Притягли до відповідальності чергового організатора "референдуму"

Опубликовано moderator - Feb 14

27 січня, іменем України головуючий суддя А.Орчелота виніс у Костянтинівському суді вирок пенсіонеру з Костянтинівки В.Шев-ко, який працює черговим з режиму у КЗ «Центр обліку бездомних осіб та будинок нічного перебування» у вчиненні кримінального правопорушення: “Злочини проти основ національної безпеки України; Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”.

Проросійський мітинг у Костянтинівці біля палацу культури. 5 березня, 2014 рік / Фото з архіву редакції

Суд встановив, що обвинувачений брав активну участь в організації та проведенні незаконного референдуму щодо створення на території Донецької області так званої самостійної держави - «ДНР» (був членом дільничної виборчої комісії в школі №2, вул. Незалежності (кол. Октябрська), буд. 166), тобто вчинив дії з метою зміни меж території та державного кордону України, та порушення порядку, встановленого Конституцією України.

До цього злочинець неодноразово брав участь у проведенні виборів Президента України, народних та місцевих депутатів. Йому запропонувала зрадити Батьківщину секретар цієї комісії, яку вироком Костянтинівського суду вже визнано винуватою у вчиненні такого злочину. По іншим членам комісії також проводиться досудове розслідування по цій справі.

В.Шев-ко, разом з секретарем комісії відвозив та передавав так звані протоколи (фейкові) результатів голосування в «територіальну виборчу комісію», яка розташовувалась у приміщенні Костянтинівської міської ради, за адресою: м. Костянтинівка, вул. Олекси Тихого, буд. 260, для подальшого використання — при проголошенні створення на території України терористичної організації «ДНР».

Особи, які працювали тоді у виконкомі та брали участь у “референдумі”, не встановлені.

Обставинами, які пом'якшують покарання обвинуваченого, суд визнає щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

Суд ухвалив визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.110 КК України, та призначити узгоджене сторонами покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 (п'ять) років. Але на підставі ст.75 КК України звинуваченого від відбування покарання звільнили з випробуванням з іспитовим строком на 1 рік з покладенням на нього обов'язку весь цей час з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

За матеріалами Єдиного реєстру судових рішень.

Comments