Сім років, як було створено батальйон Кіборгів в Костянтинівці, але наша ОПЗЖ-влада проігнорувала

Опубликовано moderator - Sep 27

16 вересня відзначив свою сьому річницю заснування народжений у вогні війни, але народжений перемагати, 90-й Десантно-штурмовий батальйон (окремий аеромобільний батальйон) імені Героя України старшого лейтенанта Івана Зубкова (90 ОАеМБ, пп В1611) у складі 81-ї аеромобільної бригади. Який з самого початку дислокується в місті Костянтинівка.

За свою коротку історію батальйон встиг побувати на багатьох найгарячіших ділянках фронту. За плечами батальйону стоїть чимало визначних подій, зокрема участі у бойових діях по захисту Донецького аеропорту, населених пунктів Водяне, Піски, Опитне, Авдіївської промзони, Світлодарської дуги, селища Тарамчук, с. Чермалик Донецької обл. с. Широке, м. Щастя Луганської області. За невелику історію 90-го батальйону сотні його бійців нагороджені орденами, троє стали Героями України. 30 грудня 2015 року президент України присвоїв батальйону ім'я Героя України старшого лейтенанта Івана Зубкова.

14 жовтня 2020 року воїнам 90-го окремого аеромобільного батальйону 81-ї окремої аеромобільної бригади Десантно-штурмових військ ЗСУ вручили бойовий прапор.

Цього року 16 вересня біля меморіального комплексу в Костятинівці були проведені пам'ятні заходи за участю керівництва та військових батальйону, родичів та близьких загиблих героїв, волонтерів. Адміністрація Чаплинки (Херсонщина) у Центрі культури також відзначила цю визначну подію тому що зараз військові батальйону виконують тут бойове завдання по охороні південних рубежів нашої Держави поблизу тимчасово окупованої адміністративної території республіки Крим.

"Оглядаючись у минуле батальйону, можна з гордістю стверджувати, що за ці сім років він став невід`ємною складовою як 81 бригади, так і Десантно-штурмових військ Збройних Сил України, в цілому", — сказав на заході командир Угруповання військ «ПІВДЕНЬ» генерал – майор Ігор Танцюра. Військових і присутніх гурт «Бойовий акорд» привітав гімном Угрупування військ Південь. Хвилиною мовчання згадали тих, хто прийняв на себе перший і найпотужніший удар агрессора, хто сплатив за це найвищу ціну – власне життя. Усіх військовослужбовців та присутніх привітав творчий колектив Чаплинського культурно-мистецького Центру запальними, яскравими піснями та танцями.

Щирі вітання вам, мужні і відважні! Дякуємо за захист, за життя! Ви є прикладом незламної волі, мужності і відваги! Наше серцем з вами!
Вічна пам'ять і шана полеглим.

За матеріалами сторінок батальйону в Інтернеті та сторінки Чаплинської громади.