказами протиправної діяльності, банківські картки, за якими здійснювалися виплати та записи із «чорною» бухгалтерією.

За фактом відкриті кримінальні провадження за ч. 4 ст. 358 (Використання завідомо підробленого документа) ч. 3 ст. 190 (Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна. Слідчі дії тривають.

Відділ комунікації поліції Донецької області