Костянтинівські Кіборги повернулись до дому та влаштували свято — День відкритих дверей

Опубликовано moderator - Oct 18

Минулої суботи, 9 жовтня, наша військова частина А0641, яка розташована на території Костянтинівської тергромади, провела свій перший після повернення захід — День відкритих дверей.

Як зазначив заступник командира з морально-психологічного забезпечення, “захід організували у зв'язку з успішним виконанням завдань за призначенням у складі угрупування військ “Південь” та повернення до пункту постійної дислокації у місті Костянтинівка”. 

Наших десантників не було вдома 6 місяців і, щоби укріпити взаємовідносини громади та військових, як раз напередодні Дня Захисників та Захисниць Вітчизни, вони і запросили до себе в гості громаду. Вперше на територію частини цивільним можна було потрапити вільно, без спецперепусток та дозволів командирів. До речі, новий термін, що додався до назви свята — Захисниці Вітчизни, має у наших десантників цілком конкретне наповнення — дівчата тут несуть службу на тому ж рівні з чоловіками та ділять усі її тяготи.

Основні заходи разом з приїздом до частини комбригу та нагородженням вояків, що відзначилися, був молебень, та покладанням квітів до меморіалу Кіборгам — захисникам ДАПу. Покласти до меморіалу свій вінок від громади та вшанувати пам'ять загиблих приїхали голова громади Олег Азаров та секретар міськради Денис Коржиков. 

Також на свято завітали й учні і педагоги Костянтинівського ліцею. Діти поздоровили військових та обмінялись подарунками. По словам педагогів, взяти на День відкритих дверей усіх охочих завадив карантин, тож команду формували по “квоті” — по троє з класу. Попри те, що військові не звикли себе рекламувати і широкої інформаційної компанії заходу не було, дефіциту публіки на заході не спостерігалося — волонтери, активісти, друзі з городян, багато було і сімей самих військових, які приїхали з маленькими діточками провідати своїх чоловіків та батьків.

Самим яскравим та видовищним моментом стала виставка військової техніки частини. Вона, безумовно, зацікавила дорослих, але серед дітей без перебільшення викликала фурор. Хлопчики та дівчинки, малюки та підлітки, майбутні випускники та тінейджери буквально обліпили спочатку стенди з кулеметами, зенітні установки, лазили по БТРах, санітарних машинах та величезних військових ваговиках, сідали за руль, та робили безкіненні селфі та фото. 

Запам'яталась купка школярів, які із захватом переказували один одному: “Оця штука, що повертається добиває аж до тих пагорбів за Червоним!” 

Ось молодий чоловік привів на екскурсію групку хлопців — це вчитель захисту України однієї зі шкіл запросив на виставку учнів-десятикласників. Сміється: “Скористувався зв'язками, бо колись сам служив у цієї бригаді, а зараз викладаю допризовну підготовку у школі”. 

Спеціально для дітей був припасений солодкий та корисний сюрприз — фрукти, якими маленькі і не дуже гості могли частуватись без обмежень — військові тільки ящики з під стиглих бананів і яблук встигали прибирати. 

До речі, 7 жовтня військова частина святкувала сьому річницю створення бригади. Легендарний підрозділ Кіборгів має власну героїчну і багато в чому трагічну історію бойового шляху, яка знайшла відображення в музеї частини, організованому у бібліотеці. До речі, десантники нашої частини — люди ерудовані, і бібліотека користується у них не аби якою популярністю. 

Початок дружби військових та цивільних було покладено ще тоді, коли на початковому етапі місцеві волонтери та влада допомагали налагоджувати військовим побут. В приведенні до житлового стану старезних медичних корпусів, які потребували всього — відновлення з нуля каналізаційної, та водяної систем, ремонту приміщень, встановлення вікон та дверей, закупки бойлерів та пральних машин і т.ін. В процесі брали участь і місцеві чиновники, без яких не можна б було налагодити водогін, волонтери з Костянтинівки і Харькову, та майже всі підприємства, які діяли у місті. 

На заході ми спитали у наших захисників, чи відчувають вони себе у Костянтинівський громаді як удома, чи хотілось їм сюди повернутись:

“Ми тут вже сім років, вже давно створені сім'ї з місцевими дівчатами, багато хто покупили тут собі житло. Костянтинівка нам стала рідною, а ми тут — свої”.

В.Данько

P.S.

Редакція газети "Провінція" вітає зі святом наших Захисників і Захисниць, бажає міцного здоров'я, бадьорості духу, та обов'язково повернутися до рідних!  Слава Україні! Героям Слава!