Про повернення банківських вкладів під час війни

Опубликовано admin - Apr 20

З 13 квітня в Україні діють оновлені правила повернення банківських депозитів. Так, #ЮрПорадник звертає увагу, що згідно із Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб".

1. На час дії воєнного стану та 3-х місяців після його припинення / скасування  запроваджується 100% гарантія за банківськими вкладами фізичних осіб та підприємців. 

Нагадаємо, що до 13 квітня гарантована сума відшкодування за банківськими вкладами становила 200 000 грн. Виняток існував лише для вкладників АТ «Ощадбанк», яким за Законом України «Про банки та банківську діяльність» гарантується повернення 100% вкладів. 

Відтепер під час воєнного стану та протягом 3-х місяців після його припинення / скасування у разі ліквідації неплатоспроможного банку його вкладники зможуть отримати всі належні їм суми включно із нарахованими відсотками (якщо це був депозит). Виплату коштів здійснить Фонд гарантування вкладів за заявою вкладника. Разом із тим гроші, які зберігалися на банківському рахунку в іноземній валюті, будуть виплачені у гривнях за курсом НБУ.

Звертаємо увагу, що відповідна гарантія НЕ поширюватиметься на вкладників банків, які вже перебували на стадії ліквідації у період до 13.04.2022.

2. Через три місяці після припинення чи скасування дії воєнного стану гарантована сума за вкладами становитиме 600 000 грн. Кошти виплачуватимуться знов-таки Фондом гарантування вкладів за заявою вкладника.

Юридичний порадник для ВПО.