"Тонка червона лінія" стартувала з Костянтинівки

Опубликовано moderator - Aug 02

Щойно встигли відшуміти літературно-театральний «Кальміюс», модерново-урбаністський MOSTFEST, як вже починає викреслюватися новий художній проект “Тонка червона лінія”. Отож – тепер вона така сучасна, неймовірно творча та яскрава наша Донеччина!

Головне – це все діється не завдяки, а більше навпаки владі. Це діється завдяки енергії тих, для кого наш край дещо своє, рідне, це святиня, якій вони служать і, на відміну від багатьох «професійних працівників культури», не чекають за це грошей чи преференцій. 

Весь наступний тиждень ми будемо насолоджуватися спілкуванням з творцями, нео-експресіоністами, ім’я яких говорить само за себе - Сергій Захаров, Дмитро Коломойцев, Петро Антип, Сергій Друзяка, Сергій Литвінов, Денис Адушкін, Михайло Коптєв, Алан Мейер, Олена Клочко, Роман Мінін. 

Як говориться в анонсі, «Проект об’єднав визначних художників, чиє походження або життєвий шлях пов’язаний з цим регіоном, задля створення міждисциплінарної художньої експозиції - інноваційного виставкового продукту, який репрезентуватиме новітню мистецьку мову останніх 30 років і стане кураторською спробою через спільне висловлення та культурологічне дослідження створити колективний портрет представників східно-української школи митців, а також ініціювати створення Арт-центру Сходу України у Бахмуті та інших місцях регіону як черги форпостів на Тонкий червоній смузі трансформованої через мистецтво свідомості. Назва проекту «Тонка червона лінія» - алюзія на культовий кіношедевр, філософську військову драму Терренса Маліка...».

Дійсне, війна стала поворотним моментом в житті донеччан - Коломойцев йде на фронт, Захаров потрапляє в полон і після звільнення біжить з Донецька до Києва, Антип залишає свою майстерню, цех і ресторан у Горлівціі, теж їде до Києва, як і інші митці, які залишили Донецьк і Луганськ та їх околиці; Клочко - кидає свої кіно-проекти в Петербурзі і повертається на батьківщину, а Мейер, громадянин Німеччини, починає свою місію з вивезення дітей з обстрілюваних територій в Потсдам, і незабаром створює арт-проект "Дифузія", в ході якої, перемалював сотні міських пейзажів в Краматорську, Авдіївці і Маріуполі - сам стає художником Східного регіону України. «Це був вибір кожного з нас, пішовши по якому ми і зустрілися і тепер взаємодіємо, говорить ініціатор, духовний керівник та куратор проекту Олена Клочко, - Тонка червона лінія, як формотворний елемент експозиції залишиться, можливо, одним з небагатьох натяків на драму під назвою війна. Насправді, як говорилося вище, цей військовий термін як раз символізує те саме посилення своєї присутності за рахунок стоншення.

У створеній експозиції, тотальної інсталяції, в яку увійдуть як спеціально створені для неї так і відібрані зі своїх уже створених робіт живопис, графіка, об'єкти, фото і відео, ми хочемо сфокусуватися на новому впізнанні і з'ясуванні стосунків зі своєю малою батьківщиною, спробі побачити її і своє життя тут в іншому світлі, в новій свідомості, яка народилась як раз у цей час. Тобто, сфокусуватися на самоідентифікації. Відповісти на питання "Хто ми тепер?"…».

Проект почався 27 липня з Костянтинівки, куди приїхала частка учасників, проїхала нашою промзоною, подивилася на бельгійську спадщину, поклонилася пам’ятному знаку загиблим у війні з Росією. 

29 липня на 14.00 кожен з вас може залучитися – прийти на зустріч з Петром Антипом, який в Центральній міської бібліотеці буде проводити презентацію своєї «ВЕЛИКОЇ КАЗКИ про маленького хлопчика».

В рамках 5-місячного проекту, крім безпосередньої роботи митців над спільною експозицією, яку буде представлено в Бахмуті, Києві та Європі, також заплановані:публічні освітні івенти за участі українських культурних експертів та іноземних кураторів, перформанси і гепенінги, культурне мапування Бахмуту, курс лекцій по історії сучасного мистецтва по регіону культуролога доктора філософських наук, професора кафедри куьтурології Нацпедагогунівеситета ім. Драгоманова Мєдніковой Галині Сергіївни. Заплановано випуск її манускрипту із дослідженням мистецького середовища Донеччини, створення 3D-прототипу Арт-Центру Сходу України.

«Концепти, практики, перспективи візуальної культури сучасного сходу України все ще чекають на своє дослідження і осмислення, а невиконана “домашня робота” у цій сфері розмиває риси українській ідентичності, - впевнені організатори проекту. - Ми сподіваємося, що “Тонкій червоній лінії” вдасться пролити принаймні краплю світла на це масштабне і недостатньо досліджене поле та помістити мистецтво Сходу у міжнародний контекст, адже саме можливість порівняти себе з «іншим» допомагає сповна осягнути власну ідентичність…».

Лекції будуть транслюватись також в он-лайн форматі, як і майстер-класи митців та прямі ефіри процесів роботи над експозицією.
Проект реалізується студією Олени Клочко Jipabimil та Добропільським центром молоді «ДОБРО» за підтримки Українського культурного фонду. 

За матеріалами, наданими керівниками проекту в редакцію «Провінції».