День української мови в школі №2

Опубликовано moderator - Nov 15

Незвичайно відбулося  9 листопада святкування Дня української писемності та мови в Костянтинівській загальноосвітній школі № 2. Уперше цю дату відзначили в навчальному закладі  ще 1997 року, коли з’явився президентський указ, згідно з яким в Україні було встановлено нове державне свято - День української писемності та мови.

За багато років існування цього свята у школі з’явилися певні традиції. Наприклад, щорічно 9 листопада для учнів початкових та старших класів проводиться І етап Міжнародного конкурсу знавців української мови імені славетного мецената Петра Яцика. Вшановується пам’ять Нестора-літописця, бо  вважається, що саме з нього почалася писемна українська мова. Щоб перевірити, як добре вони знають рідну мову, учні школи беруть участь у написанні  Всеукраїнського диктанту національної єдності, який проводить Українське радіо. Традиційними стали виставки плакатів та малюнків, інформаційні хвилинки тощо.

Цього року, пам’ятаючи, що  в День української писемності  нагороди отримують також  видавництва, які займаються випуском книг українською мовою,  школярі  вирішили приєднатися до всесвітнього руху буккросингу.  Буккросинг – це своєрідний неформальний книжковий клуб. Мета його звільнити книги від лежання на полицях, перетворити весь світ на велику бібліотеку, залучити до цікавого процесу читання не лише друзів та знайомих, але й незнайомих  людей.

За ініціативи вчителів української мови та літератури Зубатюк Н.А. та Кочергіної О.М. напередодні учні  організували збір книжок, надрукованих  українською мовою. Серед них виявилися і сучасні видання, і старі, але улюблені книги, твори класиків української літератури та сучасних дитячих письменників. Оскільки буккроссинг є новим явищем для Костянтинівки, то учні не обмежились тим, що залишили книги на автобусних зупинках поблизу школи,  у приміщенні лікарні №  2, місцевих магазинах, ігровому майданчику дитячого садка. Частина книг була просто подарована учнями  перехожим, яким також розповіли про особливості дня 9 листопада. Хочеться вірити, що  читання книг рідною мовою стане щоденною потребою, неодмінною складовою життя кожного.

Зубатюк Н.А., вчитель української мови та літератури.