Костянинівка тепер має неймовірний витвір українських митців

Опубликовано moderator - Nov 08

Свято-Покровську церкву, що розташована в нижньому храмі, що в сквері афганців в Костянтинівці (вул.Ціолковського) нещодавно розписали та освятили. На розписах можна упізнати багато українських святих.

“Свято-Стрітенський храм має 2 приділи — 2 алтарі, 2 престоли: верхня церква — Свято-Стрітенський храм, та нижня — Свято-Покровська церква (як це буває у великих соборах). Це окремий вхід у напівпідвальне приміщення, така ж сама церква, — будемо служити менш значимі свята, там будемо хрещення проводити”, — розповідає про нову церкву настоятель цього храму, благочинний Донецької Єпархії ПЦУ, протоієрей Костянтин Кузнєцов, - У верхньому храмі дуже багато розписів, пов’язаних саме з історією України, з хрещенням Київської Русі, князя Володимира та княгині Ольги. І в нижній церкві теж зобразили дуже багато українських святих: само собою, це князь Володимир, княгиня Ольга, інші київські князі. Також це преподобні Антоній, Феодосій Києво-Печерські, преподобні прикарпатські чудотворці Іов та Іосиф Манявські, святий праведник Петро Калнишевський (останній кошовий отаман Запорізької Січі), гетьман Сагайдачний тощо”.

Це все зробила група митців під керівництвом відомих харківських художників-монументалістів, членів Національної спілки художників України Олександра Короля та Кирила Чоботова.

За словами протоієрея Костянтина Кузнєцова:

«Свято Покрови Пресвятої Богородиці походить з Візантії. У Х столітті на Константинополь, столицю Візантії, напали наші предки, які були язичниками, під керівництвом князя Аскольда. Православні греки молились до Бога, до Пресвятої Богородиці, і під час богослужіння в храмі святий блаженний Андрій, Христа ради юродивий (який до речі мав слов’янське походження) побачив над молільниками у храмі Пресвяту Богородицю, яка простягала свій покров. За біблійними переказами, це було знамення покровительства християнам, які зібралися у храмі, аби молитвою врятуватися від нашестя іноплемінників. Цей святий захист допоміг християнському війську одержати перемогу».

На погляд фахівців з мистецтва розпис верхнього та нижнього храмів цієї церкви заслуговує на взяття на облік як пам’ятки культури місцевого значення. Щоб це стало надбанням всієї громади та важливим об’єктом екскурсії «Донеччини українська». Костянтинівці дуже повезло мати в себе такий витвір мистецтва найкращих художників-монументалистів України.

Н.Жукова, краєзнавець, журналістка «Вільного радіо».