“Вогонь — наш друг, тепло усім дарує, а іноді у ньому злість лютує!”

Опубликовано admin - Dec 21

В Інтернеті написано, що прізвище Азаров йде від тюркського «вогонь». Може це й так, бо весь минулий тиждень був для чиновників у “вогні” — з місця в кар’єр провели три засідання першої сесії міськради, розширену апаратну нараду (більше 2-х годин — рекорд), засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, засідання комісії з приймання-передачі майна із власності сіл району у власність міськради та обстеженню цього майна, та й ще багато чого. Також на День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС біля пам’ятного знаку «В пам'ять про учасників ліквідації аварії на ЧАЕС» влада провела урочисте вшанування чорнобильців — поклала квіти, О.Азаров виступив на мітингу ліквідаторів.

Дай Боже нашим керманичам зробити те, що вони не зробили за “велику паузу” 25 жовтня — 7 грудня, а попередники за 10 років...

Тим паче, до кінця грудня темп не збивається:

— 17 грудня відбудеться чергова апаратна нарада під головуванням міського голови;

— 24 грудня — 2 сесія міськради (питання: бюджет на 2021 рік, внесення змін і затвердження структури апарату, утворення старостинських округів, затвердження Положення про старосту і самих старост, початок реорганізації всіх 7 сільрад шляхом приєднання їх до Костянтинівської міськради);

— 30 грудня — перше засідання виконкому (його ще не сформували) з порядком денним:

1. Про стан роботи, що проводиться на підприємствах, в організаціях і установах різних форм власності, щодо виконання Закону України «Про охорону праці в частині зниження виробничого травматизму».

2. Інформація про хід виконання Програми розвитку фізичної культури і спорту в місті Костянтинівці на 2017-2021 роки.

3. Питання відділів та управлінь міськради.

Але тиждень пройшов на тлі серйозних негараздів:

— через неправомірні дії третіх осіб зруйновано газопровід, без газу залишився 21 будинок на вулицях Торецька, О.Островського, О.Тихого;

— порив питного водгону, що залишило без води мешканців вулиць Лозовської, Больничної, Д. Бідного, Первомайської;

— порив тепломережі, що залишило без тепла мешканців будинку 60 по по вул. Громова;

— аварія водопровідної мережі, внаслідок чого була тимчасово зупинена подача питної води у районі вул. Абрамова – вул. Героїв Праці Лівобережжя.

На час виходу з друку газети — 15 грудня влада заявляє, що питання вирішені. Однак на новому тижні плануються чергові ремонти Донецького водогону та зупинка джерела на Білій горі.

Раніше апаратна нарада була цирком з клоуном, тепер судове засідання

І вів її О.Азаров, дійсно, як суддя (поряд сидів новий секретар міськради Д.Коржиков, але він мовчав). Мабуть в цих, доволі обшарпаних, стінах такого вже давно не було. Більше двох годин Олег Анатолійович задавав питання та ретельно занурювався у всі проблеми міста.

Тридцять учасників наради доповідали по своєму напрямку та відповідали іноді на незручні питання нового мера.

Почали, ясна річ з "пожежного" — аварія газопроводу на Правобережжі та відключення десятків багатоповерхівок від газу.

“Хочу зазначити, — відразу почав Олега Анатолійович, — що особа, яка це вчинила має за це понести відповідальність... А громадяни мають отримати вибачення. Ми будемо контролювати — як працює поліція і на якій стадії розслідування. Служби пообіцяли, що до вечора буде газ. Але я хочу знати прізвища — хто винен і пояснювання!!!”.

Так що тепер подивимося — чи пускає новий мер “слова на вітер”?

Заступник мера (поки що) В.Василенко у своєму коротенькому (бо відразу побіг ліквідувати аварію) виступу відмітив: “Зараз головне питання — у зв'язку з нещасними випадками у Закарпатті, коли в лікарні померли дві людини без кисню, тому що не дали струм, нашим структурам здоров'я, освіти та культури вирішити питання з РЕМ щодо збільшення потужності на свої будівлі електропостачання з дотриманням вимог пожежної безпеки. Особливо це стосується пологового будинку, дитячої терапії, 1-й школи, дитячих садочків. Запити вже направлені. Ця робота повинна бути закінчена до 15.01.2021...”.

Важко прийшлося начальнику управління ЖКГ Д.Заварзіну, представникам “Комунтрансу” та іншим комунальним структурам.

До речі — “Комунтранс” пообіцяв виконати особисте прохання О.Азарова — убрати неймовірну гору листя та сміття біля 13-ї школи. Скоро тиждень пройде, ми подивилися — не убрали. Десь половину вивезли, але туди на наших очах знову зносять сміття (див. фото). Хотілося б, що б це не стало тенденцією щодо виконавчої дисципліни.

“Водяному” А.Демченко прийшлося потрудитися пояснити — як так — ремонтні роботи закінчені, а людям оперативно не можуть сказати — коли у них буде вода. Головний лікар О.Руденко в подробицях розказала — які проблеми у нас по Ковід-19 (“гавкнувся” томограф). Багато цікавого ми почули від Пенсійного фонду, Управління соціального захисту населення та інших (готуємо на наш сайт повну стенограму). Дві Ольги — начальники управління освіти та культури — Барабаш та Хоменко розповіли про підготовку до зимових канікул та Нового року.

До цього апаратні проводилися за 15-20 хвилин, а тут... Дійсно — це по формі були презентації кожної структури перед новим головою громади. Всі, як би мовити подивилися на себе свіжим поглядом. І це дійно корисне — свіжа влада зі свіжим поглядом, та, сподіваємося, "свіжою метлою".

Відмітимо, що О.Азаров постійно турбувався, щоб наші мешканці отримували повну інформацію — вимагав, щоб всі вивішували на сайт об’яви, хід та закінчення ремонтних робіт. Щоб люди знали — скільки їм чекати.

“Треба визначати виконання енергопостачальниками вимог законодавства по якості надання послуг, — вимагав мер. — Щоб ми отримували по цьому чітке пояснення на офіційному рівні — хто винен, а також коли і в який засіб це буде вирішуватися. Листи по якості повинні бути надіслані сьогодні. Щоб я міг зрозуміти — яка служба не працює — їх чи наша”.

Але зробимо деякі зауваження: чому б не запросити керівництво поліції (попередня влада їх забула коли запрошувала) та екологічного інспектора? Вони раніше ходили, але дуже давно...

І сподіваємося, що колись таки у нас будуть ради мікрорайонів, голови яких, як і майбутні старости будуть приймати активну участь у вирішення питань існування на їх територіях.

“Турбо вольовий нажим” — принесе нам цей режим?

Нарешті останнє, третє(!) засідання Першої сесії міськради пройшло 11 грудня за пів години. Дає про себе знати плідна співпраця на Робочій партійній групі. Голосували практично одностайно.

Депутати прийняли нову редакцію Регламенту міськради. Там є багато цікавого:

— засідання можуть проводитися в іншому місці (тобто, наприклад, у віддаленій Білокузьминівці);

— у період карантину та/або в режимі надзвичайної ситуації та надзвичайного стану засідання ради можуть проводитися дистанційно;

— відкритість засідань міськради, постійних комісій, а також тимчасових контрольних та інших комісій ради, виконкому та виконавчих органів міськради реалізується шляхом вільного доступу громадян України, іноземців та осіб без громадянства у приміщення, де заплановано проведення засідання, особа, яка бажає бути присутньою на пленарному засіданні, повинна пред'явити документ, що посвідчує особу;

— гласність забезпечується здійсненням обов’язкової відео-, та аудіо- трансляції засідань через мережу інтернет (за наявності технічної можливості);

— засідання міськради транслюються онлайн в мережі інтернет (за наявності технічної можливості) з розміщенням посилання у відповідному розділі офіційного сайту міської ради, архів відеотрансляцій зберігається у вільному доступі на сайті міської ради;

— для сприяння у здійсненні депутатської діяльності на сайті ради створюється інтернет-приймальня(!) кожного депутата міськради, яка забезпечує прийняття звернень виборців і об’єднань громадян через мережу Інтернет, а також створюється спеціальна телепередача(!) за рахунок коштів, виділених на висвітлення діяльності Ради;

— діяльність депутата висвітлюється на сайті ради шляхом розміщення Інформації про депутатську діяльність, засоби зв’язку з депутатом...;

— депутат не рідше одного разу на рік зобов'язаний звітувати про свою роботу перед виборцями;

— пропозиції щодо питань на розгляд Ради можуть вносити... також громадяни України — члени територіальної громади..., ініціатор внесення є автором проекту рішення. ...І підтримали.

Депутати також прийняли рішення про утворення постійних комісій та затвердили їх склад. Цікаве, що жодного голови комісій маленькі фракції не отримали. Дві — ОПЗЖ, дві — ОППО-блок. Кинули? Ні, скоріш за все, всі визнали, що у них ще замало досвіду, та й вони погодилися.

Але є ще одне питання — подивіться на рішення по комісіях — там чомусь забули (зневага?) написати депутатів від "Нашого краю"!
Ще на сесії був цікавий казус — О.Азаров разом з депутатами проголосував за те, щоб йому було присвоєне звання держслужбовця та надбавку до зарплатні у розмірі 15%. Але це порушення закону — конфлікт інтересів! І він це прогавив. Одразу на сцену піднявся Ю.Разумний та шепнув голові — що він не правий. Рішення було переголосовано вже без Азарова.

Якщо б Разумний з командою були реально ворожа ОПЗЖ політсила, могли б "здати" Анатолійовича з потрохами. Але пожаліли.

Але все ж таки не все було гладко. Одна людина це не підтримала — молода депутатша від Оппо-блока Юлія Жулковська. На наше питання: “Чому вона так зробила?”, вона відповіла, що це її особиста справа. “Але ж вашим виборцям це цікаве?”, — не заспокоїлися ми. “Так нехай виборці звертаються до мене, я скажу”, — відповіла Юлія Бахтіярівна. Незрозуміла логіка — журналіст не виборець? Що ж, спишемо на недосвідченість.

Далі було прийняття земельних ділянок сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність та прийом майна, підприємств, установ із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, що знаходиться в управлінні Костянтинівської райради, у комунальну власність ОТГ та створення комісії з приймання-передачі майна.

По закінченню депутати розбилися по комісіях та вирішували оргпитання.

Що — у нас знову монобільшість Партії Регіонів, яка на виборах розбилася на дві Оппо? Експерт А.Меланченко не згоден: "Це нагадує не Партію Регіонів, а стару добру більшість "За Єду"!". А "Наш край" та "Слуги" тоді що — займають нішу, яку 10 років займали комуністи?
Відмітимо, що секретар міськради Д.Коржиков вже три засідання та апаратну нараду проводить мовчки. Схоже, тепер він у ролі мовчазного Сергія Давидова...

В.Березін