Чи готують заклади освіти громади до нового навчального року?

Опубликовано moderator - Jul 26

Минула апаратна нарада, була, як ніколи, «бравурною» зі сторони освіти. Виконуюча обов’язки начальника Елла Гармаш та заступник начальника Володимир Маслов заявили про те, що управління майже виконали всі заходи з підготовки закладів освіти до нового навчального року (передаємо «без купюр», дослівно):

Е.Гармаш: 

«Працюємо в штатному режимі. Зараз вся наша робота націлена на реалізацію Плану заходів по підготовці до нового навчального року. На початку червня нами розроблені більш 30 заходів до підготовки. І на сьогоднішній день більше 90% від цих заходів вже реалізовано. Укладенні необхідні договори, проведене навчання персоналу кочегарів, операторів, проведена заміна теплових лічильників... Ситуація ускладнюється тим, що до нашої мережі були залучені сільські заклади освіти, які теж потребують проведення поточних та капітальних ремонтних робіт. Роботи виконується силами працівників управління освіти, працівниками управління освіти. До того ж управління освіти зараз оголосило конкурси на заміщення вакантних посад директорів шкіл №№ 5 і 15, та конкурс на визначення опорного закладу у місті. Ще одне питання у нас було – на початку тижня у нас були перебої постачання продуктів харчування закладам дошкільної освіти. Учора проведена оперативна нарада з працівниками, постачальниками, визначено коло питань і станом на сьогодні вже укладені додаткові угоди і постачання продуктів харчування по закладам освіти поновлено». 

О.Азаров:

«Якими «своїми» силами Управління освіти проводить роботи? У нас є працівники?».

В.Маслов: 

«У нас є представники при стройгрупі. І ми, соласно заявок, вієзжаєм в каждоє учреждєніє, гдє запланіровані ремонти системи опалення, водопровода, каналізаціі. Поточні. своімі сіламі. Сейчас заключили договора на ремонт покрівель, у нас більше 30 заявок. На тєперєшній час, за двоє суток ужє трі учрежденія виконані». 

О.Азаров: 

«Тоді поясніть мені будь ласка — чому у січні місяці громада просто так витратила більше мільйону грошей на опалення шкіл, які не працювали, в яких не було ні вчителів, ні школярів? – запитав мер. — Де були наші працівники спеціалісти, які не могли це забезпечити???». 

В.Маслов: 

«Нуууу. Ееее. Дєло в том, что в январє там била мінусовая температура і ми не моглі остановіть наши приміщення від опалення, потому что моглі разморозіть сістему…». 

О.Азаров: 

«Зрозуміле. Це мова йде про підготовку до опалювального періоду. Я хочу, щоб у цьому році, під час, якщо не дай Боже, буде введене карантин, ми просто не витрачали гроші у повітря. Тим паче таких грошей викидати у громаді не існує. Тому дуже Вас прошу всіх спеціалістів, про яких ви зараз сказали, розробити план робіт для того, щоб не допустити перевитрачання коштів, а саме головне – зайвого витрачання коштів, коли ця послуга не споживається!».

В.Маслов: 

«Зрозуміле, виконаєм!».

Знаючи, що начальник управління освіти О. Барабаш, яка вже більше двох місяців є відстороненою від виконання обов’язків, заявляє про, навпаки, — невиконання заходів з підготовки закладів освіти до нового навчального року та вимагає від міського голови провести службове розслідування стосовно неналежного виконання своїх посадових обов’язків відповідними посадовими особами управління освіти. Надаємо їй слово.

О.Барабаш: «Ще 22.06.2021 — 23.06.2021 року від керівників закладів дошкільної освіти стали надходити доповідні про невиконання постачальником ТОВ «ТРИГО» своїх зобов’язань, а саме постачання м’яса, печінки, риби. 14.07.2021 року в дошкільних закладах повністю закінчилися м’ясні продукти та овочі. Протягом трьох з половиною тижнів заступником начальника управління освіти В.Масловим, який має право підпису договорів та в.о. начальника управління освіти Е.Гармаш не були вжиті заходи: не підписана додаткова угода або розірваний договір та оголошена процедура нової закупівлі. Хоча їм було добре відомо, що в садочках вже немає основних продуктів. Лише 15.07.2021 року були укладені додаткові угоди, які дозволили поновити постачання продуктів харчування. Продукти були завезені лише 16.07.2021 року. Така бездіяльність призвела до погіршення харчування вихованців ЗДО. В.Масловим не організовано виконання протоколів голови облдержадміністрації щодо коригування проектно-кошторисної документації з капітального ремонту Іванопільського ліцею. Завдання щодо коригування Масловим було отримано у лютому 2021 року. Неодноразово він отримував письмові доручення щодо коригування. Проте станом на тепер угода на коригування не укладена. Така бездіяльність не дасть можливість до 01.09.2021 року отримати сертифікат відповідності, що призведе до непідписання акту готовності закладу до нового навчального року. 

Також, Масловим станом на тепер не організовано протягом шести місяців (!!!) розробки технічних паспортів закладів освіти старостинських округів, що не дає можливість здійснювати електропостачання до цих закладів. Також управлінням освіти не вжито вичерпних заходів щодо запровадження НАССР (система управління безпечністю харчування) в закладах освіти, а саме — не здійснюються закупівлі систем очищення води та інших заходів. Це не дасть можливість підписати акти готовності більшості закладів освіти громади до нового навчального року...

Щодо апаратної наради, то на ній Володимир Маслов заявив, що йдуть ремонти поточні і капітальні в закладах освіти громади. Шкода, що він не сказав — в яких саме? Начебто вони виконуються будівельною групою управління освіти – своїми силами. У складі управління освіти немає будівельної групи, спеціалістів будівельників. Є група централізованого обслуговування, яка складається з фахівців, які не займаються ремонтами та двома робітниками з обслуговування будівель. Звісно, деякі роботи з аварійних ремонтів, невеличких ремонтів виконуються «власними силами» — силами робітників з обслуговування будівель закладів освіти та управління освіти. Але для цього закуповуються відповідні будівельні матеріали. Аналіз договорів, укладених управлінням освіти в травні-липні 2021 року свідчить про те, що протягом цього часу будівельних матеріалів було закуплено на суму – 35579,00 тис грн. (на 6135,00 — єврорубероїд для частково ремонту покрівлі ЗДО №7, 10000,00 — конструкційні матеріали для ЗЗСО №8 та на 19444,90 — будівельні матеріали для ЗДО №23). Отже, жодних інших матеріалів не закуповувалося. Жодної угоди з поточного або капітального ремонту покрівель не укладено. 09.07.2021 року Маслов тільки звернувся до міського голови з проханням виділення додаткових асигнувань на суму 1313,3 тис грн. для проведення ремонтних робіт в закладах освіти №№ 1, 2, 3, 4, 5, 9, 13, 15, 16, НВК — ЗДО, Марківському ліцеї, Новодмитрівському ліцеї, СЮТ, ЦДЮТ, МНВК, ЗДО №№ 1, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 17, 19, 28, 34. Проте, гроші не виділені, кошторисів на виконання робіт не замовлено.

Тому не зрозуміло про які відремонтовані покрівлі казав Маслов на апаратній нараді. Жодної угоди на ремонти опалення, каналізаційних систем, їдалень немає. В програмі соціально-економічного розвитку в розділі «Освіта» були передбачені капітальний ремонт харчоблоків в ЗЗСО №5, в НВК «Ліцей із ЗОШ». Бо забезпечити гарячим харчування учнів в найбільших закладах освіти громади без ремонту буде неможливо. Проте цього ніхто не збирається робити. Обов’язковими заходами також були забезпечення закладів освіти системами очищення питної води. Також – нуль. І так далі...» 

Ми вважаємо за необхідне найбільш повно інформувати читачів газети про справи в нашій освіті. Тому готові продовжити діалог і надавати слово іншим учасникам.

Редакція. 

P.S.

Мешканці нашої громади  коротко прокоментували ситуацію, що склалася в нашій освіті у Фейсбуці :

Лилия Еремеева: А влада міста мовчить...

Людмила Широкая-Болгова: Такого оздоровчого періоду Білокузьминівський ЗДО не пам'ятає з 90-х років.