Нове шкільне меню у Костянтинівці — чи сподобається воно дітям?

Опубликовано admin - Jan 24

В середині минулого тижня, 12 січня, відбувся тендер по організації послуг шкільного харчування в освітніх закладах Костятнинівської громади на 2022 рік. Нагадаємо, що з 1 січня в українських закладах загальної середньої освіти, тобто в школах, введені нові норми харчування учнів.

Норми ці були оприлюднені ще в минулому році, згідно нового Санітарного регламенту для закладів освіти. Вони містять вимоги суттєво обмежити споживання солі, цукру, рослинних та тваринних жирів. Нові норми харчування також передбачають зменшення кількості споживання картоплі та хлібобулочних виробів. Зовсім виключені зі споживання школярами ковбасні вироби, м’ясні, рибні та плодоовочеві консерви. Тоді на них, окрім спеціалістів, громадськість майже не звернула увагу. Тепер, коли вони реалізовані в школах у вигляді конкретних страв — зовсім інша справа, пішла реакція.

Фото з мережі Інтернет

Нещодавно Краматорське управління освіти на своєму сайті опублікувало приблизне осіннє чотиритижневе меню для одноразового харчування для дітей віком від 6 до 11 років у закладах загальної освіти. Там враховані обмеження та заявлено, що в меню збільшено кількість молока й кисломолочних виробів, м'яса, риби, фруктів, овочів, круп та бобових.

Приклад шкільного сніданку першого з чотирьох тижнів нічого особливо екзотичного не містить: салат з моркви та твердого сиру, відварні спагеті, котлета з сиром по-міланськи, 200 г фруктового соку та 100 г свіжих фруктів. Далі зустрічаються салати зі свіжих огірків та помідорів, капусти та горошку, цільнозерновий хліб, трав'яні чаї, йогурт, сухофрукти і, знову ж таки, свіжі фрукти, какао на молоці, фрикадельки з курки та риби. З незвичних для шкільної їдальні страв значаться булгур і чахохбілі, лобіо з квасолею, овочева паелья з куркумою (той же варіант овочевого плову), чілі кон карне з куркою (страва с фаршем, тушкованому у томатному соусі), різотто зі свіжим горошком і твердим сиром та ін. В цілому — все із знайомих продуктів.

Зараз, щоправда, звідусіль з'явилися перші відгуки дітей та їх батьків, переважно в соцмережах, та здебільшого — несхвальні. Дописувачі кажуть, що нові страви дітям не подобаються, та всі, нібито, чохом йдуть на смітник.

Батькам не подобаються незвичні назви та рецептура, а учням - мала кількість солі та, особливо, цукру у стравах та напоях. Діти також сумують за звичними сосисками та піцею з майонезом, яку подекуди продавали у шкільних буфетах. Батьки нарікають, бо змінювати свої багатолітні харчові звички, які вони передають дітям, дуже і дуже важко.

А от у шкільної громадськості Костянтинівки можливість скласти свою думку з приводу нового шкільного меню ще попереду. Бо в нас воно не впроваджено, шкільні їдальні поки що працюють по пролонгованій старій схемі харчування. Тендер на організацію послуги шкільного харчування, як вказано на сайті Прозорро, завершився лише 12 січня. Новітнє чотиритижневе меню розробили в управлінні освіти та виставили його на тендер, а учасники конкурсу повинні були забезпечити його реалізацію на запропоновану суму в 9,220 млн грн. на рік.

За результатами торгів переможцем визнано Краматорський комбінат дитячого харчування, який надавав у нас цю ж послугу і в минулі роки. В 2022 році він буде організовувати харчування в закладах загальної середньої освіти Костянтинівської міської територіальної громади на суму в 9,155 млн грн.

Яким буде нове, до речі, вже весняне чотиритижневе меню, теж можна дізнатися з тендерної документації. Як і у сусідів, в меню, наприклад, сніданків для дітей з початкової школи віком від 6 до 11 років буде мінімум екзотики. Так, меню сніданку середи першого тижня включає в себе відварну картоплю, тушковану з овочами рибу, квашену капусту, кефір та свіжі фрукти. На четвер — на сніданок учням-початківцям подадуть булгур, омлет, свіжі огірки та цільнозерновий хліб, сухофрукти, кефір та свіжі фрукти. З незнайомого в новому шкільному раціоні — ті ж чілі кон карне з куркою, лобіо та львівський сирник. Ще з рецептів з технологічних карт Євгена Клопотенка — відомого кулінара, який пробив зміни до шкільного меню, до нового раціону костянтинівських школярів включили рибні нагетси, лимонний напій, узвар, м'ясні фрикадельки та ще пару рецептів. Загалом — меню учнів стане трішки різноманітним при використанні звичних для кулінарів збірників рецептур для харчування школярів (від 1990 р.).

Ніяких шпундри, баноша, куліша та вертути та інших старовинних українських рецептів, які тепер теж можна включати до новітнього шкільного меню. Бо і так його впровадження потребує додаткових грошей, що не може дозволити собі небагатий місцевий бюджет.
До речі, з нового року змінилася в закладах освіти і ціна харчування школяра за день — її було збільшено до 36 грн. за сніданок і стільки ж за обід для групи подовженого дня. Відмінила влада в новому році і безкоштовні сніданки для всіх учнів початкової школи. Тепер батьки повинні будуть оплачувати половину їх вартості самі.

В. Данько

P.S.

Під час підготовки матеріалу в понеділок, 17 січня (шукали нове меню на сайті міського управляння освіти) несподівано виявили, що сайт міського управління освіти “помер” через несплату за хостінг. Начебто і хакерської атаки з боку країни-окупанта РФ-ії не було, а своєчасно сплатити за послуги провайдера міська влада не спромоглась.