Проєкти Громадського бюджету-2021. Вони є, точно є, але... ні

Опубликовано moderator - Jan 21

Наприкінці минулого року відбулося засідання Координаційної ради з питань Громадського бюджету. На ньому були встановлені строки та особливості проведення Громадського бюджету Костянтинівської міської територіальної громади у 2022 році. Зроблено це було відповідно до нового Положення про Громадський бюджет нашої тергромади, затвердженого рішенням міської ради 23 грудня 2021 року.

Схема проєкту  «Art Music Street» — як було заплановано

Тепер, у 2022 році, жителі громади матимуть можливість подати свої проєкти у два етапи замість одного: з 1 січня по 1 березня (ці проєкти реалізуються у 2022 році); та з 1 червня по 1 серпня (проєкти матимуть реалізацію у 2023 році). 

Два етапи реалізації, вочевидь, введені для того, щоб проєкти-переможці мали можливість встигнути бути реалізованими хоча б за рік, а не за півріччя. Та вже точно не так, як переможці конкурсу Громадського бюджету в минулому році. 
Питаннями: де можна знайти баскетбольний майданчик, що побудований у школі №3, коли з`явиться дах на “Зеленій альтанці”, а також як ідуть справи з організацією простору “Арт Мьюзик Стрит”, задалися деякі громадські діячі міста. І не змогли знайти відповіді — чи реалізовані ці проєкти? Хоча детально та прискіпливо порівняли передбачене проєктами із зробленим в дійсності. 

Торішній Громадський бюджет — корисний, але не без скандалів і вчасного виконання

На фоні відсутності коштів в міському бюджеті — на капвидатки та бюджет розвитку, виділення міською радою коштів на проєкти громадського бюджету у 2021 році у сумі майже 700 тис грн. виглядало позитивно і пожвавило міську громадськість, бо люди отримали можливість самостійно вирішити куди витратити частину своїх податків.

... та реалізованого

Конкурс проєктів у минулому році, традиційно у Костянтинівці, не обійшовся без скандалів. Громадська активістка Валерія Тищенко заявила про фальсифікацію результатів під час голосування. Координаційна рада виконкому визнала переможцем малих проєктів (до 100 тис. відповідно) “Зелену альтанку” біля Ліцею, та “Музейний дворик” — біля Краєзнавчого музею. За великі проєкти (по 200 та 300 тис. грн.) вирішили переголосувати. Після переголосування лідерами залишилися ті ж самі — проєкт “Спортивна громада “Basket” та “Art Musik Street” біля Школи мистецтв — обидва вартістю майже по 300 тис. грн. 

Хоча ці проєкти і не дуже схожі на громадськи (бо це питання благоустрою та влаштування прилеглих територій бюджетних установ, які мають бути виконані за кошти, які виділяються на розвиток саме них), але Координаційна рада визнала можливість їх реалізації. 

Баскетбол на снігу

Проєкт “Спортивна громада “Basket”. Круто бути здоровим” передбачав влаштування баскетбольного майданчика з покриттям, баскетбольними та волейбольними стійками та сітками біля ЗЗСО №3. Він мав бути реалізованим до кінця 2021 року. Гроші ці — не перехідні і мали бути використані до зазначеного терміну. Дивлячись на те, що знаходилось на цьому майданчику ще на першому новорічному тижні, можна сказати, що цей проєкт так і залишився нереалізованим. 

А так виглядає “Зелена альтанка”

Згідно сайту “Прозорро”, управління освіти, яке мало втілювати цей план, лише 21 грудня уклало договір на закупівлю гумової плитки на суму 49,9 тис. грн., та на закупівлю баскет- та волейбольних стійок (17,1 тис. грн.). Днем пізніше — 22 грудня, був придбаний гранвідсів (29,7 тис. грн.) і укладено договір на поточний ремонт баскетбольного майданчика на суму 49,9 тис. грн.

Невідомо, чи встигло прийти обладнання та гумове покриття напередодні Нового року. Встигли лише утрамбувати гранвідсів. Станом на 1 січня пустий, як вакуум, майданчик з гранвідсівом під сніговим кучугуром фігурує на території третього ЗЗСО. Хоча всі документи мали бути підписаними: акти виконаних робіт, поставки матеріалів, гроші виплачені підряднику. Але хто і яким чином тепер добудує баскетбольний майданчик — невідомо. І чи буде він взагалі? Хоча міський голова і прозвітував вже про його виконання. 

На музикальному просторі теж поки є не все 

Проєкт “Art Musik Street” мало реалізувати управління культури громади. Згідно з ним, біля головного входу Школи мистецтв мав з`явитися облаштований майданчик з озелененням території, облаштуванням місць очікувань дітей після занять, велопарковками, смітниками та відеоспостереженням за територією, та її освітленням. Загальний бюджет становив 299,7 тис. грн. 

Проте, з 28 заходів проєкту повністю виконано 7 і один — частково. На 43,7 тис. грн. було демонтовано покриття, влаштована доріжка з плиткою (49 тис. грн.) Замість 6 лавок за проєктом наразі встановлені дві (на 47,2 тис. грн.) була закуплена система відеоспостереження (23,1 тис. грн.), 2 фонарні стовпи та металоконструкції (16,7 тис. грн.), а 5 урн намальованих в проєкті так і не з`явились. Заходи виконані на суму в 190 тисяч гривень, тобто, ще більш 100 тисяч гривень засвоїти чомусь не вдалось. Тому фото з головного входу школи, та картинки з проєкту так разюче відрізняються. 

Хоча колектив школи мистецтв плекає надію, що все буде гарно. Нещодавно на сайті міськради з`явився відеосюжет, де керівництво школи з гордістю демонструє керівництву громади дві симпатичні лавочки, та обіцяє глядачам, що у новому році “на черзі — монтаж сонячних панелей для освітлення та встановлення відеоспостереження”.  

Чому альтанка більш схожа на клітку?

Цим питанням задавались користувачі ФБ, де були викладені фото ще одного торішнього проєкту-переможця — “Зелена альтанка”

Результати його реалізації теж викликали питання у городян. Згідно плану, за 100 тис. грн. біля спортмайданчика ліцею повинна була змонтована симпатична дерев`яна альтанка. Замість неї з`явилася конструкція, яка дійсно дуже нагадує клітку, з недовареними фермами, але без лавок, та профіля на даху. До речі, вона аж ніяк не зелена, а скоріше — ніяка, бо навіть не пофарбована. По актам, закритим 28 грудня і проплаченим — все зроблено.

Крім того, підрядна організація тут — та ж сама, яка виконувала проєкт по баскетбольному майданчику. Це ФОП Янько, який зв`язують з колишнім заступником очільника міськуо В.Масловим.

І ще одна деталь — по фактам, по двом громадськими проєктам: по баскетбольному майданчику та зеленої альтанці почався розгляд правоохоронцями, інформація внесена до ЄРДР.

В.Данько