Право на тишу будемо захищати!

Опубликовано admin - Jan 24

Проблема порушень нормального співжиття з боку окремих сусідів є дуже болісною темою, про яку варто говорити, писати звернення і скарги, не боятися розголосу. Саме тому редакція миттєво відреагувала на проблему, з якою наша читачка поважного віку звернулася по телефону. Одразу варто сказати, що громадяни (серед іншого) мають право направляти індивідуальні та колективні звернення (усні та письмові) до різних підприємств, установ, організацій, органів державної влади, місцевого самоврядування та засобів масової інформації. Таке право кожного з нас гарантоване Законом «Про звернення громадян».

Постійний шум, проведення ремонтів у вихідні та святкові дні, гучна музика вночі. Та ще й нецензурна лайка у відповідь на те, що варто припинити це, створити тишу й дати людям спокій. Про це розповіла інша жителька Костянтинівки. Ось неповний «перелік» дій, за які доведеться відповісти перед сусідами згідно Закону. Отож, дізнаємося, як краще почати себе захищати?

Законодавче врегулювання дотримання тиші

Для початку звернімо увагу на ті Закони й нормативно-правові акти, якими передбачено дотримання тиші у житлових будинках. Це Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту населення від впливу шуму», Закон «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» (ст. 24); Кодекс України про адміністративні правопорушення (ст. 182). Окремі Правила діють і в місті Костянтинівці.

Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності з метою відвернення і зменшення шкідливого впливу на здоров’я населення шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів зобов’язані: вживати заходів щодо недопущення впродовж доби перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами, в приміщеннях та на територіях (захищені об’єкти) жилих будинків і прибудинкових територіях. У нічний час, із 22-00 до 8-00 годин на захищених об’єктах забороняються гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів. Проведення на захищених об’єктах ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, забороняється у робочі дні з 21-00 до 8-00, а у святкові та неробочі дні - цілодобово.

Як бачимо, навіть проведення ремонту у своїй квартирі теж може створювати проблеми зайвого шуму для сусідів, що також є правопорушенням. Власник або орендар приміщень, у яких передбачається проведення ремонтних робіт, зобов’язаний повідомити мешканців прилеглих квартир про початок зазначених робіт. За згодою мешканців усіх прилеглих квартир ремонтні та будівельні роботи можуть проводитися також у святкові та неробочі дні. Шум, що утворюється під час проведення будівельних робіт, не повинен перевищувати санітарних норм цілодобово. Сільські, селищні, міські ради затверджують правила додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях. Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування в межах повноважень, встановлених законом, забезпечують контроль за додержанням громадянами санітарного та екологічного законодавства, правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, інших нормативно-правових актів у сфері захисту населення від шкідливого впливу шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів (ст. 24 Закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»).

Вимоги дотримання тиші в громадських місцях Костянтинівки

Окрім загального законодавства, місто Костянтинівка теж має свої діючі правові норми із благоустрою і дотримання тиші. Підприємства, установи, організації і громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності з метою попередження виникнення і зменшення шкідливого впливу на здоров’я населення шуму і інших фізичних чинників зобов’язані: здійснювати відповідні організаційні, господарські, технічні, технологічні, архітектурно-будівельні і інші заходи з попередження виникнення і зниження шуму до рівнів, встановлених санітарними нормами; забезпечувати в прилеглих житлових будинках, прилеглих житлових і нежитлових приміщеннях дотримання такого рівня шуму працюючого устаткування, вентиляційних систем, радіоприймачів, телевізорів, гучномовних установок, музичних інструментів, засобів індивідуальної трудової діяльності, а також інших джерел шуму, щоб він не проникав за межі відповідного приміщення і не перевищував би 40 ДБА в денній і 3О ДБА в нічний час з 22.00 до 08.00. Такі правові норми чітко записані у Розділі 6 «Вимоги відносно дотримання тиші в громадських місцях» діючих Правил благоустрою в Костянтинівській міській територіальній громаді». (Рішенням міської ради від 30.09.2021 № 7/15 – 271 затвердили оновлену назву документу, а повний текст є за посиланням: правила_благоустрою.docx - Костянтинівська міська рада https://konstrada.gov.ua.)

Документуймо, фіксуймо, надсилаємо звернення, або писати скарги варто повсюди?

Зафіксувати порушення шуму можна декількома способами: викликати поліцію, яка повинна скласти протокол про адміністративне порушення; власноруч створити аудіозапис і відеозапис. На практиці можуть бути корисними протоколи і акти Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів (Держпродспоживслужба). Одна така історія навіть дійшла до судового розгляду. Бо кілька разів отримані приписи власником торгівельної мережі просто ігнорувалися. І позивачка таки захистила своє право на тишу у суді. Хоча це їй коштувало кілька тисяч гривень оплати за правову допомогу, а моральну компенсацію суд призначив у розмірі 1000 гривень.

Втім, аби наші читачі не впадали у відчай, можна навести більш прості й не менш дієві приклади. Із меншими фінансовими затратами. Адже змусити сусіда поважати громадський спосіб можна і більш простим способом, хоча й не менш дієвим. Скажімо, при написанні скарги до органів державної влади бажано зібрати якомога більше підписів мешканців будинку та направити лист зі скаргою рекомендованим листом з повідомленням про вручення (це буде колективне звернення). Якщо ж ваш сусід всупереч усьому продовжує ігнорувати законодавчі приписи, то можете звернутись до суду з цивільним позовом про припинення дій, які порушують ваші права, та про відшкодування моральної та матеріальної шкоди. Доказами можуть бути звернення до поліції, показання сусідів, медичні довідки про завдання шкоди здоров’ю (різні довідки від лікаря, лікарняний лист тощо).

Для більшого розголосу проблеми маємо звертатися не тільки в поліцію. Якщо поліція не реагує належним чином, то варто написати про це до МВС, центрального апарату Нацполіції України, Державного бюро розслідувань. Обласна державна адміністрація теж може «активізувати» розгляд питання. І не варто забувати про можливість звернутися до народних депутатів, парламентських комітетів (з питань прав людини, правоохоронної діяльності). Потрібна інформація є на сайті ВРУ.

Відповідальність за порушення тиші

Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях — тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 до 255 грн.) і накладення штрафу на посадових осіб та громадян — суб’єктів господарської діяльності — від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 255 до 510 грн.). При повторному протягом року адміністративному стягненні за такі ж порушення передбачено накладення штрафу на громадян від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші або без такої. (стаття 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Інша норма стосується статті 152-ї цього ж Кодексу. Йдеться про порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів. За це передбачено накладення штрафу на громадян від 20-ти до 80-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Проблема порушення тиші окремими сусідами, на превеликий жаль, має всеукраїнський характер. Схожа історія, про яку стало відомо із розповідей постраждалих читачів, нещодавно трапилася на Миколаївщині, стала сюжетом цікавої судової справи (https://youcontrol.com.ua/catalog/court-document/90166844/).

Потерпіла в судовому засіданні пояснила, що близько 02 години ночі 18 травня 2020 року прокинулась від того, що було дуже шумно, гучно грала музика, коли вийшла на сходинковий майданчик, зрозуміла, що звук лунає з поверху нижче. Викликала поліцію. Через півгодини шум припинився.

Вина особи правопорушника у вчиненні адміністративного правопорушення, окрім пояснень потерпілої, підтверджується відомостями, що містяться в протоколі про адміністративне правопорушення, копією рапорту тощо. За результатами розгляду справи суд призначив порушнику тиші адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі п`ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 255 гривень без конфіскації звуковідтворювальної апаратури. Також з порушника суд стягнув на користь держави судовий збір 420 гривень 40 копійок.

Не тільки у шумі суть проблеми…

Окрім порушення тиші ситуації із залиттям, про яку розповіла інша наша читачка, теж потребують швидкого реагування. У випадку залиття квартири, не залежно від обсягу такої матеріальної шкоди, одразу варто зробити відео фіксацію, фотографії у різних ракурсах (стіни, меблі, стелі) залитої частини квартири. Ці знімки слугуватимуть у подальшому доказом. Під час звернення до суду знадобиться офіційна фіксація факту залиття. Для цього у разі залиття, аварії квартир складається відповідний акт комісією балансоутримувача багатоквартирного будинку, в якому знаходиться квартира, та затверджується начальником ЖЕО.

З точки зору житейської логіки варто не опускати руки, бути соціально активними. Навіть якщо з тих чи інших причин не заявили про проблему одразу, варто це зробити вже тепер. Бо інакше ризикуємо залишитися у ролі постраждалих без пошуку винних осіб. А де ж тоді шукати гарантоване державою наше право як міру справедливості?

Леонід Гапєєв, юрист.