Мешканець Поштової вбив свою матір і намагався зімітувати самогубство

Опубликовано moderator - May 03

8 квітня Костянтинівський суд нарешті виніс вирок вбивці, який 5 років тому вбив свою матір та, разом зі співмешканкою, виніс її тіло на вулицю, під балкон, імітуючи, що вона скоїла самогубство.

Це сталося в ніч з 11 на 12 травня в квартирі на четвертому поверсі будинку №23 по вулиці Поштова. Костянтинівець, який тут народився та виріс, має середню спеціальну освіту, не одружений, має неповнолітню дитину, не працює, 4 рази судимий, вживав спиртні напої у присутності своєї матері-інваліда (без ноги) та співмешканки. Потім підійшов до неї, та, як сказано у судовому рішенні, «схопив руками за волосся та обличчям не менш 10 разів вдарив о підлогу, кинув матір на підлогу обличчям донизу та ногою наніс множинні удари по спині, потім підняв потерпілу за ногу та, тримаючи униз головою, тряс, потім лезом порізав їй передпліччя та руками та ногами наніс декілька ударів в голову та по різних частинах тіла… Від заподіяних травм жінка померла на місці... Переконавшись, що жінка померла, її син з метою ініціювання самогубства переніс труп на вулицю та залишив його під балконом своєї квартири, розташованої на 4-му поверсі, після чого повернувся у квартиру».

Причиною вбивства суд визнав розбійний напад з метою відібрати гроші.

Обвинувачений «визнав свою вину в причиненні тілесних ушкоджень, однак вказав, що ніякого розбою не скоював та умисно вбивати мати не хотів. Пояснив, що мама сказала йому, що приходив якийсь дядько та вдарив її. Вони зі співмешканкою та його дитиною скупилися в магазині, придбали продукти та самогон. Повернувшись додому їли та випивали. Приблизно о 24-00 годині співмешканка з дитиною пішли спати, а він з мамою допив самогон та запропонував їй випити ще. Мама дала йому 10 гривень та він сходив і придбав ще. Коли повернувся, мати почала лаятися на нього, оскільки він зачинив балкон. Робив він це, оскільки до того були випадки, коли мама хотіла вистрибнути з балкону та він два рази її звідти знімав. Декілька разів він просив матір не робити суїциду, не стрибати з балкону. Зазначав, що до цієї ночі він не спав два дні, а тому втомився та заснув. Ліг спати він на підлогу і коли прокинувся, побачив, що матір лізе до балкону. Він розлютився та вдарив матір долонею, осадивши її, таким чином, на диван. Вдаривши матір ще 3-4 рази в область тулуба, вони продовжили випивати. Він був дуже розлючений, біля матері опинилося лезо та він почав кричати, матір схопила лезо, а він став його забирати та порізав собі палець. Через це він вдарив матір ще 3 рази. Після чого вийшла співмешканка та він їй розповів за намагання матері стрибнути з балкону. Більше він нічого не робив, перебинтував матері руку, пішов спати. Що було далі він не знає. Потім його розбудила співмешканка та сказала, що матір не дихає та запропонувала йому винести матір на вулицю під балкон… Потім він повернувся до квартири та ліг спати... доки не прийшли працівники поліції… Пенсія матері становила 1200-1400 гривень… Також зазначив, що раніше матір він не бив… Пояснив, що йому соромно за те, що трапилося, він дуже сильно шкодує, засуджує себе та хотів би щось змінити. Розкаюється та жалкує про скоєне…».

Але звинувачений на суді заявив, що «кримінальне провадження відносно нього сфабриковане працівниками поліції на підставі штучних доказів. Співмешканці не роз`яснили, що вона має право відмовитися від давання показань відносно себе та близьких. Смерть потерпілої настала приблизно о 05-00 години ранку, коли він спав, а тому вважав себе не винуватим у смерті матері... Розкаюється, що вів такий спосіб життя та зазначив, що його співмешканка психічно хвора…».

Доводи потерпілого суд не визнав та дійшов висновку, що «вина обвинуваченого доведена повністю, а його дії слід кваліфікувати: за ч.4 ст.187КК України як напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя та здоров`я особи, яка зазнала нападу (розбій), поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень, а також за п.6 ч.2 ст.115КК України як умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, з корисливих мотивів…».

Суд визнав, що «обвинувачений раніше неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності, має не зняті та не погашені судимості, за місцем мешкання характеризується негативно, зловживає спиртними напоями, має неповнолітню доньку 2009 року народження, перебуває на обліку по залежності від алкоголю, де йому рекомендовано оперативне лікування. Обставинами, що обтяжують покарання, є вчинення правопорушення у стані алкогольного сп`яніння, рецидив злочинів, а також вчинення кримінального правопорушення щодо особи, що перебуває в безпорадному стані, оскільки у неї була ампутована ліва нога, що позбавляло її можливості чинити активний опір нападнику або втекти від нього…

ТА УХВАЛИВ: призначити обвинуваченому покарання у виді 17 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що належить йому на праві власності…».

За матеріалами Реєстру судових рішень.