"Вони накинули електропровода на труби, так мене у ванній ледь не вбило струмом, а вночі гуляють моїм балконом та стукають у вікно - жахають"

Опубликовано moderator - Sep 10

Шановні пані та пацанове, пристебніться, зараз я вам таку історію розкажу. Про наше життя-буття — хто з нами поруч живе, та яку рушницю треба купувати. Бо іноді лише зброя може допомогти, бо у сусідів ані совісті, ані якихось “червоних ліній” геть немає.

Минулого тижня в редакцію завітала жіночка — жива, приємна пенсіонерка та плутано стала розказувати, що, мовляв, її сусідка, якій вже під 80 років і яка мешкає поверхом вище, якраз над головою нашої героїні, краде електроенергію; що та бабця винайняла якихось молодиків, ті просвердлили в підлозі якусь дірку до комори, через яку усе видно та чути, кудись накинули дріт, крадуть електроенергію, а від струму почали відвалюватися куски бетонної плити зі стелі. Одним словом — жах.

Ми вирішили все з’ясувати та завітати у гості, щоби на власні очі подивитись на оту дірку та дроти з лічильником...
Людмила Василівна живе сама, доця працює за кордоном. Боргів за світло вона не має, платить справно, а тут таке — не ясно звідки і як це можна укласти в голові. 
За її словами, із сусідкою живе хлопець, років 30. Живе з бабцею, бо жити йому нема де. І що вони там роблять — хто зна, але якійсь грюкіт іноді чутно, бо дім панельний.

Chapter one. Електро-крадії

“Десь наприкінці минулого 2020-го року, я почула, що щось в електролічильнику гримить, як ото чи скло падає, чи метал. Тоді і побачила якусь дивну поведінку лічильника. Раніше всі показники постійно записувала, ледь не кожен день. А тут, після останньої оплати і фіксування показників, дивлюсь — щось із показниками не те, та й ще лічильник гримить... Тоді я звернулась до Енергозбуту. Прийшов майстер, пенсійного віку, не маючи при собі жодного вимірювального приладу, подивився на лічильник, сказав, що пломби на місці, щось ще пробуркотів і попросив поставити підпис, “що він тут був”. Ото і все”, - каже Людмила Василівна.

Воно і не дивно, якщо дійсно має місце крадіжка електроенергії, яка оплачується в повному обсязі, то навіщо ті проблеми собі на голову. Але зауважу, бо знаю про реальний випадок, коли контролери ДТЕКа спіймали за руку отакого недалекоглядного споживача, що накинув дроти на лінію електропередач, то за заявою енергопостачальника суд присудив штраф по максимуму — десь біля сорока тисяч гривень! Шкода пенсіонера.

В під’їзді цієї дев’ятиповерхівки всі лічильники винесені на сходовий майданчик. Старі щитові, якщо туди зазирнути, мають лише окремі дроти. Чи можна там десь під’єднатися та вкрасти електрику, ми проконсультувалися у фахівця — головного (!, без перебільшення) електрика Костянтинівки, чий висновок — читайте далі.

Але чи є там незаконне підключення — ми не знаємо, бо для цього треба викликати 
знову ж той Енергозбут або РЕМ, та поліцію. В той же час, Людмила Василівна повідомила, що одного разу пішла купатися, та насилу вилізла з ванни, бо її там дуже сильно шандарахнуло струмом. Та вже після цього випадку вона не могла нормально вмитися — вода била струмом.

“У зв'язку з карантином та локдауном, я не змогла додзвонитися до РЕМу, але зателефонувала в поліцію. Тоді прийшли два поліцейських, я їм все показала та розказала, але вони не змогли зафіксувати факт крадіжки електроенергії, оскільки їм ніхто не відчинив дверей. Після усіх походів і дзвінків, мені, о другій ночі хтось подзвонив у двері. Звісно, я відкривати не стала, але у вічко побачила якогось чоловіка, який погрозливо спитав — навіщо я ходила до РЕМу й зверталася до поліції, та порекомендував сидіти тихо”, - продовжує розказувати Людмила Василівна.

Крадіжка електроенергії, коли накидається дріт на металеву трубу — стояк холодної води або опалення, - знана технологія ще з 90-х чи нульових часів. При чому ця труба починає швидко псуватися — на ній виникають маленькі дірочки, через які тече вода. 

Chapter two. Сусіди-таргани

Як розповіла Людмила Василівна, сусіди — як оті таргани, - ходять по її квартирі як у себе дома. І все це через люк, який знаходиться на балконі.

“Вони через отой люк, коли мене нема, або вночі, вони спускаються та роблять все, що їм заманеться. Одного разу, вночі, стукали мені у вікно, але я сплю у іншій кімнаті, та все одно — було дуже лячно. Іншого разу взагалі, прийшла до дому, вдень, дивлюсь — мужик якийсь ходить по квартирі, я в шоці питаю — ти хто та що тут робиш? А він відповідає — коли ти мені вже дарственную подаришь? Ходять, як оті таргани — як у себе вдома.”

Так і пенсію вкрали.

Chapetr three. Огидна вісімка 

Усі ці переказування викликають у моїх знайомих крайні обурення — як так можна — ходити чужою квартирою, красти гроші, та лякати літню жінку? Ми поспілкувалися із фахівцями, ті зробили висновок — нехай та жінка плутано і розповідає, але у її розповіді є сенс.

“Відкрутити можна будь-який лічильник, але я би цього не радив робити (!), бо покарання у вигляді штрафу десь у 80 000 гривень — то суттєво, а бабця буде сплачувати цей штраф ще й в могилі”.

Оскільки ця глава називається “Огидна вісімка”, який фільм Квентіна Тарантіно рекомендую передивитися, ще раз нагадаю діючим особам цього трилера — дивіться під ноги. Людмилу Василівну раджу взагалі забути і не турбувати. Поліції — прокиньтеся, наведіть лад, впіймайте звіра та повісти собі додаткові зірки на погони.

Редакція, чисто з громадянських засад, буде допомагати цій жіноночці, та не дасть змоги лякати та турбувати пересічних громадян.

Михайло Разпутько.