Як наша влада з корупцією бореться

Опубликовано admin - Jan 24

Кінець минулого та початок цього року ознаменувалися прийняттям нашою владою цілої купи потужних рішень по запобіганню корупції в громаді. Сесія міськради прийняла «Положення про відділ з питань запобігання та виявлення корупції» в новій редакції, виконком — «Про міську координаційну раду з питань запобігання і протидії злочинності та корупції» та «Про заходи щодо запобігання корупційним правопорушенням та правопорушенням, пов'язаним з корупцією у виконавчих органах Костянтинівської міської ради на 2022 рік». Міський голова прийняв своїм розпорядженням «Положення щодо забезпечення у виконавчому комітеті Костянтинівської міської ради умов для здійснення повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень шляхом впровадження механізмів заохочення та формування культури повідомлення».

Ми знаємо, що як і раніше, це все, врешті-решт, виражалося гучними фразами та «бла-бла-бла», а насправді всі мешканці бачили – як нахабно виділялася земля під знищення природи (вбили природне джерело за Центральним ринком), колишнім (а вони бувають колишніми?) робітникам правоохоронних органів наліво-направо в самих «блатних місцях» виділялася земля під забудову – де вони «вигнали ангари» та здають їх бутікам та супермаркетам в оренду. Додамо також нахабну продаж «лівого» алкоголю та цигарок, постійну безкарну продаж у невстановлених місцях ялинок, бахчевих, риби та іншого. І це тільки «верхівка айсбергу», яку можна побачити неозброєним оком.

От і зараз, як можна вірити цим красивим фразам в прийнятих документах, якщо влада відгородилася від людей, не відповідає на запити, листи, не бажає надати громадянам можливості задати питання та отримати відповідь:

  • працівник виконкому, якому стала відома інформація про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, вчинених іншим працівником, зобов’язаний негайно, протягом 24 годин, повідомити про це міського голову або відділ з питань запобігання та виявлення корупції;
  • основним принципом діяльності працівників виконкому має бути доброчесність, тобто їх дії мають бути спрямовані на захист публічних інтересів та відмову від надання переваги приватному інтересу під час здійснення наданих повноважень;
  • працівникам Костянтинівської міськради, виконкому, самостійних служб, відділів та управлінь заборонено використовувати свої службові повноваження або своє становище та пов'язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб, у тому числі використовувати будь-яке державне чи комунальне майно або кошти в приватних інтересах; використовувати службові повноваження в інтересах політичних партій чи їх осередків або окремих політиків.

До речі, відділ з питань запобігання та виявлення корупції відповідає за «своєчасне надання суб’єктам звернень достовірної та повної інформації відповідно до норм законів України «Про інформацію», «Про доступ до публічної інформації», «Про звернення громадян», «Про запобігання корупції». Але, де вони – відповіді??? Наприклад, звернення громадськості по «трупному заводу» — десь «покоїться під сукном».

Ще в обов'язки керівництва цього відділу входить «забезпечення своєчасного оновлення матеріалів по запобіганню корупції на офіційному веб-сайті міської ради». Зайдіть на першу сторінку – «клацніть» на «Очищення влади» і ви побачите, що і як розміщується.

Коваленко Тетяна Станіславівна / Фото з архіву редакції

А тепер «вишенька на торті» — начальниця цього відділу з питань запобігання та виявлення корупції, тобто головний антикорупціонер Костянтинівської громади — Коваленко Тетяна Станіславівна. Сказати те, що вона з попередньої команди С.Давидова – нічого не сказати. Вона не випадково прийшла у грудні 2010 року на посаду головного юриста міськвиконкому. Ось звідки вона з’явилася: за даними ЦВК у 2010 році — «Директор юридичної фірми "Гарант" С.Давидов, заступник директора – Ю.Разумний, заступник директора Т.Коваленко». З начальника юрвідділу Тетяна Станіславівна перейшла на посаду заступника С.Давидова з гуманітарних питань. Щоправда, як ми не намагалися тоді хоч з чогось по освіті, культурі, медицині, соцпитанням узнати у Тетяни Станіславовни – вона на все відповідала, що цим не займається… Але чим вона займалася, отримуючи 75 тисяч грн. на місяць (фонд зарплати згідно декларації 2020 року) і купуючи на початку 2020 року «старенький Peugeot» 2019 року випуску за 355 тис грн.?

І це при тому, що зараз у О.Азарова сама велика зарплатня серед міських голів Донеччини – 69 тис. грн!?

Тепер, якщо у вас є родичі чи знайомі, в яких померли діти чи старики, тому що не вистачило грошей на ліки, сподіваємося ви зрозуміли хто в цьому винен.

І це у О.Азарова називається – «ми нова влада, з новими обличчями і працюємо по-новому»…

В.Березін