Пропозиція вчителям по історії рідного краю

Опубликовано Berezin - Sep 12

Ось це зараз з'явилося на сторінці однієї з наших шкіл, як робота з дітьми по історії нашого краю он-лайн. Знайдіть у всіому цьому хоч слово про Українську Костянтинівку.

Нижче всі світлини цього посту.

Текст (це зараз обєднання шкіл 15 та 17):

"Для учнів 7-11 класів у НВК "ЗОШ-ДНЗ", з метою закріплення знань з історії рідного краю, свого міста, його історії, традицій , культури, розвитку пізнавального інтересу до історії свого народу, своєї країни, почуття гордості за свою Батьківщину; формування ціннісного ставлення до суспільства та держави пройшов "Історичний дайджест". Діти знайшли інформацію про будівлі, парки, братські могили та ін.".

Ні, ми не будемо скаржитися, ображатися (бо стільки роботи нами проведено), просто даємо рекомендації та запрошуємо вчителів до співпраці, щоб таке більше не повторювалося (уявляєте скільки років таке викладалося, скільки вже після 14-го року таке вирощувало зрадників, ждунів, корегувальників, скільки крові з-за такого лилося та л'ється). 

Тут також будуть ссилки на те, що ми давали в "Провінції", яку давно треба внести, як офіційне джерело інформації по історії рідного краю.

Даємо екскурійні обєкти по Костянтинівської громаді для лекції, екскурсії, уроку по рідному УКРАЇНСЬКОМУ КРАЮ:

1. Балка Кравецька - є старовинна карта, на якій тут показано зимовник запоріжських козаків. Згідно усних історій, переданих старожилами, тут жив запорожець Кравець. Також такі місця - Клебан-Бик(тут українське село Олександро-Калинове - саме обєкт!) та впадіння річки Грузської в Торець.

2. Юрій Ряст - український поет, народився в Нелеповці, Іванопілля.

3. Памятний знак жертвам голодомору (старий Сантуринівський цвінтар).

4. Залізничний вокзал, а раніше поштова станція "Кривий Торець", що знаходилася на чумацькому, бахмутському шляху козаків за сіллю до Бахмуту. Про нього згадка в щоденнику великого Сергія Прокофєва. Тут в 1918 році генерал Володимир Сікевич ствердив владу УНР. Скільки він бачив горя та страждань українців при голодоморах, репресіях, 2-х світової (звідси нацисти угоняли людей у рабство до Німеччини), тут зустрічали Карпатську січ вже після 2014-го року. Є неймовірний вірш Жадана про цій вокзал під час АТО, якйи відкриває збірку "Тамплієри". Тут, на привокзальній площі загинули люди під час обстрілу рашистами у 2022 році.

5. Неймовірно глибинний український обєкт - поряд з 17 школою: деревяний храм Святого Миколи Української греко-католицької церкви. Настоятель отець Віталій стільки разів бував в цій школі, живе поряд. Храм - архітектурне явище нашого краю ( будували та почастково перевозили с Західної України). В ньому зберігаються ікони, які вивезли з палаючих українських храмів Іловайську. 

6. Також українська церква Свято-Стретинська з РОЗПИСОМ ХРЕЩЕННЯ УКРАЇНИ-РУСІ, іконами, що вивезли з палаючих храмів захоплених територій, розпис українських святих та елементами АТО в нижньому храмі.

7. Тут поряд в сквері - памятний знак всім загиблим за Незалежність України та офіс організації учасників боєвих дій, що встановила цій знак. 

8. Колишня сьома школа - місце ПРАПОРА СЕРГІЯ, де свої останні дні провів наш герой Сергій Ісаєв, який вивішував прапори та мріяв, щоб майорів на цььому місці.

9. Памятник кіборгам на території військової частини, в якій служили ті, хто воював та віддав життя в Донецькому аеропорті (пройти туди треюа домовлятися, але є багато світлин та відео).

10. Будинок де народився та виріс неймовірний український письменник Василь Гайворонський - біля Центрального ринку (а також будинок, де жив до 1943 року).

11. Тихий сквер, вулиця Тихого, відділення поліії, залишки будинку та памятна дошка в Їжевці - місяц повязані з велетнем українського духу Олексою Тихим.

12. Будинок редакції газети "Провінція" - першої незалежної газети Донбасу (з 1990 року), яку палили, хотіли зищити за багаторічну проукраїнську позицію.

13. Мурал від Мостфесту "Тримайту Костянтинівку в руках".

14. Площа біля головного Палацу (зараз проспект руського миру Ломоносова, буде проспект Поровідника) - місце, де проводили Костянтинівський Майдан, де був Герой Небесної Сотні Дмитро Чернявський.

Ще багато чого можна згадали - дзвоніть, ми допоможемо 0662723004.

Черпайте тут:

https://konstantinovka.news/newspaper/nasha-istoriya/kostyantinivka-zemlya-kozakiv-chastina-7

https://konstantinovka.news/node/24857

https://konstantinovka.news/blogs/berezin/chi-znaete-ukrainsku-kostyantinivku

https://konstantinovka.news/newspaper/nasha-istoriya/konstantinovka-byla-samym-ukrainskim-gorodom-donbassa

https://konstantinovka.news/newspaper/donbas-ukrainskiy/chomu-vitrati-na-patriotichne-vikhovannya-ce-groshi-na-viter

https://konstantinovka.news/newspaper/obschestvo/kalendar-osnovnikh-pamyatnikh-dat-i-podiy-v-istorii-ukrainskoi

Як ми боролися вже  сучасноб владою за те, щоб не було ждунів, зрадників, корегувальників - https://konstantinovka.news/newspaper/donbas-ukrainskiy/chomu-vitrati-na-patriotichne-vikhovannya-ce-groshi-na-viter 

МИ ЗНОВУ ПРОТЯГУЄМО РУКУ ТИМ, ХТО ПРАЦЮЄ З ДІТЬМИ ТА МОЛОДДЮ - НЕ НЕХТУЙТЕ ЦИМ, ЯКЩО ВИ ЗА УКРАЇНУ, ЦЕ ЗБРОЯ, НЕ НАПРАВЛЯЙТЕ ЇЇ ПРОТИ УКРАЇНЦІВ!