Художницю, виставка якої буде в музеї, надихнув Гайворонський

Опубликовано moderator - Sep 13

11 вересня чекаємо вас на відкритті виставки нашої землячки Наталії Роспутько в музеї. Художниця високо оцінила твір "Заячий пастух" Василя Гайворонського, якому присвятила цю експозицію.

Наталія Вікторівна Роспутько (Чеботарьова) народилася та виросла в нашому місті, поряд з музеєм, де також народився та виріс письменник Розстріляного Відродження Василь Гайворонський. 

В 2004 році закінчила Харківський Національний Педагогічний Університет ім. Г.С.Сковороди, отримавши педагогічно-художню освіту. 

З 2005 року активно працює як художник. Приймає участь в виставках Союзу Художників України, сумісних виставках м. Харкова, організує персональні виставки з живопису та графіки.

Роботи майстрині перебувають у приватних колекціях України і за кордоном.

В своїх роботах Наталія зображує красу навколишнього світу, підкреслюючи, що ми одне ціле з усім живим: "Стан нашого здоров´я на фізичному та духовному рівні залежить від стану оточуючого середовища. Наше відношення до цього дуже легковажне. Ми втрачаємо цей чудовий, чарівний світ забруднюючи його".

Ось що розповіла Наталія Роспутько про виставку:

"Ідея цієї виставки виникла 2 роки тому, коли я розпочала серію живописних творів краєвидами рідного краю. Так була реалізована моя перша виставка в Костянтинівці, у міській бібліотеці за підтримки її працівників і за допомогою моєї родини.

На виставці я познайомилась з Володимиром Березіним. Він теж захоплюється нашим краєм та талановитими людьми, які тут народилися. Він запропонував мені зробити корисну справу для творчості Василя Гайворонського, нашого земляка – проілюструвати твір «Заячий пастух». Книга виявилась для мене справжнім відкриттям, де найбільше мене вразили описані ним місцеві краєвиди. Це надихало.

Читаючи книгу, я поверталася у своє дитинство. Я так саме відчувала завжди цю магічну, могутню силу землі, озер, степових лугів як і головний герой твору – сильний волелюбний Тарасик. Я розпочала роботу над ілюстраціями, і ця робота була захопливою.

Я збирала інформацію про тогочасний вигляд Донеччини, Харківщини, Одещини тощо. Перечитала багато інформації про те, як жили люди в ті часи, як важко було селянам. Намагалась створити для себе образ батьків Тараса, діда Панаса, Намікосова. Це було схоже на мандрівку машиною часу. 

На цій виставці серія робіт до твору «Заячий пастух», доповнена моїми живописними творами, вони допоможуть глибше його відчути. На них я зобразила моє рідне місто – це прості сюжети з життя моєї родини, наприклад голуби або пасочки, це і деякі звичайні будівлі Костянтинівки, це і архітектурні елементи старовинних будівель міста, які я вважаю особливо колоритними зі своєю енергетикою. 

В цілому вийшла така гармонійна колекція творів, які колись, я мрію, увійдуть в історію українського мистецтва, бо створені вони з особливою ніжністю до України, до батьківщини.

До реалізації цієї виставки приклали зусилля талановиті, свідомі містяни Костянтинівки – Володимир Березін, краєзнавець, журналіст газети Провінція, керівник краєзнавчого музею Рита Миколаївна Карпова та колектив музею. Дуже допомогла мені підтримка рідних. Адже в першу чергу це робиться для них, наших нащадків, взагалі все велике робиться для майбутніх поколінь. 

В даному випадку ціллю було познайомити з творчістю видатного земляка, звернути увагу на красоти рідної землі, надихнути глядача творити як художні так і літературні твори, довести що ми варті більшого, що важлива кожна людина в нашому суспільстві".

Чекаємо вас 11 вересня на відкритті виставки таких цікавих і таких близьких нам робіт нашої землячки.

Адміністрація Костянтинівського краєзнавчого музею.