Як вижити в місті в умовах бойових дій

Опубликовано moderator - Feb 14

Початок читайте у попередньому числі

11. Якщо маєте автомобіль, в ньому завжди має бути: лопата, сокира, мультитул, ніж, пара теплого взуття, аптечка, вогнегасник. Я б ще додала - частіше заповнювати до повного бака і кілька пляшок води.

12. Речі, що стають валютою у воєнний час: цигарки, алкоголь, наркотичні речовини, ліки, в тому числі для тварин (їх за відсутності людських теж застосовують), набої, батарейки, сірники, сіль, цукор, предмети жіночої та дитячої гігієни, косметика (ось на це я багата :)). І це теж мене вразило. Косметика цінна через високий розвиток проституції в зонах бойових дій.

13. Коли закінчилася їжа, шукати її можна супермаркетах, які можливо вже розграбовані, та на смітниках поряд із ними, збирати плоди, гриби тощо, намагатися вполювати чи спіймати тварину чи птаха, ловити рибу на найближчій водоймі. Але не вживати в їжу пацюків та голубів.

14. Слід вчитися стріляти та озброюватися. Купувати гладкодульні, помпові чи напівавтоматичні недорогі (щоб не шкода було втратити) мисливські рушниці, можна й ті, що були у використанні. Про дозвіл та інші умови (іспит, медогляд, страховку) знають у спеціалізованих крамницях.

15. Проходьте курси першої допомоги, хоча б онлайн. Щоб у ситуації, коли «швидка» не приїде, врятувати тих, хто поряд, а може й себе.

16. Завжди підтримувати свою армію.

17. Головне для нас – це вижити. Тому маємо не боятися чинити опір. Дуже важливе тверезе мислення і швидке прийняття рішень. Поряд з нами не буде порадників і навіть гугла, щоб запитати. До ворога ми зобов’язані бути жорстокими та холоднокровними. Бо або ми, або він.

18. І останнє вже від мене. В російських пропагандистських шоу кажуть, що українці зустрічатимуть російську армію з квітами. Якщо вони, не дай Боже, наважаться до нас завітати, ми мусимо зробити все можливе й не можливе, щоб квіти ці були штучні й винятково на їхніх братських безіменних могилах. Ми на своїй землі. Тому місце ворога, який прийшов на неї - лише в землі.

Це був мій довільний переказ того, про що дізналася на тренінгу Українська Жіноча Варта та особисто від Oleksandr Biletskyi.

Elizabeth Bielska, працює в компаниях ukrideabook.com.ua и Люта українізація з Антіном Мухарським, на своїй сторінці в ФБ