Костянтинівка увійшла у великий проект по розвитку ОСББ

Опубликовано moderator - May 31

Ви, напевне, не знаєте, але в цю п’ятницю, 28 травня, буде відзначатися свято - Міжнародний день ДОБРОСУСІДСТВА. Історія добросусідства почалася коли печерні протолюди зрозуміли, що разом їм краще захищатися від звірів, полювати, підтримувати хоча і примітивне, але господарство – спільне вогнище. Так може й нам пора повертатися до традицій своїх пращурів? До речі: альтернатива добросусідству - така «популярна» зараз ізоляція…

Ще – добросусідство було не тільки у печерних людей. Згадайте, як наші батьки та дідусі збиралися всім будинком за одним дружнім столом!

Згадати це та спробувати відродити закликають нас керівники проекту «Добрі сусіди – одна країна» (виконавець – Інститут місцевого розвитку, фінансування – USAID). «Чому б і ні?», - вирішило керівництво нашої громади та 19 травня у міськраді провело установчу зустріч (повна стенограма на сайті «Провінції»), підписало з керівниками проекту меморандум про взаєморозуміння та ввело Костянтинівку в цій проект. Ми стали одним з 15 міст Донеччини та Луганщини, що будуть охоплені програмою цього масштабного проекту.

«Проект направлений на методологічну, інформаційну, фінансову підтримку ОСББ в нашій громаді, а також, я думаю, за дію цього проекту ми створимо нові ОСББ. Бо для нас це дуже важливо», - почала зустріч начальник відділу Інвестиційної та інноваційної діяльності нашого міста А.Щекодина. Міський голова О.Азаров відмітив, що це буде один з перших проектів Костятинівської об’єднанної громади, подякував, що до проекту «обрали нас, що подивилися в нашу сторону і тепер ми будемо робити все задля того, щоб все не лишилося на папері, було реалізовано і, головне, відповідно до моїх принципів, це було РЕЗУЛЬТАТИВНО…».

Проект для всій громади – від дітей до пенсіонерів

Виступаючи від керівництва програми представники проекту USAID «Демократичне врядування у східній Україні» та Інституту Місцевого Розвитку провели презентацію «Добрих сусідів – однієї країни», розповіли, що упровадження проекту пройде з травня 2021 р. по серпень 2022 р. Завдання діяльності: забезпечити поліпшення залучення громадян до громадського життя міст та побудувати надійні партнерства між владою, ОСББ, громадськими організаціями та громадянами; сприяти розвитку культури добросусідства та громадянської культури; посилити взаємодію громадян із групами громадянського суспільства. У рамках цієї грантової діяльності буде:

  1. Проведена інформаційно-роз’яснювальна кампанія для промоції добросусідства;
  2. Організована навчальна кампанію для співвласників багатоповерхівок та голів ОСББ;
  3. Проведена навчальна кампанія для влади; 4) надана консультативна та менторська підтримка ОСББ та ініціативним групам;
  4. Стимульоване створення асоціації ОСББ;
  5. Проведена кампанія по обміну досвідом між ОСББ, кампанія з мобілізації співвласників багатоповерхівок, кампанія для інституціоналізації діалогу між ОСББ та владою; кампанія з адвокації, лобіювання змін до законодавства, захисту інтересів співвласників багатоповерхівок.

Головні тези їх виступу:

«Ми розглядаємо ОСББ, як ядра консолідації активних людей в місті».

«Ми проаналізували сайт Костянтинівської міської ради в розділах по ОСББ. Вже підготували пропозиції по вдосконаленню та оновленню».

«З наступного місяця ми запускаємо телеграм-канал, чат-бот який працюватиме і будемо давати безкоштовні консультації по створенню, діяльності, підвищенню ефективності, вирішенню проблем ОСББ».

«Будуть працювати сайти: національна-комунікаційна платформа щодо власників житла (ресурс, де будуть зосереджені, у т.ч. навчальні, довідкові матеріали щодо питань діяльності ОСББ, асоціації ОСББ) і сайт комунікаційної кампанії «Від ОСББ до креативного простору міста».
«Окреме завдання налагоджування співпраці керуючих компаній та ОСББ. Щоб вони були союзниками, а не супротивниками».

«Передбачено впровадження курсів для дітей: 1. Абетка житлово-комунального управління для 9-11 класів. 2. Мій енергоефективний будинок.

Гра для 4 класу».

«Наші фахівці володіють кращими практиками і інших країн. Будемо пропонувати за допомогою спеціального сайту візеолізувати. Наприклад – є звалище, а на його місце може бути сквер або парк. Ми це візеолізуєм».

«Ми плануємо вирішення хоча б невеличких проблем. Це може бути екологічні, соціально-економічні, патріотичні ініціативи, які згуртовують людей, підтримують і ведуть до вирішення проблем».

«У нас буде окремий конкурс міні-проектів. Хотілося б зробити щось одне в кожному місці. Така ідея за нашої фінансової підтримки була реалізована. Маючи такий проект корпоративних перетворень, активна громада міста може співфінансувати, залучати грантівські, донорські кошти… Хотілося б, щоб після нашого проекту залишився набір, каталог урбаністичних рішень, які перетворять місто на щось надзвичайне, в якому хотілося б жити, пишатися».

«Найкращі молоді учасники зможуть виграти у конкурсі і поїхати до табору Розвитку громадянського лідерства».

«Наприкінці ми проведемо регіональний форум ОСББ».

«Вийде чи ні - залежить від вас і нас разом узятих. Ми можемо консультувати, направляти, але якщо у вас не буде до цього загального прагнення, то Костянтинівка може ПРОГРАТИ! Ми дуже цього не хочемо».

Чи увійдуть заклади освіти Донеччини до Групи креативного перетворення?

Почувши, що головним партнером проекту є Київський національний університет будівництва та архітектури, фахівці якого будуть консультувати з питань урбаністики, дизайну, архітектури, тощо, ми запитали - Чому б не залучили заклади з Донеччині, які працюють у цій сфері? Наприклад - Донбаська національна академія будівництва і архітектури (Краматорськ), що має філію - Комунальний технікум у Дружківці та займається і ОСББ і комунальним господарством. Також є гарний вищий навчальний заклад у Костянтинівці — Луганська аграрна академія, яка може працювати у сфері ландшафтного дизайну.

«Так, так! – аж підстрибнув доцент цього Київського університету, виконавчий директор Інституту Місцевого Розвитку, доктор економічних наук Руслан Тормосов. - Ми б хотіли в кожному місті зібрати таку групу з умовною назвою Група креативного перетворення. Але головне не тільки щось пропонувати, а зібрати те, що вже є — якісь ідеї, напрацювання, залучити фахівців і надати нашу технічну, консультативну підтримку тому, що є. Наприклад, у нас запропоновані зустрічі з керівниками, активом ОСББ щодо зібрання ідей щодо перетворення дворів їх прибудинкових територій на комфортні. Нам такі ідеї необхідні. Тобто така робота повинна бути ефективна у тісній співпраці, яку ми сподіваємося налагодити в місті...».

Замість ліфту - посил

Гості відмітили, що бачать сумні та скептичні очі представників ОСББ у цьому залі, але сподіваються, що після спільної співпраці обличчя будуть усміхнені.

І тут, наших мовчазних керівників ОСББ (з діючих 54 кондомініумів чомусь було тільки 10) прорвало:

«Мы не печальные. Здесь сидят председатели ОСББ, что уже достигли определенных успехов, рабочие лошадки… Вера только в себя… С прошлой властью было трудно, новая недавно пришла, может подпишем меморандум – что-то наладится… Каждый варится в собственом котле – может нам, как детям, нужна ваша помощь?... Но начальника Управления ЖКХ нужно поменять, он дает одни отписки!».

«Та власть давала отписки, а эта вообще не отвечает!»

«У меня своих 4 ОСББ. Я физически еле успеваю. Сейчас с крыши бежал, не переоделся. У меня не хватает сил одному. Я в этом 24 часа в сутки. Давайте помогать друг другу. Хотя бы в документальном сопровождении. Поделимся какими-то слесарями, строителями. Будет проще...».

Ясна річ, кожен називав свої болючі проблеми – від відсутності ліфтів (б.Космонавтів,5) до «ставку» поміж домами (вул.Леваневського, 45). На що «ДОБРОСУСІДНИКИ» відповіли, що «ліфт не зроблять, але дадуть посил об'єднуватися і вести діалог та взаємодіяти…».

Меморандум підписано – проект почався. Але такий перший збір представників ОСББ (не рахуючи участі у апаратній нараді) залишив питання:

  • Чому за пів року своєї роботи міська влада сама не збирала ОСББ?
  • Невже самим не можна координувати, налагодити обмін досвідом, хоча б просто – відповідати на питання представників ОСББ (до речі, на звинувачення в тому, що немає від влади відповідей, О.Азаров відповів – але ж відписок тепер немає!)?
  • Чи не кине на призволяще влада ОСББ, коли закінчиться проект, чи не зіграє ця «грантова голка» навпаки на звичку керівництва громади працювати з ОСББ тільки по грантах? Як це робить обласна влада – взагалі не збирає і не координує представників ОСББ.

Ми відмітили маленьку, але показову деталь – пляшки води в залі, де проводилося засідання стояли тільки біля керівництва проекту та міста.

Стомлених ОСББшників якось обійшли (теж саме повторилося через декілька годин в цьому залі на засіданні виконкому – біля старост не стояла вода, а у мера була). Дуже б не хотілося, щоб це був показник того ДОБРОСУСІДСТВА, про яке так багато говорилося…