Новини профтехосвіти Костянтинівки

Опубликовано moderator - Feb 07

У професійно-технічній освіті Костянтинівської громади відбулися кардинальні зміни. У найстарішому навчальному закладі міста, Костянтинівському вищому професійному училищі (КВПУ №113), яке відзначило минулого року своє 90-річчя, за підсумками конкурсу призначено нового директора. Освітню установу очолила Людмила Григорівна Пометун, яка виконувала обов'язки директора Дружківського професійного ліцею (ДПЛ №36).

Досвідчений педагог із 30-річним стажем роботи в системі профтехосвіти. Контракт підписано на 2 роки з департаментом освіти Донецької області, оскільки профтехучилища перебувають у підпорядкуванні обласного департаменту освіти Донецької області, яке знаходиться у м.Краматорськ.

Указом Міністерства освіти у 2021 році одразу 3 училища, КВПУ №113, КПБЛ №39 та ДПЛ №36 були об'єднані в одне училище на базі 113 училища. Головна причина такої оптимізації – це зменшення кількості учнів у всіх трьох закладах. Низька народжуваність на початку нульових років, бойові дії в Донецькій області і, як наслідок, відтік населення, призвели до того, що училища, збудовані ще за часів Радянського Союзу та розраховані на 600 – 800 осіб, мали в середньому 200 – 300 учнів. З метою раціонального використання бюджетних коштів Дружківське та два Костянтинівські училища були об’єднані в одне велике.

Наразі КВПУ №113 налічує 750 учнів та 180 осіб персоналу та є найбільшим училищем у Донецькій області.

Всі об'єкти 3-х училищ збережені та продовжують функціювати: це 7 навчальних будівель та майстерень, гуртожитки, їдальні, спортзали та стадіон «Металург», розрахований на 900 посадочних місць.

Головний, він же 1-й корпус знаходиться у будівлі КВПУ №113 на вулиці Торецька 142, 2-й корпус знаходиться на вулиці Європейській (колишній КПБЛ 39), 3-й корпус знаходиться у Дружківці.

Наразі триває процес передачі майнового комплексу всіх училищ від Міністерства освіти на баланс Департаменту освіти області.
Училище готує фахівців для промисловості та сфери послуг за професіями: кухар-кондитер, токар, електромонтер, автослюсар, водій, перукар, зварювальник, швачка, маляр-штукатур. Учні одержують стипендію у розмірі 1 тис. 250 грн. Термін навчання 3 з половиною роки на базі 9 класів та 2 роки на базі 11 класів. Працюють також курси підвищення кваліфікації. Основні переваги таких курсів в Україні – це зручний час занять для працюючих спеціалістів та вивчення необхідних дисциплін зі спеціальності.

У планах стоїть оновлення та розширення матеріально-технічної бази училища.

В Україні зараз великий дефіцит робітничих кадрів та професійно-технічні заклади готові задовольнити попит, але тут мають працювати все у комплексі: обладміністрації, училища, роботодавці і вкладатимуть сили та кошти, то результат буде.

Адміністрація Костянтинівського вищого професійного училища.