Випадок з HMS DEFENDER

Опубликовано admin - Jul 12

HMS означає “Корабель ЇЇ Королівської Величності”, а далі вже назва - “Захисник”. Англійці великі законники та традиціоналісти. Це я до того, що і 100 і 200 років тому у них HMS Defender вже плавав. Спочатку парусник, а вже потім і пароплав. На HMS мінялись капітани та озброєння, але назва військового кораблю Defender була незмінною. Незмінні британські морські традиції.

200 років тому парусний шлюп Defender боровся з незаконною вже тоді работоргівлею біля берегів Африки. Іноді стикався з протидією місцевих тубільних вождів. Іноді тубільці погрожували списами, луками та стрілами. Але HMS Defender проходив крізь тубільні човни не звертая особливої уваги на випущені стріли та крики і погрози тубільних воїнів на човнах. Потім тубільці багато розповідали про свої перемоги над “інглезі корабель” та про то, як вони нажахали “інглезі корабель ”так сильно, що той з ганьбою втік”. Жінкам та дітям африканців таке “патріотичне виховання” подобалося надзвичайно.

Щось подібне мир побачив кілька днів тому біля Кримських берегів. Там 22.06.2021 року HMS Defender діяв по наказу прем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона. І це малює нову геополітичну карту світу.

Британія повернулась. Повернулась саме як велика морська держава.

Борис Джонсон “заявив, що британський есмінець "Дефендер", поява якого поблизу захопленого Росією Криму привела до інциденту зі стріляниною, захищав цінності країни, дотримуючись міжнародно визнаних правил морської навігації”. МЗС Росії в четвер викликало британського посла Дебору Броннерт і заявило протест "з приводу порушення кордону Росії і провокаційних і небезпечних дій корабля ВМС Великобританії".

Але, як зазначив Борис Джонсон, Британія, до речі, як і весь світ, не визнає анексію Криму Росією і домагається свободи судноплавства в міжнародних водах. Британія повернулася. І її призначення не змінилося: дбати про свободу морів.

За словами Джонсона, корабель прямував, як і належало, через міжнародні води і відповідно до закону.

«Хоча сьогоднішні дії Дефендера є цілком законними згідно з статутами ООН та міжнародними конвенціями про судноплавство, немає сумнівів, що британські моряки, використовуючи круту фразу, “тикають палкою російського ведмедя в його берлозі», - так написав один з двох кореспондентів, які засвідчили для історії факт наруги над російською твариною, перебуваючи під час зіткнення на командному мостику Дефендера.  

До речі, Британія контролює протоку Гібралтар. У разі вогню по британському кораблю в водах України, то Великобританія автоматично закривала би протоку Гібралтар для російських кораблів. Для цього Великобританії не потрібно ні з ким узгоджувати це рішення. Це лише один з варіантів відповіді Британії вбивці-Путіну.

До речі, вбивця-Путін нещодавно вже посилав державних вбивць для скоєння злочинів до Англії. Британський флот з “ответочкой” тепер у Середиземному та Чорному морях.

Рейд Дефендера — ляпас Путіну. Поява потужного корабля ВМС Великобританії у 25 милях поблизу головної бази Черноморського Флоту Росії, нікчемні спроби росіян хоч чимось, хоч якось перешкодити англійській акції — це приниження путінської Росії, яке ввійде в підручники морської слави Англії.

Приниження Росії докладно описали англійські кореспонденти, які були присутніми на борту Дефендера. “Російські літаки гримлять над головою. Звонить гнівний стукіт російського гарматного вогню. Наш екіпаж готує ракети Sea Viper. Війни почіналися за менших обставин...”. Так починається драматичний звіт кореспондента британської газети Daily Mail, який засвідчує повернення “володаря морів” - Британії.

Daily Mail пише: “Російські літаки та кораблі загрожували єсмінцю”.

Тут треба пояснення. Що з себе представляє HMS Defender. Єсмінець побудований за технологією Стелс. Тому поверхня його вкрита спеціальними пластинами, які захищають від РЛС. Під поверхнею, яка укриває від РЛС HMS Defender, - 45 ракет ППО Sea Viper. Швидкіст Sea Viper у 3,5 разів перевищує швидкість звуку. При цьому Sea Viper здатен змінювати напрям польоту на 90 градусів. Росія підняла у повітря десь 20 літаків, то як свідчать західні військові експерти, за 5 хвилин Sea Viper знищили б їх всіх у разі потреби.

HMS Defender йшов з такою швидкістю, що вислані йому неперехват маленькі артилерійські катери Росії повідставали. HMS Defender не був наодинці. Весь час морського походу над Захисником знаходився розвідувальний літак НАТО, який зняв всю електронну активність росіян, як над Кримом, так і набагато далі над всією площею моря та півдня Росії. Він весь потік інформації від Дефендера спрямовував до Лондона, Брюсселя і т.д.

Але це не все. Британська авіаносна група, з якою HMS Defender прибув у східне Средиземномор'я, вже почала виконувати бойові завдання в Сірії. Британія пвернулася, як “володар морів”. Авіаносна група складається з літаків-невидимок Ф-35. Такого навіть американці не мають. Літаки Стелс — авіаносна група на авіаносці!

От росіяни над Дефендером без бойової загрузки і літали. HMS Defender гордо пройшов повз Севастополя, тепер росіяни обтираються. Британці не американці. Перше, що вони зробили, це нагадали росіянам хто в домі Хазяїн. А щоб ті зрозуміли одразу їх наглою мордою в лайно! Знай своє місце!

Daily Mai пише:

”Драма почалася близько години тому, коли ми підійшли до територіальних вод Криму, щоб здійснити те, що Королівський флот називає патрулем свободи судноплавства.

Росія не любить ці патрулі, оскільки вважає кримські води біля півострова своєю територією - тоді як Великобританія, як союзник України, вважає, що це українські води. Незалежно від того, чиї води, Королівський флот також наполягає на тому, що Defender дотримується міжнародно визнаного маршруту судноплавства”.

28 червня в Одесі відбулося урочисте відкриття міжнародних навчань «Сі Бриз-2021». Участь у заході беруть представники більш ніж 30 країн-партнерів, що залучені до маневрів.

Головна ідея «Сі бриз-2021» — підвищення рівня взаємосумісності підрозділів ВМС України та США і держав-партнерів НАТО під час виконання спільних завдань щодо підтримання морської регіональної безпеки та забезпечення миру і стабільності в Чорноморському регіоні.

Це на дипломатичній мові. А без дипломатичних вивертів союзники будуть відробляти протидію агресору, який загрожує Україні. Агресор — не секрет хто... Тому рейд HMS Defender задав добрий курс для навчань.

Нагадаємо, що українсько-американські навчання «Сі Бриз-2021», які триватимуть з 28 червня до 10 липня, будуть наймасштабнішими за понад 20 років. З української сторони в них візьмуть участь 24 одиниці кораблів та катерів, 17 літаків, десятки одиниць озброєння та військової техніки. Крім того, з 3000 учасників навчань половину особового складу становитимуть українські військові.

Навчання налічуватимуть чотири фази: прибуття сил та розгортання пунктів управління, фаза злагодження сил, активна фаза, підведення підсумків навчання та згортання сил. Радниками та спостерігачами на «Сі Бриз-2021» будуть близько 50 військовослужбовців із 17 країн світу.

Загалом учасники міжнародних навчань планують донести світові стратегічні меседжі щодо важливості безпеки, миру та стабільності в Чорноморському регіоні.

Потужний 6 Флот США офіційно оголосив про участь у спільному українсько-американському щорічному навчанні Sea Breeze 2021, що розпочалося вчора в чорноморському регіоні. Американські дипломати зазначили, що навчання Sea Breeze підвищують сумісність, посилюють морську безпеку та забезпечують мир у регіоні.

У посольстві США відзначили, що Sea Breeze-2021 мають найбільшу в історії навчань кількість країн-учасниць - 32 країни з 6 континентів, у них беруть участь 5000 військових, 32 кораблі, 40 літаків та 18 команд спеціальних операцій та дайвінгу.
Sea Breeze – міжнародні військові навчання, які проводять на території України починаючи з 1997 року.

Співорганізаторами навчань є Україна та США. Україна надає військову та цивільну інфраструктуру чорноморського узбережжя, а США підтримують навчання фінансово.

У Sea Breeze беруть участь військові з країн чорноморського регіону, окрім Росії. Разом вони відпрацьовують маневри у морі та на суші.

І.Бредіхін