Депутати зацікавилися нудними матеріями, або Чи виконується програма соц-економічного розвитку?

Опубликовано moderator - Oct 13

На минулому тижні пройшла чергова сесія міської ради. Серед майже 30 питань та рішень, які розглядали та приймали депутати, було багато проєктів рішень, які стосувались бюджетного процесу, фінансового становища нашої тергромади на тепер та на найближчі роки, та питань напрямків її економічного розвитку.

Найбільше суперечок несподівано виявила зазвичай нудна доповідь про хід виконання Програми соціального та економічного розвитку Костянтинівської МТГ за перше півріччя 2021 року.

Вірніше, починалась доповідь начальника відділу економіки та торгівлі Ганни Власенко цілком гладко. Згідно з доповіддю Ганни

Володимирівни, все в нас не так і погано і протягом першого півріччя в соц-економічному становищі громади намітилися позитивні тенденції.

Незважаючи на посилення карантинних умов в березні, бізнес якось пристосувався до негативних умов і є навіть зростання виробництва.

Основними бюджетоутворюючими промисловими підприємствами громади реалізовано продукції на 3,6 млрд грн., що в діючих цінах на 41% більше, чим за той же період 2020 р.

Під урожай 2021 р сільськогосподарськими підприємствами та фермерскими господарствами громади посіяно 12,3 тис га озимих культур на зерно та зелений корм. Що на 28,8% більше показника минулого року. Вартість виробленої сільгосппродукції за перше півріччя складає 5,3 млн грн.

Оборот роздрібної торгівлі складає 522 млн грн. Що на 39,9 % більше, ніж за перше півріччя 2020 р.
Середньомісячна заробітна плата працівників малих підприємств — 7500 грн. За півріччя зареєстрований 331 суб`єкт підприємницької діяльності. До бюджету міста надійшло без трансфертів 169 млн грн, що на 37,1% більше, ніж за той же період 20 року.
Середньомісячна заробітна плата по громаді на 1 липня 2021 р складає 10873 грн, на 35% більша за аналогічний період 2020 р - тоді середня заробітна плата складала 8041 грн. Середня облікова чисельність штатних працівників за оперативними даними складає 10567 осіб (на 3,7% менше). Заборгованість по заробітній платі на 1.07.21 р складає 25,4 млн грн и скоротилась на 4,6 млн грн по зрівнянню з початком року.
В першому півріччі заходи по програмі соц-економ розвитку профінансовані на 278,2 млн грн. В том числі за рахунок держбюджету — на 65%, бюджету громади — 28%, обласного — 1%, кошти власних підприємств — 2%.

А чи виконується програма соц-економ розвитку?

Раптово після доповіді активність проявили депутати від Слуг народу, запитавши у Г.Власенко, який процент виконання цих самих заходів по програмі соіального та економичного розвитку.

Виявляється, загальний відсоток виконання програми вивести не можна. Бо вона охоплює дуже різні напрямки. А по промисловості виконання складає більш 69%. Реалізація заходів триває, про що звітуватимуть наприкінці року. Найменший ж відсоток виконання — по реалізації проєктів (ремонтам доріг, мостів, утепленню бюджетних закладів). Бо до переліку включили всі проєкти, в тому числі і по приєднаним територіям, де була проектно-кошторисна документація (ПКД).

"Там вказані досить великі суми, ми писали, що це інші джерела фінансування. А інші джерела — як Надзвичайна кредитна програма згортається, як і інші. Ми переглянемо і може не будемо включати всі проекти з ПКД в наступному році", - пояснила Г.Власенко.

Скільки заходів не виконано для розвитку старостинських округів? - допитували депутати. Але цих готових даних доповідачка не мала, як і відповіді на те, скільки коштів витрачено на ці заходи по старостинським округам, але пообіцяла надати пізніше.

Депутат від Опозиційного боку Ю.Разумний теж попросив слова:

— Про хід виконання програми соц-економ розвитку некоректно цифри викладені. Ви звітуєте тільки про виконання по 8 з 25 напрямків. Не аналізується розвиток земельних відносин, розвиток зовнішньо-економичної діяльності, та розвиток інфраструктури. Нема аналізу, а є цифри взагалі. Але порівнювати дані розвитку міста у першому півріччі 2020 року та громади у 2021 році — некоректно.

— Ми спробували зробити аналіз виконання заходів програми на прикладі аналіза закупівль по комунальній сфері, - продовжував Ю.Разумний. - З 57 пунктів по ЖКГ, виконувалось щось лише по 20 пунктах.

По капремонтам покрівли — інформація відсутня, капремонту внутрішніх домових систем водопостачання та водовідведення, де передбачалось 300 тис грн виділити, по факту - нуль. Так як і по капремонтам мереж ЦО (400 тис.), по капремонтам квартир. Тобто заходи по програмі в царині ЖКХ не виконуються. Невже ми не знайшли 5 тис грн на поточні ремонти жилих домів у Веролюбівці та Іванопіллі?

Програмою передбачено 2,4 млн на капремонт двох ліфтів, а зроблено на 31 тис. грн. Створення безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю — нуль інформації, то мабуть, і зроблено — нуль. Установа пожежної сигналізації по пл. Перемоги,16 — нуль.

Є цікаві деталі і по освіті

В розділі на освіту в програмі зазначено витратити 8,3 млн грн. Передбачені 44 заходи програмою, а виконані всього лише 9. 7 млн з цього пішло на організацію безкоштовного харчування дітей. Виходить решта — 1,3 млн грн. Нема заходів по НУШ, по проекту “Обдаровані діти”, мовної освяти, закупки меблі і багато іншого. Я вже не кажу про протипожежну безпеку, закупівлю техніки, комп`ютерів. Складається враження, що освіта у нас не фінансується.

Викликає подив дуже великий дисбаланс — між фінансами, передбаченими на півріччя на ту ж культуру - 25,6 млн грн., та 8,3 — на освіту. Читаю — було проведено 27 культурних на загальну суму в 25,6 млн. Тобто — по мільйону кожний захід обходився бюджету? А на рік заплановано 103 масових заходи? Може кому не там поставили? Я так розумію, що по культурі показана вся заробітна плата, але чому вона не показана по освіті і всім іншим напрямкам?

Ще по ЖКХ — у березні-квітні було оголошено 5 тендерних процедур. Послуги з прибирання вулиць — 1,7 млн грн, послуги з обрізки кущів — 1 млн, зимового отримання доріг- 2 млн, покосу трави — 3,4 млн, зовнішнього освітлення. Але з усіх тендерна процедура відбулася тільки по освітленню, на сьогодні профінансовано тільки десь на півмільйона. Але ми, громада, заплатили за консультування відносно всіх процедур 43 тис. грн. І повторні тендери по всіх напрямках, що не відбулися, не оголошувалися. З яких підстав? По ЖКГ цифри дивні, як 10,5 млн грн перетворилися на 4,7? Це не схоже на виконання програми, це схоже на рятування її в авральному режимі...

Ця купа запитань потребувала відповіді, і Г. Власенко зібралась її надати, але міський голова її перервав.

— Це депутатський виступ, а не запит. Питань до вас нема. Зараз ми не оцінюємо виконання програми, а приймаємо до відома, - відрізав О. Азаров. Що більшість депутатів і зробила, не маючи питань.

Доходи і видатки доводиться урізати

Також депутати ухвалили зміни до бюджету 2021 року, врахувавши 300 тис. грн. обласних коштів на придбання житла для дітей-сиріт.

Врахували й зменшення надходжень до міського бюджету по Надзвичайній кредитній програмі по Постанові КМУ№ 825 — в сумі 2,6 млн грн.

За рахунок перевиконання дохідної частини бюджету перерозподілили 7,8 млн грн: 6,1 млн — на софінансування ремонту промислової дороги, 515 тис. грн. - на зимове утримання доріг та інші видатки.

— У зв`язку з недоотриманням доходів в бюджет розвитку від приватизації та продажу майна... планується частково зменшити доходи і видатки в сумі 1,2 млн грн., - доповів керівник фінуправлінням Сергій Ивахнін.

Купити “дідуся”

Доволі активне заперечення викликало питання надання згоди депутатів на придбання мікроавтобуса для КП “Комунсервіс”.

Для цього комунального підприємства зібрались придбати у когось з ФОПів невеличкий бусик голосної марки “Феррарі”, але аж 2002 року випуску. Сума покупки т.з. допорогова, тобто дотендерна — 49,6 тис. грн. І влада могла би закупити бусик самостійно, але чомусь вирішила заручитися згодою депутатів.

Згодні були не всі. Деяких депутатів хвилювала економічна доцільність придбання цього “дідуся”. Пропонували за ті ж гроші придбати щось більш практичне, або взагалі - орендувати. Це може виявитися дешевше подальшого обслуговування цього 19-річного авто.

Тим не менш більшість депутатів покупку таки схвалила. Цікаво, що прізвище продавця цього “корита”, як не допитувалися депутати, ніде не фігурує. А головуючий О.Азаров заявив, що прізвище продавця і не треба, потрібні лише реквізити товару, який купують.

В.Данько