Протидія домашньому насильству в нашій громаді – щось не дуже

Опубликовано moderator - Feb 21

Щось ніяк не може наша молода команда міської влади відійти від застарілих методів роботи – замилювання очей, імітації бурхливої діяльності і т.ін.

Ми ще задовго до їх приходу відслідковували ситуацію в Костянтинівці щодо домашнього насильства. Та нас завжди обурював «пофігістський» підхід до цієї, вкрай важливої та чим далі — більше актуальної теми. Що для правоохоронців, що для влади головне було – гарні звіти, а нещасних жінок, членів родини, як били, так і б’ють.

Скоро вже 10 років, як головним формулюванням по таких адмінсправах було і є – «Умисні дії психологічного характеру, що полягали у висловлюванні нецензурної лайки та погроз застосування фізичною розправою, внаслідок чого могла бути завдана шкода психічному здоров'ю (правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 173-2 КУпАП)». І всі боялися застосовувати статтю кримінального кодексу № 126-1: «Домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров'я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи».

Ось тут і криється імітація та замилювання, бо практично жодна жертва (чи її сусіди) не буде викликати поліцію тільки за «нецензурну лайку та погрози…».

Ми проаналізували дані по домашньому насильству по справах, які розглядалися в нашому суді.

З початку цього року по «нецензурній лайкі» було розглянуто 37 адмінсправ, по яких було призначено кривдникам: штраф 170 грн + судові витрати 496 грн – 17 випадків; виказані усні зауваження по малозначимісті — 14 разів. Два протоколи судді повернули на доробку, один раз було призначено штраф 680 грн, один — арешт на 5 діб, призначені громадські роботи – 30 та 40 годин (жінка-пьяничка знущалася над малолітнім сином та матір’ю – на неї заведена також кримінальна справа). Цікаве спостереження — жінки-судді більш лояльні до кривдників, ніж чоловіки… Може той й треба було призначати радником міського голови по цьому питанню не жінку (В.Суханову з зарплатнею 25000 грн) а чоловіка, щоб більш жорстко до кривдників відносився?

Тим паче, що за цей період у 2021 році (коли В.Суханова ще не працювала) таких справ було розглянуто більше – 45 (у 2020 – 43). Ясна річ, можна сказати, що завдання такого радника – щоб таких справ не було взагалі, але знову – навіщо нам таке окозамилювання?

Кримінальні справи за домашнє насильство теж розглядалися, але на порядок менше – у 2021 році їх було 7, з яких винуватцям було призначено: рік позбавлення волі умовно – 2; два роки позбавлення волі умовно – 1; 150 годин громадських робіт – 3; чотири місяця арешту – 1. До речі – у 2020 році за це до кримінальної відповідальності було притягнуто більше кривдників – 8.

По цих результатах ми щось не добачаємо результатів роботи не тільки В.Суханової, але й цілої купи відповідальних за протидію домашньому насильству (див.розділ на сайті міськради):

— управління культури, молоді та спорту міської ради; в штаті якого працює головний спеціаліст, який є відповідальною особою за отримання повідомлень та здійснення відповідних заходів, згідно чинного законодавства;

— на місцевому рівні створена та функціонує Координаційна рада з питань сім’ї, гендерної рівності запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, згідно рішення виконавчого комітету від 15.09.2021 №357; голова Координаційної ради -радник міського голови.

В Костянтинівський МТГ у червні 2021 року відкрився Консультативний центр з впровадження програм для кривдників. П’ять фахівців-психологів пройшли навчання та мають право проводити корекційні програми. На даний час три особи проходять корекційну програму за власним бажанням. Створено та періодично поновлюється реєстр спеціалізованих служб підтримки постраждалим особам від домашнього насильства і насильства за ознакою статі на місцевому, регіональному рівнях. Муніципальним радником спільно з …міськими громадськими організаціями створено картку перенаправлень для постраждалих осіб та фахівців, з контактними даними служб, що працюють у сфері запобігання домашньому насильству; рішенням міської ради від 26.09.2019 №6/95-1838 прийнята «Міська програма запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на 2019-2021 рік»; на даний час управлінням культури, молоді та спорту розроблюється проєкт «Місцевої цільової програми з реалізації сімейної, гендерної політики, попередження домашнього насильства та протидії торгівлі людьми у Костянтинівській міській територіальній громаді на 2022- 2025 роки».

У 2021 році з міського бюджету на утримання мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі у м. Костянтинівка виділено 422,8 тис грн; 14,6 тис грн — на виготовлення інформаційної продукції (виготовлено 1000 примірників тематичних листівок з контактними телефонами міської мобільної бригади, 2 тематичних білборди); 300,0 тис грн залучено на відкриття консультативного центру з впровадження корекційних програм для осіб, які вчиняють домашнє насильство за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення USAID (техніка, обладнання). Здійснено 64 спільних виїзди фахівцями управління культури, молоді та спорту, психологами мобільної бригади, служби у справах дітей та представниками поліції; інформація щодо попередження та протидії домашньому насильству розміщена у електронному вигляді на офіційному сайті міста, у соціальних мережах, групах та інформаційних сайтах громадських організацій.

Ми ж розуміємо, що це звіти, як і звіт поліції по сімейному насильству за 2021 р.: це складає 11% від усіх зареєстрованих в громаді злочинів, було 382 виклики, виїзді поліції за адресою — 100%, 151 особа притягнуто до адмінвідповідаьності, складено 62 заборонних приписів, тимчасово вилучено дітей з сімей (спільно зі службою у справах дітей) – 3, проведено профілактичних бесід – 166, направлено до шелтеру (готель для жертв насильства) – 0. Наша поліція пропонує разом із місцевою владою та громадськими організаціями створити гарячу лінію для повідомлень про сімейне насильство.

Але як вірити нашим правоохоронцям, якщо ми, практично в кожній газеті, друкували на них скарги, а ось за весь 2021 рік в їх звіті сказано: «Кількість скарг на роботу поліції – 4...».

В.Березін