Нашу гордість УПК «прокотили» в попихах?

Опубликовано moderator - Mar 31

Отже, щойно депутати на сесії міськради «прокотили» Концепцію розвитку міжшкільного навчально-виробничого комбінату (далі будемо називати звично – УПК) трудового навчання та професійної орієнтації учнів 8-11 класів загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів Костянтинівки на 2021-2025 роки. До речі, «Провінція» допомагала у ознайомленні проекту Концепції широкому загалу – ми розмістили його в себе на сайті, як тільки він з’явився.

Ясна річ, що головне слово повинні сказати фахівці (дивіться нижче), але сторонньому спостерігачеві кидається в очі те, що автори Концепції не привели приклад – де це існує і працює. Щоб можна було «помацати». А може такого взагалі більш ніде немає? У будь якому випадку, в нашій області, в жодному місті, на кшталт Костянтинівки, УПК практично не існують. А тим паче з таким бюджетом…

Це нагадує історію із сміттєпроводами. Ви не повірите – але вони в Костянтинівці де-не-де ще працюють! Майже вже 20 років як їх позаварювали, тому що санстанція заборонила, тому що двірники «замахалися» їх чистити! Теж саме з УПК — тільки у нас. Чому? Відповідь проситься сама – ТОМУ ЩО МИ САМІ РОЗУМНІ! Не стерпимо та додамо ще одне підтвердження нашого розуму – у попередній владі була сама велика зарплатня в Україні серед інших можновладців їх рівня!

Ви згодні, що в Костянтинівці зарплатня керівництва міста, сміттєпровід та УПК в одному строю?

Щоб було зрозуміле про що мова, даємо витяг з тексту Концепції збереження Навчально-виробничого комбінату:

«Шляхи реалізації:

І. Пошук інвестицій та донорів для розвитку напрямків: кухар, швачка, кравець, оператор КН (до 01.09.2021);

ІІ. Ліцензування спеціальності тракторист, манікюрник. Проходження ліцензування щодо навчання та перевірки знань посадових осіб (керівників підприємств і установ, їх заступників тощо), суб’єктів господарювання із загальних питань охорони праці та нормативно-правових актів; експертної оцінки та експертизи на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці та промислової безпеки; атестації робочих місць тощо (до 01.05.2022);

ІІІ. Створення Міжшкільного ресурсного центру (до 01.09.2022);

ІV. Створення професійного ліцею трудового навчання (до 01.09.2024)... Загальний бюджет 30 млн грн., у тому числі за рахунок бюджету

Костянтинівської міської територіальної громади 4 млн грн., за рахунок інших джерел фінансування 26 млн грн…».

Голова фракції В.Суханова, що це запропонувала, волає в соцмережах:

«Маски зірвані!!! Ми 3 роки боролися за те, щоб врятувати УПК! Боролися проти умисного і «злочинного» його закриття, ініційованого О.Барабаш... За підтримки міського голови складена Концепція, в якій враховані всі закони, проведені узгодження в департаменті освіти області, проведені зустрічі з міжнародними фондами… Одні (слуги народу — ред.) утрималися. Тобто просто не виконали те, для чого їх обрали!!! Інші (ОППО-блок — ред.) пішли далі — голосували проти розвитку громади. Впевнена, наше діло правоє!».

Але насправді прийняття Концепції — справа тільки часу. Бо не вистачило одного голосу. А цілих два депутата від ОПЗЖ, які одностайно за це проголосували, відсутні. Наступна сесія вирішить це на «клацання пальців».

Даємо слово тим, хто висловив свою думку в соцмережах та пресі.

Депутат міськради, директор ЗОШ №6 О.Резніченко:

«Для підтримки на сесії необхідно підходити більш відповідально при підготовці проекту рішень. На комісії робили зауваження і був час внести корективи в концепцію. Зауваження не враховані і немає обґрунтування, тому депутати і не проголосували».

Голова постійної комісія міськради з питань… законності та правопорядку Ю.Разумний:

«Автори не змогли переконливо пояснити доцільність даної Концепції. Поки ми побачили тільки загальні фрази. Це все одно, що ми б проголосували «за те, щоб Костянтинівка стала Лас-Вегасом». Ідея гарна, але як це зробити? У Концепції упущені дуже багато моментів, а між тим, реалізація вимагає мільйонних вкладень і з міського бюджету. При цьому, не зрозуміло, чи зможуть автори впровадити те, що написали».

Начальник управління освіти О.Барабаш:

«В Концепції ототожнюється профільна і професійна освіта (а це різні рівні освіти). Не логічно приймати концепцію установи на період з 2021 по 2025 роки, так як до 01.09.2022 року УПК має бути або ліквідовано, або реорганізовано в міжшкільний ресурсний центр... Управління Освіти виступило з пропозицією доопрацювати цю концепцію, назвати її, можливо, ширше: «Концепція профільної освіти» або «Концепція професійної освіти» в Костянтинівській об'єднаній громаді і привести її у відповідність з реформою освіти в Україні».

Адвокат Л.Барінова:

«Я, звичайно, за те, щоб УПК функціювало... Але 26 лямів... Там що, за концепцією, золоті підвіконня і рами передбачені?».

Співробітник Управління освіти Д.Поколенко:

«26 лямів — це 13 років по 2 млн, які виділяють управлінню освіти для ремонтів щорічно. Скільки можна відремонтувати дахів, які руйнуються: 9 школа, 13, 14, 10 садочки, 13 школа, тощо…».

В.Березін