Палили й будуть палити

Опубликовано Berezin - Apr 02

На нещодавньому брифінгу міського голови ми підняли питання паління сухостою та сміття в нашій громаді. Що зараз почнеться — і знову всі будуть охати та ахати, задихатися і знову все буде раптово. А чому б не готуватися заздалегідь?

Судячи зі всього, влада відреагувала на це розміщенням на своєму сайті у рубриці Анонси та оголошення: “Звернення щодо заборони спалювання сухої рослинності або її залишків”, де прохають дотримуватись правил пожежної безпеки та нагадують що недотримання карається законом (нижче таблиця — за що і скільки) та закликають при виявленні пожежі негайно телефонувати «101».

Буквально через декілька днів — почалося:

1. В Іванопіллі запалав сухостій та очерет, ледве не згоріли житлові будинки.

2. Біля Молочарівки згорів великий масив пасовища (є відеофіксація фермера О.Стативи).

3. На березі Торця повним ходом палає очерет (зі сторони Новосьолівці фіксація фермера Г.Попелюського).

Пожежні виїжджають, гасять, але вітер розносить вогонь знову і знову.

Отак підготувалися...

Отакий у нас нерест та режим тиші для тварин...

Ми звернулися до керівництва обласної екологічної інспекції, яке, як раз їхало на нараду по цьому питанню з Мінекології, МВС, МНС та іншими.

Чому поліція не виїжджає на виклики, якщо немає палія? Чому не проводить дослідження незалежно від того — спіймали когось за руку чи ні? До речі — біля поля, що згоріло у Молочарівці, знаходяться тільки три домогоспадарства. Чому б їх хоча б не опитати?

Ясна річ — що всі будуть кивати на недопалки, які викидають прохожі чи автомобілісти. Але всім відомо, що підпали роблять, перш за все ті, у кого є тварини для свіжої трави чи очерета. Так саме паління стерні на полях. Чому б не подивитися де стоїть стерня, тобто потенційно підготовлено під паління та зафіксувати? Тим паче старости це знають.

Також, ясна річ треба провести роботу з військовими, які базуються на теренах старостинських округів. Вони повинні знати, що теж можуть піддані покаранню.

Але слів мало. Гарно про це написали зоозахисниця Леся Паладич:

«Я впевнена, що ніякими мотиваціями, вблаганнями, науковим підгрунтям та аргументами неможливо це зупинити. Лише штрафи і протоколи. Штрафи у нас вже є і вони дійсно адекватні для того, щоб вмотивувати позбутися цієї весняної "традиції". Тепер діло лише за реальним покаранням паліїв. Тож прошу усіх свідомих місцян, які не хочут дихати діоксидними сполуками, що призводять до тяжких захворювань та онкології, повідомляти поліцію та протидіяти підпалам. Також прошу Міську Раду долучитися до активного запобігання підпалам сухої рослинності та недопущення погіршення до критичних показників екологічного становища на теренах громади.

Підпали рослинності в Україні - це вже не просто правопорушення та злочин проти людей та екосистем. Підпали рослинності-це екологічний тероризм, що труїть людей та вбиває нашу природу. Тож ставитися до цього потрібно відповідно!»...