Підготовку до нового навчального року, здається, провалено...

Опубликовано moderator - Aug 30

Держпродспоживслужба теж винесла свій вердикт по результатам комісійних перевірок закладів загальної середньої освіти громади на предмет підготовки до нового навчального року.

Перевірки відбулися на початку серпня та виявили випадки недостатньої підготовки шкіл до роботи в новому навчальному році. Недоліки, особливо в роботі по впровадженню системи НАССР (англ.), або ХАССП — (укр.), (це система управління безпекою харчових продуктів) відмічені майже у всіх школах. Дуже багато нарікань спеців по санітарному благополуччу по шкільним харчоблокам. Але не тільки по ньому. 

А це багатостраждальний дитсадок № 23. Санітарні лікарі його не перевіряли. Та й навіщо — він не працює, хоча ремонтні роботи зупинені в минулому році (замовник облдепартамент освіти). Під час будівництва було змінено проєктне рішення, що призвело до появи надлишкових 70 кв.м утеплювача і нестиковки покрівлі та фасаду. Претензійна робота до замовника не проводилась, коригування проєкту теж. Робота колективу дитсадка по ремонту приміщень, яку вони минулоріч вели своїми силами, пропала даром. 1 вересня садочок не відкриється - будівництво не завершено.

“Так, до теперішнього часу відсутні сертифікати про закінчення капремонту Іванопільского ЗЗСО. Не вирішенні питання ліквідації протікань дахів у ЗЗСО №№ 9, 13, 3, 6, Новодмитрівського та Марківського ліцеїв. Не обладнанні гральні майданчики для учнів початкової школи, не створені умови для проведення занять на свіжому повітрі в умовах карантину з приводу коронавірусної хвороби. Тільки у деяких ЗЗСО проведені сигнальні лінії на перших та останніх сходинках сходових кліток.

Вкрай повільно, або зовсім не проводиться робота з впровадження НАССР у харчоблоках навчальних закладів, не визначенні контроль — критичні точки, персонал не навчений діям по забезпеченню санітарного благополуччя.

Не проведені лабораторні дослідження питної води з внутрішніх водогінних мереж навчальних закладів, а також водоочисних пристроїв, інструментальні дослідження метеофакторів, освітлення токсичних речовин у повітрі (після проведення ремонтів та встановлення нових меблів), та ін. досліджень, передбаченими “Санітарним регламентом для закладів загальної середньої освіти” (далі — санітарний регламент).

Не проведена гігієнічна підготовка працівників харчоблоків, а також адміністрацій та медичних працівників. 

Не розроблене і не узгоджене 4-х тижневе перспективне меню пілотними навчальними закладами (ЗЗСО №1 та Іванопільскою ЗОШ), а також сезонне меню сільськими ЗЗСО, що увійшли до складу управління освіти.

Практично в кожному ЗЗСО (окрім № 1), в кабінетах фізики та хімії, біології, інформатики, майстернях та інш. відсутні умивальники, що унеможливлює проведення практичних занять з цих дисциплін”.

Всі ці недоліки виникли не зараз и усунути їх можливо тільки при методичному та достатньому фінансуванні, або при методичному, та поступовому фінансуванні, хоч і без особливих щедріт. Десь в котрій зі шкіл щось би вже вдалося зробити, може ще в цьому році. Але тут, як на гріх, трапилось вольове та насильницьке усунення очільниці міськУО з її посади. І, здається, вся підготовка закладів до вересня завмерла. А контроль за слідуванням новому санітарному регламенту та стандартам ХАССП, які були введені ще в 2018 році, в цьому році вирішили посилити. Так що школи мимоволі опинились у “ножницях” — підписи спеціалістів Держпродспоживслужби під актами готовності у деяких закладах можуть і не з'явитися.

ЗЗСО №6 

Найбільші претензії до відповідності були висунуті до саме цього закладу. В докладній записці зроблено висновок, що “школа повністю не підготовлена до роботи в новому навчальному році”. Головне — невирішене питання продовження ремонту покрівлі (де будівельні роботи виконані всього на 30-35%, фасади — на 90%), а також проведення внутрішніх ремонтних робіт. “Третій поверх навчального закладу заливається дощовими та талими водами, усі навчальні приміщення потребують ремонту, заміни освітлювальних приладів. На території закладу — великі скупчення будівельного сміття, не завершений ремонт ганку та пандусу. Не завершений ремонт харчоблоку та профілактика теплового та холодильного обладнання, якого також і недостатньо... В аварійному стані — туалет для дівчат на 2 поверсі. Не впроваджена система НАССР”

До речі, по інформації директора закладу Олександра Резниченка, на колишнього київського підрядника, який виконував роботи по капремонту школи порушено кримінальну справу, договори з ним розірвано. Зроблено коригування проєкту ще з 2017 року. Зараз облдепартамент капбудівництва, а саме він — розпорядник коштів, оголосив тендер на нового підрядника. І як тільки його визначать, роботи повинні завершитись за 6 місяців. Те, що багатостраждальний ремонт покрівлі будуть робити в зимні місяці директора не бентежить: “ В 1990 році цю школу з нуля звели всього за 8 місяців. Головне — достатнє фінансування”, — упевнений Олександр Васильович. — Перше, за що візьмуться нові підрядники — за купи будівельного сміття, яке зосталось після старих підрядників. Його прибирання входить до вартості проекту (близько 40 тис. грн.). Прибрати самі ми його не можемо, як і місто, бо це зарахують, як нецільове витрачання бюджетних коштів”.

По НВК “Ліцей”

Санітарні лікарі дали висновок, що він “безпідставно перевищив розрахункову потужність закладу майже на 300 учнів, що робить неможливим проведення навчально-виховного процесу у безпечних умовах, передбачених санітарним регламентом. У частині класів верхній одяг зберігається безпосередньо у навчальних приміщеннях. Харчоблок не забезпечений необхідним обладнанням, не має виробничих цехів, порушується потоковість руху сировини та готової продукції, технологічних та санітарно-гігієнічних режимів. Не проведена намічена ще на 2020-21 рік його реконструкція, фактичний стан харчоблока та місткість обідньої зали не може забезпечити харчування достатньої кількості учнів. Через відсутність необхідних умов не може бути і впровадження системи НАССР...”

До речі, практично в усіх школах, можливо окрім першої школи та 16-ї, де власними силами за останні роки провели ремонт деяких приміщень харчового блоку, є нарікання на оснащення та комплектацію обладнання, стану їх приміщень. Обладнання скрізь потребує заміни. 

Десь є нарікання санслужби на відсутність ігрових майданчиків для початкових класів (школи №№ 4, 16).

Є й інші проблеми.

Так в Іванопільському ліцеї відсутній сертифікат (або інші документи) про завершення робіт з реконструкції, що унеможливлює його прийняття до нового навчального року. Капремонт, що вже проведений, так і не вирішив проблем харчоблоку. А в деяких випадках, через помилки проектантів, навіть погіршив. 

Крайнім терміном підписання актів готовності у минулі роки було 20 серпня. Чи підписані на сьогодні акти готовності закладів до навчального року — поки що невідомо. І чи встигнуть школи усунути всі претензії, особливо “дорогі” до вересня — сумнівно. Скоріш за все школи все одно відкриють першого вересня, але в деяких харчування дітей може зовсім і не відбутися, та й у цілому, незалежно від рівня навчання, новітнім стандартам вони відповідати будуть мало.

НВК

У навчально виховному комплексі “Загальноосвітня школа 1-3 ступенів дошкільний навчальний заклад” потребує реконструкції харчоблок, де через відсутність мінімального набору виробничих приміщень і нераціонального розміщення обладнання не дотримується потоковість руху сировини, готової продукції. Технологічного обладнання недостатньо, а наявне морально та фізично зношено. Паркетна підлога вкрай потребує ремонту.

Взагалі, запланована на 2021 рік реконструкція харчоблоків школи №5 (де придбано за бюджетні кошти, але не встановлено нове обладнання, а персонал так і не пройшов підготовку, усі приміщення харчоблоку потребують ремонту і на даний час він не може забезпечити раціональне та безпечне харчування учнів) та НВК “Ліцей із загальноосвітньою школою 1-3 ступенів” не було проведено, тому подальша експлуатація цих харчоблоків не можлива. 

В.Данько