Захист від пожежі в цьому році дозволили лише двом освітнім закладам

Опубликовано moderator - Aug 30

На початку серпня управлінням освітою було отримано результати перевірки відділом запобігання надзвичайним ситуаціям Краматорського районного управління Головного управління ДСНС України в Донецької області, яка проводилась протягом квітня-липня 2021 року. Перевіряли заклади освіти міста в частині виконання норм та правил техногенної та пожежної безпеки. 

“Певна робота по забезпеченню техногенної безпеки об’єктів проводиться керівниками закладів, — стверджували перевіряючі. — Але є ряд недоліків в організації цих профілактичних закладів”.

Щорічно керівники закладів, по результатам таких перевірок пишуть листи на міськУО з вимогами надати кошти для виконання вимог рятівників. В тій чи іншій мірі таких заходів потребує майже будь-який наш освітній заклад, і всюди — це великі витрати. Майже всі потребують стандартного набору заходів: обладнання системами протипожежного захисту, вогнезахисної обробки дерев’яних конструкцій горищ, ремонту зовнішнього та внутрішнього протипожежного водопостачання, комплектація пожежних кранів, забезпечення приміщень нормальною кількістю сертифікованих вогнегасників, обладнання приміщень евакуаційним освітленням.

Але нічого з цих превентивних заходів не виконується роками. “Беручи до уваги вищесказане, пожежна небезпека, яка склалася в теперішній час в закладах міста Костянтинівка, несе загрозу життю та здоров’ю людей, які щодня перебувають у стінах закладів, необхідне негайне усунення вказаних недоліків”. Такий висновок роблять перевіряючи. І пропонують прийняти заходи для приведення цих закладів у безпечний стан.

Прикладом незадовільного стану пожежної безпеки наводиться Заклад загальної середньої освіти №6. Де після останньої позапланової перевірки залишились невиконаними ряд порушень.

“Приміщення школи не обладнані системою протипожежного захисту згідно ДБН... Не забезпечені в повному обсязі первинними засобами пожежогасіння, не вистачає комплектації пожежного щита, а забезпечення персоналу засобами радіаційного та хімічного захисту не відповідає встановленим вимогам. А ще — допускається зменшення класу вогнестійких несучих конструкцій із застосуванням будівельних матеріалів з нижчими показниками пожежної безпеки при утепленні зовнішніх стін, а також у фойє при облицюванні стін... Посадові особи не пройшли навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки...”

На разі, наприкінці минулого тижня 6-та школа пройшла нову перевірку пожежників на предмет вогняної безпеки, там провели інструктаж персоналу. Знайшлись, по словам директора Олександра Резниченка в достатній кількості і вогнегасники, і спеціальні люмінісцентні таблички і комплектуючи щита. Так що ці претензії рятувальників зняті. А по більш затратному обладнанню протипожежною системою з вартістю питання в 400-500 тис. грн., то як каже О.Резниченко, ці заходи намічені в Програмі соц-економ розвитку громади на 2022 рік. 

На разі, місто має програму по протипожежній безпеці, яка включає комплекс заходів по обладнанню закладів освіти, культури і медицини — там де масово перебувають люди, протипожежними системами 

Після того, як пожежні інспектори через суди, під загрозою закриття, домоглись встановлення протипожежних систем у закладах освіти, минулорічні заплановані заходи були виконані. Повністю всі системи були встановлені в семи школах — №№ 8, 16, 3, 2, 9, НВК та ліцеї. А також в 7-му та 13-му дитсадках.

На початку цього року у міськУО були плани оголосити тендер на встановлення пожежної сигналізації в дитсадках №№ 1, 5, 6, 8 та 9. А також в школах №№ 4 та 13. На це відводили 1 млн грн. Але таких планів в міськУО більше нема. Бо в підсумку протипожежний тендер був оголошений лише по евакуаційному освітленню 4-ї школи, та тому ж освітленню та пожежної сигналізації школі №13. Але і там протипожежні заходи виконані лише частково.

По інших запланованих освітніх закладах були замовлені кошториси до проєктів, після чого виставити їх на тендер стало неможливо, бо суми на установку пожежної сигналізації значно збільшилися, а грошей не стало — планові фінансові призначення на ці потреби в міськУО відсутні. 

Так що чекати, що вимоги пожежних будуть виконані, не доводиться. 

В.Данько