О.Барабаш: "Мене незаконно відсторонено від виконання посадових обов’язків. Це не перша спроба міського голови О.Азарова примусити мене до звільнення...".

Опубликовано moderator - May 26

Все почалося ще 3 березня, коли на ім’я міського голови О.Азарова прийшло звернення від народного депутата (“Слуга народу”) В.Неклюдова — розібратися з листом на його ім’я заступника начальника Костянтинівського Управління освіти В.Маслова “щодо протиправних дій начальника управління О.Барабаш та невідповідності її займаній посаді...”.

Неклюдов просить О.Азарова перевірити діяльність О.Барабаш та “у випадку виявлення порушень... вжити заходи реагування”.

Так "звільнили" чи "відсторонили”?

І ось, на минулому тижні О.Азаров видає Розпорядження, в якому на підставі цього депутатського звернення раптом відстороняє О.Барабаш від виконання посадових обов’язків на час проведення службового розслідування з 11 травня по 26 червня.

Знаючи, що “відсторонення від виконання посадових обов’язків” не є “звільнення з роботи” і, якщо вона не прийде на робоче місце, то її можуть звільнити за прогули, 11 травня Ольга Вікторівна на 8.00 прийшла на роботу, але зіткнулася з тим, що замки до її кабінету були змінені і вона не може туди попасти. З'ясувалося, що це В.Маслов змінив замки і тепер секретар та начальниця управління не можуть попасти на своє робоче місто. О.Барабаш викликала поліцію. По прибуттю правоохоронців В.Маслов дає їм пояснення, що зробив це, щоб О.Барабаш не встигла “підробити документи на період розслідування”. На що О.Барабаш сказала, що тепер вона підозрює самого В.Маслова, що він може підробити документи і що тепер не впевнена, що не вкрали особисті речі її та секретаря.

Секретар начальника управління освіти так і не зрозуміла - чому вона зранку не змогла видавати документи та виконувати інші свої обов’язки. На що В.Маслов відповів, що вона працює незаконно...

О.Барабаш пояснила поліції, що, не дивлячись на Разпорядження міського голови (яке вона буде оскаржувати у суді), її з роботи не звільнили. Тому вона забов’язана приходити на своє робоче місце не виконуючи обовязки, інакше її звільнять за прогули.

Поліція умовила В.Маслова відкрити О.Барабаш двері та дати можливість увійти у свій кабінет. Відео всього цього можна подивитися на сайті “Провінції”.

Начальниця управління освіти розповсюдила звернення: “Шановна громада! Додержання вимог законодавства в нашій громаді - вибіркове. На підставі депутатського звернення депутата В.Неклюдова, ініційованого заступником начальника управління освіти В.Масловим, міським головою О.Азаровим оголошено службове розслідування та мене відсторонено від виконання посадових обов’язків на 2 міс. Слід зазначити, що всі факти, викладені у зверненні, вже неодноразово перевірялися. Це не перша спроба міського голови О.Азарова примусити мене до звільнення. На вихідних Маслов змінив замки в приймальні. Та не пускає мене на моє робоче місце. Порушується моє конституційне право на працю та і взагалі трудове законодавство!”.

Ольга Вікторівна також поділилася цікавим фактом: “моє відсторонення сталося після того, як я відмовилася підписувати завдання на коригування проектно-кошторисної документації по ЗДО №23, яке призвело б до нецільового використання коштів. Завдання було підготовлено Масловим. Після моєї відмови, заявленої міському голові, його підписувати, мене й відсторонили...".

Нардеп - ініціатор звернення не згоден з діями міського голови

Один з керівників «Союзу ветеранів АТО Донбасу» Дмитро Кюрджиєв, коли узнав про цю історію, то обурився поведінкою В.Маслова та О.Азарова, вийшов на нардепа В.Неклюдова та розповів йому всю ситуацію. Ясна річ, що народним депутатам приходить багато подібних листів і зрозуміло, що вони повинні на них реагувати. Але Неклюдов ні в якому разі не вимагав відсторонення О.Барабаш від виконання посадових обов’язків.

Ось, що він пише у посту на своїй сторінці у фейсбуці: "...Моє депутатське звернення не містило вимоги відсторонити від виконання посадових обов'язків начальника управління освіти. Депутатське звернення спрямоване на отримання інформації від компетентних органів з метою об'єктивного розгляду звернення гр. В.Маслова та припинення порушень чинного законодавства, у випадку їх наявності. Також, зазначу, що проігнорувати чи у інший спосіб відреагувати на письмове звернення гр.В.Маслова, що надійшло до мене, відповідно до вимог ЗУ "Про звернення громадян" я не міг і не можу. Наразі, проводиться збір запитуваної інформації та перевірка викладених гр. В.Масловим фактів.

Проведення перевірки та відповідне реагування є виключною компетенцією керівництва міської ради. Розгляд звернення триває. Наразі, інформація, викладена у ЗМІ та мережі Фейсбук, лише створює конфліктну ситуацію через перекручування фактів з невідомих мені причин, що і зумовило написання цього посту...”.

Останнє слово надаємо самому Дмитру Кюрджиєву, члену Громадської Ради при Обладміністрації від “Союзу ветеранів АТО Донбасу”:

“Тут явно нечистоплотні люди скористалися ситуацією і підставили народного депутата і президентську партію. Причому Маслов, який сам балотувався від «Слуги народу»!? Теж саме треба сказати і про міського голову. Він принизив народного депутата, тим самим показав своє обличчя - бореться зі своїми опонентами не як політик, а як бандит з великої дороги брудними методами. Ми приділимо цьому увагу, щоб припинити такі дії. Відсторонити О.Барабаш від виконання посадових обов'язків має права тільки суддя після відкриття кримінальної справи.

Але ці люди пішли на маніпуляції, ввели людей в оману. Це не чесно і просто підло”.

Щодо ситуації, яка склалася зараз завдяки цім діям в освіті Костянтинівської громади, то, за словами деяких освітян, це свідомий удар, особливо по господарчому напрямку, тому що на знак протесту на підтримку О.Барабаш вже четверо працівників  управління звільнилися, щоб не працювати під керівництвом Маслова. А це ключові фігури - юрист, начальник групи централізованого обслуговування, інженер-енергетик, секретар.

В.Березін