Пара з Часів Яра шпигувала за ЗСУ для окупантів та отримали по 15 років тюрми: що про них відомо (фото, деталі справи)

Опубликовано admin - Apr 30

Олександр та Анюта з Часів Яра місяцями слідкували за українськими захисниками та передавали фото, відео та відому їм інформацію найманцям російських окупантів. Зрадників затримали та присудили кожному по 15 років за ґратами з конфіскацією майна. 

Про це журналісти Вільного радіо дізнались з реєстру судових рішень. Їхні прізвища є у відкритому доступі на порталі “Судова влада”.

Шпигували проти ЗСУ Анюта Голомб та Олександр Фомич, які за даними СБУ, є подружжям. Жили вони у цивільному шлюбі. Анюта (це її офіційне ім’я) – уродженка Олександро-Шультиного Костянтинівської громади, а чоловік народився у Часів Ярі. Пара виховувала малолітню доньку. 

Пресслужба СБУ опублікувала їхнє фото з закритими обличчями. У мережі є й нередаговане їхнє фото.

Фото з відкритих джерел

За даними соцмереж, Анюта вчилася на кухаря-кондитера, а з 2017-го працювала молодшою медсестрою у лікарні Костянтинівки.

В соцмережах вона розповідала, що її брат загинув. Чоловік, якого вона вказала своїм братом, Олексій Ісупов з Донецька, загинув на початку 2015-го, коли йому було 24 роки. На фото він вдягнений як бойовик “ДНР”. А на сторінці самого Ісупова його знайомий пише, що “дочекались, Маріуполь наш, як ти й хотів”. 

Брат Анюти Голомб, який загинув у 2015. Фото з російської соцмережі

Чоловік Анюти, Олександр Фомич, закінчив ПТУ № 77. У 2015-19 роках він сидів у виправній колонії у Запорізькій області за участь у незаконних збройних формуваннях на Донеччині.
Поки був там, викладав фото своїх буднів:

Скріншот з профіля Олександра Фомича у російській соцмережі

Фото з профіля Олександра Фомича у російській соцмережі

Фото з профіля Олександра Фомича у російській соцмережі

Коли Олександр вийшов, пара вже разом почала шпигувати за Збройними силами власної держави. Коли саме почали — достеменно невідомо, але у суді довели 12 фактів передачі даних окупантам. Вони датовані серпнем-груднем 2022-го. Як з’ясували слідчі, контакти з окупантами зрадники шукали самі. 

“Влітку минулого року вони дистанційно вийшли на заступника командира російського розвідувального батальйону “Спарта”, який брав участь у бойових діях на східному фронті. У листуванні з ним зрадники запропонували свою допомогу у війні проти України. Насамперед вони намагались розшукати склади зі зброєю та боєприпасами українських військ”,  —  повідомляють в СБУ.  

Українські військові на бахмутському напрямку. Фото: Instagram/libkos

Ті дані, які збирали про українських захисників, пара надсилала месенджером “Telegram” невстановленому поки бойовику російських окупантів. Ця людина своєю чергою скидала отримані від цих часовоярців дані бойовику підрозділу “Спарта”. Злочини посередника, якому подружжя скидало дані, фіксують та розслідують окремо. 

Таким чином Голомб та Фомич передавали окупантам інформацію про місця розташування складів боєприпасів, дислокацію та переміщення техніки ЗСУ. 13 грудня їх затримали силовики. Поки СБУ розслідували справу, фігурантів тримали під вартою у Київському слідчому ізоляторі.

Фото з російської соцмережі

Голомб та Фомич у центрі Часів Яра, фото з російської соцмережі

У суді довели, що в повідомленнях зрадників була інформація про дислокацію бійців місцевої тероборони, артилерійського підрозділу, пересування техніки ЗСУ та результати обстрілів Часів Яра. 

Зокрема:

  • 7 серпня Голомб та Фомич повідомили окупантам про маршрут руху техніки ЗСУ між двома селами біля Костянтинівки — скинули їм зображення з вказанням напрямку руху,
  • 20 серпня відправили зображення з інформацією про розташування артилерійської техніки ЗСУ.
  • 20 вересня скинули загарбникам відеофайл тривалістю понад хвилину та зображення місця дислокації ЗСУ в районі Миколаївки.
  • 10 жовтня вони скинули окупантам 5 фотографій після обстрілу Часів Яра з фразою “Это у нас сегодня”.
  • 13 жовтня скинули 2 фото пошкодженої будівлі з інформацією про розташування підрозділу місцевої тероборони, додали й 13-секундне голосове повідомлення.
    У той самий день скинули окупантам ще одне голосове повідомлення з  інформацією про місце розташування військової техніки ЗСУ.
    Вільне радіо писало, що 13 жовтня росіяни гатили по Часів Яру. Під час одного з таких обстрілів кількома днями раніше там загинула Олена Третьякова, дружина екс-очільника Часовоярського вогнетривкого комбінату. За місяць після цього за тих самих обставин загине і її чоловік, Костянтин Третьяк
  • 25.10.2022 — ще 2 голосових повідомлення про дислокацію ЗСУ та запропонували бути коригувальниками“<…> запропонували надіслати точні координати розташування підрозділу ЗСУ у випадку негайного обстрілу вказаного військового об`єкту російськими військами”, — йдеться в матеріалах судового розгляду.
  • 27 жовтня скинули окупантам інформацію про розташування артилерійського підрозділу ЗСУ — зображення місцевості з позначкою та поясненнями. 4 листопада повторили те саме, тільки пояснювали вже голосовим повідомленням.
  • 5 грудня зрадники надіслали окупантам інформацію про розташування складу з боєприпасами українських захисників.

Судила зрадників трійка суддів у суді Дружківки. Державна зрада в умовах воєнного стану вважається особливо тяжким злочином, і 15 років  —  це мінімальний термін ув’язнення, передбачений за такі злочини.
Голомб та Фомич добровільно уклали угоду з прокурором та визнали себе винними. Вони надали інформацію, яка підтверджена доказами та яка викриває інших учасників групи.

Смартфони, за допомогою яких вони інформували окупантів про ЗСУ, за постановою суду знищили.

***

У прифронтових громадах силовики виявляють десятки зрадників серед тих, хто відмовляється евакуюватись. Наприкінці літа тільки за один неповний день чергування патрульна поліція виявила на вулицях Торецька 12 ймовірних коригувальників вогню росіян по ЗСУ.
В українських в’язницях нині сидять 155 людей, засуджених за статтями про колабораціонізм, 50 з них  —  з Донецької області.
Депортовані з тимчасово захоплених армією РФ кварталів Бахмута розповідають російським пропагандистам як вони чекали на росіян та як вони їм вдячні “за порятунок”. Серед таких зустрічаються й посадовці.  

"Вільне радіо".