Як мер навчав, повчав та «тролив» громадськість

Опубликовано moderator - Feb 07

28 січня провела своє чергове засідання Громадська рада при нашому місьвиконкомі. Одні з головних новин, почутих на цьому засіданні від міського голови (хоча б для цього треба було збиратися, бо ні брифінгів, навіть апаратних нарад немає): завтра-післязавтра на 2-му маршруті перевізники самі собі встановлять GPS-навігатори; завтра-післязавтра нам будуть передані котельні Тепломережі.

Але головне питання, яке стояло у порядку денному, називалося «Робота зі створення сприятливих умов для розвитку громадянського суспільства в Костянтинівській громаді». І виступаючим (прочитав велику лекцію) по цьому питанню був міський голова О.Азаров.

Пропонуємо деякі його цікаві тези. Нагадаємо, що сам міський голова у своєму житті ще не засвічувався як член хоча б однієї громадської організації. На сайті міськради названі тільки місця його роботи: технік, конструктор, юрист, судовий розпорядник, податковець, керівні посади на молокозаводі, скловиробництві, ремонту залізнично-дорожньої техніки, адвокат. Ясна річ, що ніколи не пізно зайнятися громадськістю…

«Я особисто для себе бачу Громадську раду, як дуже дієвий та вагомий інструмент донесення ЄДИНОЇ УЗАГАЛЬНЕНОЇ ПОЗИЦІЇ мешканців громади… Але є певні посили, які мають лише особистий характер, щоб вирішити свої проблеми. …Вони не збігаються з проблемами жителів громади…».

«Навіщо критикувати – давайте своє. Коли є тільки критика – це ганьба. Давайте не критикувати, а допомагати один одному».

«Давайте виробляти рішення. Не обговорення і критика того, що хто робить, а рішення! Будь яка критика є результативною, коли є сформульована пропозиція, яка має бути реалізована – чи то проєкти розпорядження міського голови, рішення виконкому чи міськради».

Чомусь Олег Анатолійович запевняє, що немає пропозицій – але як людям їх надати, він не каже. На цій зустрічі ми зрозуміли нову вводну - є громадська рада, є її голова Лілія Мірошниченко, яка кожен понеділок зустрічається з О.Азаровим і надає інформацію по громадськості. Ось кому треба подавати пропозиції для мера – голові громадської ради!!!

Після О.Азарова виступив громадський діяч В.Токай:

«В мене таке враження, що в нашій громаді працює одна людина... Я хочу бачити таку роботу у піраміді, що є під Вами. Особливо треба скоротити «табуретку» Мартинічевої… Перевізники нахабно здирають з людей гроші. Треба встановити веб-камери на зупинках маршруток на залізничному вокзалі та на Нульовому… І коли нам покажуть договори з перевізниками?».

В.Токая підтримав пенсіонер-активіст М.Голік:

«Зробіть чіткий облік пільговиків, щоб знали – скільки їх їздить і тільки по цьому давайте дотацію!» (Токай додав, що повинні бути картки пільговиків). Але отримали завуальований «відлуп від Азарова»: «Це не пропозиція – це бажання! Нам не треба бажань та вимог – дайте пропозицію!... Можна казати забагато – але в період підняття вартості палива ми витримали 6 грн. Я жодного разу не почув – як добро, що у нас 6, а в Краматорську вже 9 грн!» (Мер схоже забув, що в Краматорську є комунальні тролейбуси, трамваї…).

Але вкрай помилково вважає О.Азаров, що громадська рада представляє всю громадськість Костянтинівської громади. Це хибна позиція, яка уводить членів громради від головного завдання – СПРИЯННЯ УЧАСТІ ВСІЄЇ ГРОМАДСЬКОСТІ, що записано у першому пункті Положення про Громраду. Це треба робити завдяки громадським слуханням, зборам громадян, тощо. Але таких заходів в нашій громаді проводиться вкрай мало. А ми – на громадській раді представляємо свої організації. Причому не тільки громадські – також засоби масової інформації та профспілки.

«Відкритість – це для мене головне, тому ми даємо трансляції сесій, депутатських комісій, тощо», - продовжував віщати Олег Анатолійович.

Тут я вставив свої 5 копійок: «Але це не відкритість, це називається ПРОЗОРІСТЬ. Нам все показують, як риби в акваріумі, а дотягнутися – подати пропозиції, питання, щоб їх почули ми не можемо. Я вже рік задаю одне й те ж питання - ЯК ЗАДАТИ ПИТАННЯ МЕРУ ТА ОПЕРАТИВНО ОТРИМАТИ ВІДПОВІДЬ?

І тут несподівано Олег Анатолійович став у позу: «Ви де прописані? Ви порушуєте діюче законодавство – якщо ви проживаєте більше пів року за іншою адресою, ви маєте перереєструватися!».

Це що? Це просте юридичне невігластво та дискримінація за місцем прописки, що є порушенням Конституції України? І перш за все по відношенню до наших депутатів – Азаров таким чином вважає людьми іншого сорту непрописаних в нашій громаді голів постійних депутатських комісій та депутатів самих великих депутатських фракцій міської ради!

Мені передали члени громадської ради: «Не турбуйся, він просто тебе тролить…». Але ж я не про себе питав!

Десятки пропозицій ми надсилали електронною поштою О.Азарову – відповіді нуль (хоча багато разів обіцяв відповідати). Добре, ми зберемо основні, та використаємо старий добрий канал – надішлемо старою, доброю поштою. Але він і на поштові звернення не відповідає (ми приводили приклад по «трупному заводу»).

Тому питання, яке ми ставимо керівнику нашої громади вже більше року: ЯК ВАМ ЛЮДИ МОЖУТЬ ЗАДАТИ ПИТАННЯ ТА ОПЕРАТИВНО ОТРИМАТИ ВІДПОВІДЬ? – залишається!

В.Березін